zondag, december 22

Wi na wan: Dit moet u weten over Suriname op de Gold Cup

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Maandagnacht om 00.30 Nederlandse tijd begint de Gold Cup voor Suriname met de wedstrijd tegen Jamaica. De ploeg van bondscoach Dean Gorré (ex-Ajax, ex-Feyenoord) doet voor het eerst mee aan het landenkampioenschap voor naties uit Noord- en Midden-Amerika. Het Surinaamse volk leeft massaal mee met de nationale ploeg, liefkozend Natio genoemd. Dit is wat u moet weten.

Wat is de Gold Cup?

Denk EK, maar dan voor ploegen uit Noord- en Midden-Amerika. En Suriname dus. Toen de ploeg mocht kiezen bij welke regio ze zich aansloten, kozen ze niet voor Zuid-Amerika, hoewel dat wel hun topografische indeling is. Suriname is cultureel eerder verbonden met het Caribisch gebied, waardoor deze opmerkelijke indeling gehandhaafd is gebleven. Het hoofdtoernooi kent zestien deelnemers en wordt afgewerkt in het zuiden van de Verenigde Staten.

Wie doen er mee?

Het lijkt op het oude EK – zestien ploegen, vier poules, de beste twee gaan door. De indeling:

Groep A: Mexico, Trinidad en Tobago, El Salvador en Guatemala (Guatemala werd op het laatste moment opgeroepen om Curaçao te vervangen, dat wegens coronabesmettingen uit het toernooi is gezet)

Groep B: Canada, Verenigde Staten, Haïti en Martinique

Groep C: Costa Rica, Jamaica, SURINAME en Guadeloupe

Groep D: Honduras, Panama, Grenada en Qatar (ja, voor geld mag iedereen meedoen)

Hoe heeft Natio zich geplaatst?

Via de Nations League! Ja, ook de CONCACAF heeft dat concept omarmd. In een poule met St. Vincent and the Grenadines, Nicaragua en Dominica kaapte de ploeg van Gorré de eerste plaats weg, waarmee ook gelijk een startbewijs voor het hoofdtoernooi gepaard ging. In de beslissende wedstrijd in en tegen Nicaragua was voormalig Excelsior-speler Nigel Hasselbaink verantwoordelijk voor de beslissende goal.

Hoe is de selectie samengesteld?

Wie de Eredivisie goed volgt, kent zeker tachtig procent van de selectie van Suriname. Warner Han, Damil Dankerlui, Sean Klaiber, Dion Malone, Ridgeciano Haps, Ryan Koolwijk, Florian Jozefszoon, Roland Alberg, Nigel Hasselbaink, Sheraldo Becker, Ryan Donk, Mitchell Donald, Kelvin Leerdam en Diego Biseswar zijn namen die we allemaal kennen. Claidel Kohinor, Albert Nibte, Anduelo Amoeferie, Sergino Eduard, Alvaro Verwey, Dimitrie Apai, Gleofilo Vlijter en Ivenzo Comvalius, dat zijn mannen die we nog niet kennen. Een paar spelen in eigen land, een paar in voetballanden die je niet snel bij Ziggo Sport zult zien. Tot slot noemen we Ishan Kort, een beloftevolle keeper van Almere City.

Veel van deze jongens spelen pas net bij Natio. Dit heeft alles te maken met de invoering van het ‘sportpaspoort’, een document waarmee voetballers van Surinaamse afkomst die elders wonen toch voor Natio mogen spelen. Lange tijd was dat niet mogelijk, maar sinds kort is de toestemming er toch. Alle namen die we in de Eredivisie hebben zien passeren, mogen pas sinds twee jaar meedoen. De kwalificatie werd eind 2019 door hele andere voetballers bewerkstelligd – over het algemeen wordt aangenomen dat het niveau nu hoger is.

Waar en wanneer kunnen we kijken?

De wedstrijden van Natio worden in Nederland uitgezonden door Ziggo Sport. Zeker de eerste twee wedstrijden zijn op het open kanaal te zien. Wie geen Ziggo Sport heeft, kan ook op Facebook meekijken met de livestream van ATV Suriname, als het goed is.

De wedstrijden van Natio:

Dinsdag 13 juli, 00:30, Suriname – Jamaica

Zaterdag 17 juli, 02:30, Suriname – Costa Rica

Woensdag 21 juli, 01:00, Suriname – Guadeloupe

Hoe liggen de kansen?

De eerste wedstrijd belooft cruciaal te worden. Costa Rica lijkt de sterkste ploeg in deze poule, dat land geldt zelfs als één van de favorieten. Tegen Guadeloupe moet worden gewonnen om überhaupt een rol van betekenis te spelen, dat land is in voetbaltermen geen relevante factor. De vraag is: gaat het lukken tegen Jamaica? Veel hangt af van Leon Bailey, de superster van Bayer Leverkusen (ex-Racing Genk). Met zijn snelheid en techniek zou hij de wedstrijd kunnen openbreken, dus voor hem moet Gorré een gedegen plan hebben. Bij een nederlaag vanavond zijn de perspectieven meteen flink vertroebeld.

De kwartfinale is vermoedelijk het hoogst haalbare – want daarin wacht een ploeg uit Groep B, met favorieten Mexico en de Verenigde Staten. Als Natio de poulefase overleeft, is dat al een daverend succes!

Meer weten?

Wie meer over het Surinaamse voetbal wil weten, doet er goed aan om het boek Onze NATIOnale Trots te bestellen. Dat is geschreven door Kevin Plein en Jan Willem Spaans, en bestaat uit twintig interviews met prominenten over hun band met Suriname in het algemeen en het voetbal in het bijzonder. U kunt het hier bestellen, of rechtstreeks bij de auteurs!

 

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.