woensdag, mei 29

Wat te onthouden van het weekeinde? Opgepast voor de eindsprint van Anderlecht

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: KV Mechelen, de degradatiekandidaat die met nog één match te gaan in de reguliere competitie de top-zes is binnengeslopen

SPELER VAN DE WEEK: de terugval van AA Gent wordt gekoppeld aan de verkoop van Cuypers, Orban en Fofana, maar het zou het vertrek van Castro-Montes kunnen zijn dat de Buffalo’s uit Play-off 1 houdt. Hij zorgde ervoor dat Union niet verloor tegen de Gentenaars.

BELGIE

Het was geen vrolijke week voor ons voetbal. Het Europese einde nadert. Union heeft donderdag in Istanbul geen mirakel maar mirakels aan de lopende band nodig om de 0-3 nederlaag tegen Fenerbahçe goed te maken. Het woord haalbaar is verdwenen uit onze media.

Club Brugge was eigenlijk een zekerheid tegen Molde: Noorse amateurs die al maanden nog alleen op de kicker kunnen oefenen. Helaas, zonder strafschop die in onze competitie zou weggelachen worden door wie hem tegen krijgt, was het wellicht al voorbij. De 2-1 biedt echter nog perspectieven, maar dan moet blauw-zwart eindelijk nog eens enig niveau halen.

Overigens maakte een strafschop het lot van Union wat zwaarder tegen de Turken. Burgess weet nog niet dat het reglement voor handbal al een tijdje terug veranderd is. Je kan de regel absurd vinden, maar je maakt geen theater als de referee het reglement toepast. Met als gevolg dat hij de terugmatch mist.

Was er deze week niets aan de hand in het Dudenpark of worden de play-offs er toch weer te veel aan? Na de (onterecht) zware verliescijfers tegen de Turken was het zondag harken om naast AA Gent te komen. Union was matig en mocht blij zijn met het doelpunt van Castro-Montes en de puntendeling (1-1).

De voorsprong van geel-blauw bedraagt nog slechts zes punten. Anderlecht won immers kinderlijk eenvoudig de derby tegen RWDM, dat cadeaus voor Kerst en Pasen tegelijk uitdeelde (0-3). De marge tussen de twee Brusselse clubs zou na 30 speeldagen zelfs tot slechts drie punten kunnen verschrompelen. Union moet zondag naar de Bosuil en Anderlecht ontvangt een dag eerder (tegen de regels in, maar die tellen in onze competitie niet meer sinds de tv-zenders de beslissingen nemen) het zieltogende KV Kortrijk. Als dat gebeurt, zou Union wel eens voor de derde keer op rij naast de oppergaai kunnen grijpen. Wouter kent van het wielrennen het belang van een eindsprint.

Club Brugge is helemaal zeker van PO 1 na de zege tegen OH Leuven (3-1). Hoog oplopen moet blauw-zwart met dat resultaat echter niet. Club kwam tegen de degradatiekandidaat op achterstand in een sidderend en bevend Jan Breydel en redde de meubelen voor een flink stuk dankzij de off-day van doelman Leysen.

Antwerp is ook over de streep. Bij hekkensluiter KV Kortrijk werd slechts met het kleinste verschil gewonnen (0-1), maar de Great Old presteerde heel wat overtuigender dan Club Brugge.

Union, Anderlecht, Club Brugge en Antwerp hebben het gehaald. Voor de twee resterende plaatsen blijven vier teams over: Genk en KV Mechelen staan er het beste voor, voor Cercle Brugge en AA Gent wordt het moeilijk. De Limburgers (naar Westerlo) en KV Mechelen (naar Leuven) moeten even goed doen als Gent tegen Charleroi en Cercle tegen RWDM. We zien het Genk en KVM niet meer afgeven.

 

EUROPA

*Zinderend, zo mag je de Engelse topper tussen Liverpool en Man City wel omschrijven. Een niveau, een tempo dat onze clubs zelfs geen speelhelft aankunnen. Liverpool was na de rust de betere ploeg, maar kreeg niet wat het verdiende. City opende de score na een assist van De Bruyne, die na ruim een uur gewisseld werd voor Doku (hij trof nog de paal) en was daar overduidelijk niet mee opgezet.

Arsenal was de lachende derde. Het won moeizaam van Brentford (2-1) en gaat daardoor op basis van het doelsaldo Liverpool vooraf. City volgt beide concurrenten op een punt.

*Paris Saint-Germain verkwanselde alweer punten tegen Stade Reims (2-2). Mbappé werd een kwartier voor tijd van de bank gehaald, maar dat veranderde niets meer aan de stand. Brest volgt nu op tien punten.

*Bayer Leverkusen zette tegen Wolfsburg zijn indrukwekkende zegereeks verder (2-0). Bayern München was goed bij schot: 8-1 tegen Mainz.

*Real Madrid haalde fors uit tegen Celta de Vigo (4-0). Girona (2-0 winst tegen Osasuna) hinkt zeven punten achterop. Atletico Madrid moet harken om vierde te blijven. Het verloor in Cadiz, de nummer 18 van de ranglijst: 2-0, Arthur Vermeeren mocht de laatste twintig minuten van de afgang meemaken.

*Inter is niet meer bij te fietsen. Het won nu ook de topper bij nummer vier Bologna (0-1). Milan is weer tweede na een zuinige thuiszege tegen Empoli (1-0). Juventus kon immers geen afstand nemen van Atalanta (2-2).

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply