zaterdag, oktober 1

Bedenkingen bij de modeshow

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dit was weer de week van de modeshow op de Gouden Schoenverkiezing. Ik weet niet of dat gedoe corona-gewijs in orde was, want in de buitenlucht mag men niet naar het voetbal gaan. Maar dit terzijde, zoals ik al eerder aangaf is een prijs voor één individu in een ploegsport een wat stupide en onbegrijpelijke onderscheiding. Als het dan toch moet doorgaan voor sponsors, organisators, makelaars, spelers en media, dan vind ik, alle competitiematchen meetellend, de keuze voor Paul Onuachu terecht. Hij had hem vorig jaar al kunnen krijgen. Ook de prijs voor De Ketelaere en Mazzu was terecht. Als doelman vind ik dat, ter afwisseling, Butez ook wel eens een prijs verdiende.

Het zoveelste bewijs dat die verkiezing een lachertje is, ziet men in de lijst van namen die allemaal punten kregen. Men moet eerst al goed zoeken in de pers om een volledig overzicht te krijgen van alle genomineerden en zelfs van de volledige rangschikking van alle uitgereikte prijzen. Is dat een teken aan de wand dat ze zelf schrikken hoe de verkiezing tot stand komt?

Zonder afbreuk te doen aan de prestaties van sommige jongens voor hun team leveren, is het een aanwijzing dat er bij de puntengevers mensen zijn die ofwel niets van voetbal kennen ofwel alles in het belachelijke willen trekken. Als men punten geeft aan onder meer Hongla, Bruno, D’Arpino, Seck, De Norre, El Hadji, Hairemans, Pietermaat of Vossen: met respect voor hun inzet en verdienste, het zijn goede voetballers maar voor een verkiezing op jaarbasis lijkt dat toch maar bizar.

Misschien moeten ze eerst toch eens op papier zetten wat de vereisten zijn om de Schoen te winnen. Een goalgetter, een spelmaker, een dribbelaar, een assistkoning, de regelmatigste, de hardste werker, de beste ploegspeler, de meeste kwaliteiten, meeste rendement, de sympathiekste, het meest open staan voor de pers, ja zeg het maar. Niet gemakkelijk in een “ploegsport” hoor.

En dan was er nog een nasmaakje toen de uitslag bekend werd. Noah Lang had zichzelf verkozen tot Gouden Schoen. Dat heeft zelfs Lamkel Zé niet gepresteerd. Toen Lang overkwam uit Nederland was ik verbaasd dat Ajax hem niet uitgeleend had maar aan Brugge de kans gaf om hem over te nemen. Ik schreef toen dat de achterliggende reden misschien later ging komen. Ik denk dat iedereen nu ontdekt heeft dat het zijn gedrag op en naast het terrein is. Lang is een goede attractieve voetballer die de voetballiefhebbers graag bezig zien. Het zou zonde zijn dat zo een smaakmaker uit onze competitie verdwijnt. Maar de schaduwzijde van Lang is iets minder. In een club zoals Ajax, waar de jeugdige talenten als het ware uit de grond komen, pikt men dat niet. Ook als hij opgeroepen werd voor de Nederlandse nationale ploeg waren er geruchten. Het kan zijn dat Brugge bij een verkoop een goede zaak doet, maar dan zal het moeten gebeuren voor hij nog meer rare dingen doet. Zonde dat iemand met zo’n talent zijn eigen carrière misschien in het gedrang brengt. Hopelijk bedenkt hij zich en krijgt hij steun van mensen die hem kunnen begeleiden naar het goede pad. Dit laatste zal belangrijk zijn voor Lang!

 

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply