dinsdag, januari 21

Wat te onthouden van het weekeinde? Ze graven hun eigen graf

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Standard, dat gelijk speelde op Anderlecht, maar vooral om hen wat moed te geven

SPELER VAN DE WEEK: Gouden Schoen Paul Onuachu

BELGIE

Het Belgische voetbal kreeg nog maar eens een mokerslag. Maar liefst 57 rechtspersonen werden doorverwezen naar de strafrechter en nog eens zo’n tweehonderd anderen worden door de fiscus onderzocht Maar liefst tien clubs uit de hoogste klasse zijn erbij betrokken. Op Antwerp na alle topclubs. En het zijn niet de minste namen die zich straks moeten verantwoorden: Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert (Club Brugge), Michel Louwagie (AA Gent), Herman Van Holsbeeck en Phllipe Collin (ex-Anderlecht), Herman Houben en Patrick Janssens (ex-Racing Genk), Bruno Venanzi (Standard) en twee ex-bondsvoorzitters: François De Keersmaecker en Mehdi Bayat. En diens broer Mogi uiteraard.

De heren genieten voorlopig van het vermoeden van onschuld, maar als ze schuldig worden bevonden is het zeer de vraag of ze nog een plaats kunnen hebben in ons voetbal. Dat geldt heel zeker voor de ex-bestuurders van KV Mechelen die beschuldigd worden van match-fixing. Indien bewezen, kunnen we alleen hopen dat ze enkele jaren effectief in de cel draaien, zodat iedereen flink afgeschrikt wordt.

Sinds de eerste berichten over Propere Handen is er al wel wat veranderd. Er is een clearing house voor transfers gekomen en het voetbal is voortaan onderhevig aan de antiwitwaswetgeving, maar het valt te vrezen dat de cultuur niet echt verandert. Na de Bellemans-affaire van 1984 werd ook gedacht dat het zwarte geld uit het voetbal zou verdwijnen en na de Yé-toestanden dat niemand zijn vingers nog zou willen verbranden aan omkoperij, maar het bleek een illusie.

De Pro League is immers een tandeloos instituut. Het zijn de clubs die zichzelf moeten controleren en dat lukt nooit. Ook omdat het voetbal zo internationaal is en er op Europees vlak al helemaal geen controle is. Het zal alleen veranderen als de politiek, nationaal en Europees, wakker wordt.

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, maakte de Pro League er dit weekeinde helemaal een potje van en deden de clubs er nog een schep bovenop. Kortzichtig eigenbelang is het enige wat telt. Het duel tussen Zulte Waregem en KV Oostende werd uitgesteld omdat er te veel coronagevallen waren. Bij KV Mechelen-OH Leuven werd dit dan weer geweigerd. KV Mechelen had zeker een punt toen het stelde dat de gezondheid van de spelers voorop moet staan, maar het kan natuurlijk niet dat je op eigen houtje beslist niet naar Den Dreef te trekken. Speel onder voorbehoud (zoals Eupen bij de komst van Cercle, 0-2), dien een klacht, maar neem het recht niet in eigen handen. In het Belgisch voetbal kan echter alles en het imago van de sport interesseert geen enkele club. Ze graven gretig hun eigen graf.

Hein Vanhaezebrouck fulmineerde ook niet ten onrechte tegen het coronabeleid van de Pro League (of het gebrek daar aan), maar hij zou beter het bureau van Ivan De Witte en Michel Louwagie binnenstormen. Er zijn geen goede oplossingen voor de covid-problemen, om twee redenen: de overvolle kalender door de play-offs en de macht die Eleven heeft gekregen door het nieuwe tv-contract. Voor één miljoen euro extra hebben de clubs zich helemaal overgeleverd aan een tv-zender. Ten koste van hun abonnees en zichzelf. Niet alleen de corruptie, ook de dwaasheid regeert in ons voetbal.

Vorige week werd ook de Gouden Schoen uitgereikt. Paul Onuachu is een mooie winnaar, maar ik blijf van oordeel dat de trofee Charles De Ketelaere toekwam. De Bruggeling kan een grote naam worden in het topvoetbal. Bij Onuachu is die kans heel wat kleiner. Niet alleen omdat hij zeven jaar ouder is, maar vooral omdat geen enkele Europese topclub interesse had na vorig seizoen en hij de voorbije maanden heel wat minder presteerde.

Zelfs de bestuurstop van Racing Genk was compleet verrast en had niet eens de moeite gedaan naar het gala in Antwerpen te gaan. Ook veel journalisten waren verbaasd. ‘In het voetbal draait alles om doelpunten en Onuachu scoorde vaak’, luidde de verklaring. Mogelijk, Deniz Undav, de leider in de topschuttersstand van dit seizoen, won de tweede stemronde. Maar kan iemand mij uitleggen waarom Michael Frey, die in het eerste competitiedeel één goal minder maakte dan Undav, dan zeventien punten kreeg tegenover de 234 voor de Turk?

Het is overigens vrij uitzonderlijk dat de topschutter de Gouden Schoen op zijn schouw kan zetten. Slechts Rik Coppens, Paul Van Himst, Robby Rensenbrink, Erwin Vandenbergh, Branko Strupar, Jan Koller, Wesley Sonck en Dieumerci Mbokani gingen Onuachua vooraf. Mbokani kreeg het goud echter twaalf jaar nadat hij topschutter werd en Rensenbrink drie jaar nadien. De laatste die in hetzelfde jaar topschutter werd en de Gouden Schoen won, was Wesley Sonck (2001). Verder moeten we al teruggaan tot Erwin Vandenbergh in 1981.

In de 21ste eeuw is de topschutter van de Jupiler League behoorlijk gedevalueerd. Zal ik eens wat laureaten opsommen? Cédric Roussel, Luigi Pieroni, Toni Brogno, Ole Martin Arst, Tosin Dosunmu, Jaime Alfonso Ruiz, Jérémy Perbet, Lukasz Teodorczyk en Hamdi Harbaoui (twee keer). Zelfs de grootste voetbalkenners kunnen zich sommige namen niet meer herinneren.

Heel ons voetbal en ook de Gouden Schoen is aan bezinning toe. Als je ziet wie allemaal punten kreeg, kan je alleen concluderen dat een aantal stemgerechtigden niet weten dat er lucht in een bal zit of de verkiezing niet ernstig nemen. Weg ermee. En om het palmares op niveau te houden: maak er de beste Belgische voetballer van. Zoals in bijna alle voetballanden en bij de Gouden Schoen voor de vrouwen. Het is onbegrijpelijk dat mannen en vrouwen een ander reglement hebben.

Er werd ook nog gevoetbald dit weekeinde. De verliezers van het weekeinde waren AA Gent en Anderlecht. AA Gent verspeelde twee punten tegen KV Kortrijk, omdat Mbayo twee keer scoorde tegen zijn ex-club (2-2). Anderlecht domineerde Standard compleet, maar wist zich geen raad met de kansen en verkwanselde in de slotfase twee punten na een dramatische terugspeelbal van Gomez (1-1).

De overige titelpretendenten wonnen. Club Brugge had geen kind aan STVV (2-0). Alfred Schreuder had heel wat pionnen verzet in zijn eerste competitiewedstrijd met blauw-zwart, maar het voetbal was even flets en flauw als eind vorig jaar onder Philippe Clement. Club beschikt echter over de middelen om het team een nieuwe impuls te geven en is daar volop mee bezig.

Charleroi kon Antwerp op de Bosuil weinig in de weg leggen (3-0) en Racing Genk blies, zonder de nog niet fitte Onuachu, Beerschot omver (4-1). Het was overigens het eerste doelpunt van de Kielse jongens in zes opeenvolgende nederlagen.

Union moet zijn drie punten nog verdienen. Het moet de komende dagen met z’n tienen de tweede helft afwerken op Seraing, omdat er te veel mist hing boven het Stade du Pairay. De leidersploeg begint echter met een 0-2 voorsprong en de Luikenaars zijn wellicht te zwak om terug te slaan. Het uitstel is vervelend voor de bezoekers, maar zeker geen nadeel. Het mag met tien immers fris als een hoentje aan de replay beginnen.

EUROPA

*De Bruyne 1-Lukaku 0. Manchester City won de topper tegen Chelsea en lijkt al zo goed als zeker van de titel. De Bruyne scoorde fraai, ook al zag doelman Kepa er niet echt goed uit bij dat schot, Lukaku miste een goede mogelijkheid en kreeg achteraf kritiek van zijn coach. Het komt niet meer goed tussen die twee. Liverpool kende geen problemen met Brentford (3-0). The Telegraph ziet Roberto Martinez terugkeren bij Everton na het ontslag van Rafa Benitez.

Opmerkelijk: in The Championship (tweede klasse) is Derby County, de ploeg van coach Wayne Rooney, de laatste plaats kwijt. Het begon nochtans de competitie met -21 punten.

*PSG kende geen problemen met Stade Brest (2-0) en Monaco geen genade met Clermont Foot (4-0). L’Equipe had lof voor het voetbal van de Monegasken van Philippe Clement.

*Bayern München liet FC Keulen in eigen huis bloeden: 0-4. Robert Lewandowski scoorde drie keer. Borussia Dortmund legde Freiburg over de knie (5-1). Thomas Meunier kopte twee keer raak.

*De bekerderby in Sevilla moest zaterdag gestaakt worden nadat een speler werd getroffen door een staaf uit het publiek. Het bekerduel werd zondag hervat en Betis knikkerde FC Sevilla verrassend uit het toernooi.

Real Madrid won de Supercup tegen Athletic Bilbao: 2-0, omdat Thibaut Courtois een strafschop stopte.

*Inter, de leider in de Serie A, kwam niet verder dan 0-0 bij Atalanta. Milan en Napoli komen pas vanavond in actie.

*In de Afrika Cup telt titelverdediger en superfavoriet Algerije slechts één punt na twee wedstrijden en dreigt na de groepsfase naar huis te moeten. Gambia, de ploeg van bondscoach Tom Saintfiet, speelde gelijk tegen Mali (1-1) en heeft genoeg aan een gelijkspel tegen Tunesië om de knockout-fase te bereiken.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply