donderdag, juni 20

Wat te onthouden van het weekeinde? SOS Europa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: KV Oostende, dat een sensationele zege boekte in Genk

SPELER VAN DE WEEK: Faiz Selemani, die met een fraaie goal KV Kortrijk winst bezorgde bij Antwerp (0-1)

BELGIË

KV Kortrijk is na twee speeldagen de enige ploeg met het maximum der punten. Landskampioen Club Brugge heeft een uitermate matige competitiestart genomen, maar telt al drie punten voorsprong op concurrenten als Anderlecht, AA Gent en Racing Genk en zelfs vier op Antwerp, de enige ploeg nog met nul punten.

Blauw-zwart begon na de lamentabele partij van vorige week tegen Eupen ronduit zwak in het Dudenpark. Union was voor de rust de betere ploeg en Philippe Clement herschikte tijdens de pauze zijn elftal. De ingevallen Sobol besliste de partij met een fraaie volley (0-1), maar ben ik te streng als ik zeg dat de bal niet echt onhoudbaar leek? Hoe dan ook, Club speelde een betere tweede helft, maar dat Mignolet werd uitgeroepen tot Man van de Match zegt alles.

Maar goed, Club loopt dus al uit op een aantal van zijn belangrijkste opponenten. Antwerp verloor nu ook op de Bosuil van KV Kortrijk. Racing Genk ging op eigen veld kopje onder tegen KV Oostende. De Limburgers begonnen sterk en leken bij een 2-0 voorsprong zelfs op een monsterscore af te stevenen. Defensief rammelde het team van John van den Brom echter als een oude kar met vierkante wielen en KVO haalde het met 3-4.

AA Gent onderging een quasi gelijkaardig lot. De Buffalo’s liepen ook 2-0 uit en stevenden op een simpele zege af. Beerschot maakte binnen vijf minuten echter gelijk (2-2). Hein Vanhaezebrouck kan dit keer niet eens kritiek hebben op het Referee Department.

Bij Anderlecht riep iedereen dat er veel beterschap was in vergelijking met de openingswedstrijd tegen Union, maar dat kan alleen op het resultaat slaan (1-1). Eupen liet de bal aan de Brusselaars, die er bitter weinig mee aanvingen en blij mochten zijn dat de club uit de Oostkantons drie keer het doelhout trof.

Anderlecht, AA Gent en Racing Genk tellen na twee speeldagen één schamel punt. En laat dit de drie ploegen zijn die deze week Europa in moeten. Genk staat voor een zware dobber tegen Shakhtar Donetsk. Als er verdedigd wordt zoals tegen Oostende zal de Champions League niet meer dan een droom blijken. Anderlecht trekt naar het Albanese Laci en AA Gent neemt het op tegen een of andere clubje uit Riga. Op papier tijdverlies, maar dat ze allebei maar oppassen.

Het is SOS Europa. België staat na het beschamende verlies van AA Gent vorige donderdag in Noorwegen slechts twaalfde op de UEFA-ranking en telt maar liefst 3,5 punten achterstand op nummer elf Oekraïne. Op deze manier mogen onze clubs straks nog alleen in de Conference League, ook bekend als de Lidl Cup, aantreden. Waar zijn de grote voorstanders van de play-offs? Gingen deze onze clubs niet sterker maken in Europa? Het tegenovergestelde blijkt het geval, maar ze zullen volharden in de dwaasheid. Met alle gevolgen van dien.

Genk-Oostende was vrijdag een leuke partij met zeven goals, maar van de vier zaterdagmatchen – met samen vijf goals – werd je alleen moedeloos. Om op zaterdag naar het Belgisch voetbal te kijken moet je masochistische trekjes hebben.

De transferperiode is nog niet voorbij, maar er valt te vrezen dat het niveau opnieuw achteruit zal gaan. Met onder andere Nmecha, Sambi Lokonga, Koussounou en Yaremchuk zijn een aantal van de betere spelers vertrokken.

EUROPA

Frankrijk werkte zijn Supercup af in Tel Aviv. Alles voor het geld. Paris Saint-Germain moest andermaal de duimen leggen voor Lille (0-1).

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.