donderdag, november 14

Wat te onthouden van het weekeinde? Zijn uitsupporters nog te verdedigen?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Union, dat herfstkampioen Racing Genk op de pijnbank legde

SPELER VAN DE WEEK: Max Dean, Kasper Dolberg en Marwan Alsahafi (alle drie twee goals, de Deen zelfs drie) hadden gekund, maar het wordt Loic Lapoussin (een vroege goal en een assist). Wat een kiekens die hem in de B-kern stopten

BELGIE

Een leuke speeldag, met een karrevracht doelpunten (27). Helaas in een aantal wedstrijden allemaal voor dezelfde ploeg, maar daarom niet getreurd. De verrassing was de zware nederlaag van Racing Genk bij Union (4-0). De Brusselaars hadden drie dagen terug nochtans een lastige Europese match op de zware grasmat van de Heizel in de kuiten, maar daar was niets van te merken. De vroege treffer van Lapoussin gaf de Kiekenfretters vleugels. Letterlijk en figuurlijk.

Door het verlies van Genk kon Club Brugge tot op vier punten naderen. De landskampioen leek al vroeg klaar op het Kiel (0-2), maar daar dacht Alsahafi anders over (2-2). Beerschot is misschien te licht voor de hoogste klasse, maar lijkt niet te misstaan in Play-off 1: winst tegen Anderlecht, gelijk tegen Gent en Club Brugge.

De nieuwe nummer twee op de ranglijst is Antwerp. De Great Old was in Kortrijk jonger dan ooit, maar hield meer dan stand (1-2). De achterstand op Genk bedraagt nog vier punten. Gent pakte Standard in (5-0). Maar vreugde was er vooral vanwege het goede nieuws over Fadiga, die er even ernstig aan toe leek. Bij de Rouches een negatieve hoofdrol voor de jonge doelman Epolo. Ook slimmeriken in Luik die Arnaud Bodart aan de kant laten.

Anderlecht beleefde een deugddoende middag bij Cercle na de wanprestatie in een van de Baltische staten. De Bruggelingen begonnen het best, maar na de fraaie openingstreffer van Dolberg wisten ze van geen hout meer pijlen te maken. Vooral op Mario Stroeykens kregen ze geen vat.

Nog dit: wat een parcours legt STVV af sinds de komst van Felice Mazzu: 2-1 tegen KV Mechelen, dat na een geweldige seizoensstart uit de spits wegzakt.

Niet ernstig

Donderdag is het dus weer aan de Rode Duivels. Dan komt Italië op bezoek in Brussel. Vooral een belangrijke interland voor Domenico Tedesco. En toch ook voor heel het Belgische voetbal, wat benadrukt wordt door een uitverkocht stadion. Degradatie naar de tweede afdeling zou sportief en financieel een streep door de rekening zijn voor de bond. Ook de status als reekshoofd bij de EK- en WK-loting staat op het spel.

Alweer kunnen vragen gesteld worden bij de selectie van de bondscoach. Romelu Lukaku is terug, maar behalve Kevin De Bruyne (hij viel in bij City dus moet dat ook bij de Duivels kunnen) ontbreekt ook Youri Tielemans. Hij speelde zaterdag nochtans een volledige wedstrijd met Aston Villa. De nationale ploeg lijkt steeds meer op café de zoete inval.

Bijzonder vreemd is ook de aanwezigheid van Ameen Al-Dakhil. De verdediger van Stuttgart speelde dit seizoen al tien minuten. Ja, tien minuten! Bij Stuttgart, niet bij Real Madrid, Barcelona of Liverpool. Ritme voor topvoetbal kan hij dus niet hebben. Hij werd dus geselecteerd op basis van zijn wedstrijden met het belofteteam.

Ook de selectie van doelman Maarten Vandevoordt is merkwaardig. Hij speelde dit seizoen slechts 45 minuten met RB Leipzig in de Bundesliga en de bekermatch tegen Sankt-Pauli, waarin hij bij de twee tegentreffers in de fout ging (4-2). Neen, ernstig is dit niet meer. Je hoeft niet meer te presteren om Rode Duivel te worden. Op de bank zitten bij een club uit een grote competitie volstaat.

EUROPA

*Weer een goede week voor de Belgische coëfficiënt, maar met tegenvallers en uitschieters. Dat Anderlecht slechts gelijkspeelde in Riga was een sof. De winst van AA Gent tegen Omonia Nicosia was slechts logisch en beslist niet indrukwekkend. Het gelijkspel van Union tegen het spartelende AS Roma niet meer dan ok. De draw van Cercle Brugge bij het Oostenrijkse Linz was daarentegen verdienstelijk, vooral omdat de helft van de partij met tien moest worden afgewerkt. De zege van Club Brugge tegen Aston Villa was dan weer een positieve uitschieter.

*De hele Europese week werd echter overschaduwd door de toestanden in Amsterdam met de aanhang van Maccabi Tel Aviv. Wat er precies gebeurd is, is nog niet helemaal duidelijk. Vast staat intussen dat de aanvankelijk zwart-wit versie in zowat alle media niet met de realiteit overeenstemt. Er zijn geen excuses voor de jacht op joodse supporters. Laat dat duidelijk zijn. Vooral ook vanwege de antisemitische ondertoon, maar alle vergelijkingen met het verleden lopen gelukkig compleet mank. Het woord pogrom gebruik je niet lichtzinnig.

Er zijn intussen ook voldoende aanwijzingen dat de aanhang van Maccabi absoluut niet vrijuit gaat. Er was geen reden om Palestijnse vlaggen af te trekken en onaanvaardbaar dat er gezongen werd dat ‘er in Gaza geen scholen meer zijn omdat er geen kinderen meer zijn’. Dat voor de partij tegen Ajax de minuut stilte voor de slachtoffers van de ramp rond Valencia werd verstoord, is ook uitermate bedenkelijk.

Echt verbazen kan het niet echt. De supporters van Maccabi Tel Aviv hebben al langer een kwalijke reputatie. Onze burgemeesters hadden dan ook gelijk toen ze de interland tegen Israël verboden te laten doorgaan in hun stad of bij de Europese partij van Maccabi in Gent publiek weigerden.

Stilaan moet toch ook eens nagedacht worden over ingrijpende maatregelen. In Parijs wordt de komende dagen het volledige politieapparaat (4.000 man volgens L’Equipe, 6.500 volgens The Times) in staat van paraatheid gebracht voor de interland tegen Israël. Volgens L’Equipe zou het Stade de France slechts voor een kwart gevuld geraken, omdat veel toeschouwers rellen verwachten en liever thuisblijven.

Zijn bezoekende toeschouwers nog te verdedigen bij Europese wedstrijden (clubs en nationale ploegen)? Moeten onze binnensteden telkens weer vrezen voor oorlogstaferelen? Hebben de ordediensten en rechtbanken niet voldoende ander en belangrijker werk te doen? En zou het ook geen goede zaak zijn voor het milieu als wat meer voetbalsupporters in hun kot bleven? Jammer voor de fans die zich correct gedragen, maar zij kunnen de schuld alleen bij de eigen aanhang leggen.

*Wat is een goede coach? We hadden het al over Mazzu, die na een dramatische doortocht bij Anderlecht en Charleroi (tweede keer) plots wonderen doet op Stayen. De Zerbi, de wondercoach van Brighton van de voorbije jaren, bakt er daarentegen niets van in Marseille: Paris Saint-Germain beleeft Europees moeilijke tijden, maar in de Ligue Un loopt het lekker: 2-4 bij Angers. De voorsprong op Monaco, dat in Straatsburg won (1-3), blijft zes punten.

1-3 tegen het bescheiden Auxerre, waar Guy Roux toch al lang niet meer op de bank zit.

*Leider Barcelona verloor bij Real Sociedad (1-0). Real Madrid kende geen genade met Osasuna (4-0, hattrick Vinicius Junior). Het verschil tussen beide ploegen bedraagt nog zes punten, maar de Koninklijke heeft een wedstrijd minder gespeeld.

*Wat is er aan de hand in de Premier League? Liverpool spot met de tegenstand. Manchester City volgt al op vijf punten, Chelsea en Arsenal op negen. De Reds, met alweer een sublieme Mo Salah, gaven op Anfield Aston Villa geen kans (2-0). Erling Haaland leek City in Brighton al vroeg op het zegepad te zetten, maar de Seagulls sloegen in de slotfase terug (2-1). De vierde nederlaag op rij voor Guardiola. Het is nu crisis in beide clubs uit Manchester. Chelsea en Arsenal hielden elkaar in evenwicht (1-1). De ingevallen Trossard liet in de slotfase de overwinning liggen.

*Bayern München boekte een zuinige overwinning bij het bescheiden Sankt Pauli (0-1) en loopt zo vijf punten uit. Dichtste achtervolger Leipzig kon immers niet winnen van Mönchengladbach (0-0). Dat gold ook voor landskampioen Bayer Leverkusen bij rode lantaarn Bochum (1-1). Met Borussia Dortmund gaat het van kwaad naar erger: 3-1 onderuit bij Mainz.

*De topper tussen kampioen Inter en Napoli, de leider in de Serie A, eindigde onbeslist (1-1). Een onzichtbare Lukaku werd een kwartier voor tijd gewisseld. Milan bleef op Sardinië op 3-3 steken tegen Cagliari. Juventus won de Turijnse derby van Torino (2-0).

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply