woensdag, mei 29

WIN EEN EXEMPLAAR VAN HONDERD DUIVELSE FEESTJES!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het boek ‘Honderd Duivelse Feestjes’ beschrijft de honderd beste wedstrijden van de Rode Duivels.
De volgende tien weken zetten we telkens ‘één Duivels feestje’ in de kijker.

En we stellen telkens een quizvraag. Wie als eerste het antwoord kan raden, ontvangt een gratis exemplaar van ‘Honderd Duivelse Feestjes’. Auteurs zijn François Colin & Raf Willems.

 VRAAG VAN DE WEEK: De Rode Duivels haalden de halve finale van het WK 1986. Ze bereikten de eindronde echter slechts via barragewedstrijden tegen Nederland. Wie kopte op 20 november 1985 in Rotterdam België vijf minuten voor tijd alsnog naar Mexico?

 

Antwoord verzenden naar: raffe.willems@telenet.be

 

Het boek is te koop in de boekhandel voor 20 euro. Of word supporter van De Witte Duivel en ontvang het als welkomstgeschenk.

 

Sovjet-Unie – België 3-4, 15 juni 1986, achtste finale WK Mexico 1986

Stadion: Estadio Campo Nuevo, Leon

Toeschouwers: 32.000

België: Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets (111’ Leo Van der Elst), Stéphane Demol, Michel Renquin, Georges Grün, Leo Clijsters, Patrick Vervoort, Enzo Scifo, Frank Vercauteren, Jan Ceulemans, Danny Veyt, Nico Claesen

Scoreverloop: 28’ Belanov 1-0, 56’ Scifo 1-1, 70’ Belanov 2-1, 78’ Ceulemans 2-2, 102’ Demol 2-3, 109’ Claesen 2-4, 111’ Belanov 3-4

 

De 1/8ste finale werd in Leon gespeeld tegen Rusland, dat in de groepsfase indruk had gemaakt met een 6-0 zege tegen Hongarije. Niemand geloofde er in het Belgische kamp echt in en in het basiskamp in Toluca werd alles ingepakt om snel naar Brussel terug te kunnen vliegen.

De Rode Duivels zagen aanvankelijk alle hoeken van het veld. Het leek alsof alleen Jean-Marie Pfaff de Russen kon tegenhouden. Hij kon echter niet verhinderen dat Igor Belanov de score opende en kreeg kort na de rust de hulp van de paal bij een nieuwe uithaal van de Russische uitblinker.

 

 

Met meer geluk dan wijsheid knokten de Belgen zich terug in de match. Enzo Scifo maakte gelijk, maar het gevaar Belanov viel niet te bezweren en de jongens van bondscoach Lobanovski kwamen twintig minuten voor tijd weer op voorsprong. De Russische bondscoach achtte de strijd gestreden en haalde spelmaker Zavarov naar de kant in functie van het verdere verloop van het toernooi.
Wat een misrekening. Zeven minuten later maakte Jan Ceulemans gelijk. Duidelijkheid brengen de tv-beelden niet echt, maar het leek verdacht veel op buitenspel. De Zweed Fredriksson gaf echter geen krimp.

Er kwamen dus verlengingen en de Belgen bleken fysiek zowaar de betere ploeg. De counters werden scherper en Demol met een kopstoot en Claesen met een volley zorgden voor een onverhoopte voorsprong. Belanov maakte zijn derde doelpunt van de avond van op de strafschopstip, maar dat volstond niet. Jean-Marie Pfaff hield immers stand (3-4) en won de match in de match van zijn Russische collega Rinat Dassaev.

De match was vanwege het uurverschil met Mexico pas om twee uur ’s nachts Belgische tijd van start gegaan, maar dat verhinderde niet dat er over heel het land nog straatfeestjes losbarstten. In Leon werden spelers en journalisten na afloop op een wolkbreuk vergast, zodat iedereen halsoverkop beschutting zocht in de kleedkamers.

Terecht, want dit was en is nog steeds de meest memorabele avond uit de nationale voetbalgeschiedenis. Het toernooi, dat op een dramatische manier was begonnen, kon plots niet meer stuk. En dat na een match waarin de Rode Duivels weer lange tijd achter de feiten aanholden, maar op het laatste en juiste moment alles konden omgooien. De bagage mocht na terugkeer in Toluca weer worden uitgepakt.

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

3 reacties

  1. Pingback: Best universities in Africa

  2. Pingback: Packman Blueberry Diesel for sale usa

  3. Pingback: สมัคร LSM99 ระบบออโต้

Leave A Reply