donderdag, mei 23

Wat te onthouden van het weekeinde? Oei- en ai-voetbal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Anderlecht, dat voor het eerst in bijna zeven jaar aan de leiding gaat in de Belgische competitie

SPELER VAN DE WEEK: Killian Sardella, die als rechtsachter aan de basis lag van beide goals van Anderlecht

BELGIE

Deze week werd op een pijnlijke manier duidelijk hoe groot het verschil is tussen Europees topvoetbal en onze competitie. De oh’s en ah’s van de Champions League vanwege de technische hoogstandjes en briljante goals werden – vooral in de Brusselse derby – vervangen door ai’s en oei’s. Het Astridpark had tijdens de Brusselse burenruzie iets van een veldhospitaal: Hazard met krukken, Nilsson met een bebloed doekje op het voorhoofd.

In plaats van kwaliteit krijgen we hier strijd en spanning. Not my cup of tea, maar we moeten het er mee doen. En in zekere zin was dit een goed weekeinde voor de Hocus Pocus League. Anderlecht, de nieuwe leider, dankt zijn koppositie niet helemaal aan de halvering van de punten (zonder zouden de Brusselaars op gelijke hoogte staan) en bij Union kan niemand klagen want Christian Burgess mocht gewoon meespelen, ondanks de onterechte bemoeizucht van bondsprocureur Verhagen.

Waarmee het incident niet helemaal onder de mat mag worden geveegd. Volgens Jean-Marie Phillips, ex-voorzitter van de Pro League en secretaris-generaal van de voetbalbond werd een loopje genomen met de procedures. Phillips kent het reglement beter dan zijn broekzak, maar is ook Unionist. Hij werd op Facebook echter meteen bijgetreden door Jacques De Ketelaere, iemand die jarenlang achter de groene tafel zat.

Burgess ontsnapte op Anderlecht overigens aan een nieuwe uitsluiting of op zijn minst een penalty toen hij een tegenstander als een zak aardappelen op de grond gooide. Zeno Debast had minder geluk, maar zijn uitsluiting was volkomen terecht. Verdedigers moeten hun ellebogen onder controle leren houden. De zorg staat al voldoende onder druk. En voor de collega’s: lichte elleboogstoten kent het reglement niet, zeker niet als er bloed vloeit.

Als er één ploeg de Brusselse derby verdiende te winnen, was het Union. Als je echter met een man meer komt te staan en de tegenstander de winnende treffer laat maken, kan je alleen jezelf voor het hoofd slaan. Het was overigens leuk dat Francis Amuzu voor het beslissende doelpunt zorgde. Hij was de enige Anderlecht-speler op het veld die ooit met paars-wit aan de leiding had gestaan. Riemer glorieerde. Een toptrainer is hij nochtans niet, maar Napoleon wist al dat een generaal in oorlogstijden vooral geluk moest hebben.

Na de implosie van Union (nul op negen) is Anderlecht plots dé favoriet voor de landstitel. Union is de dichtste achtervolger, maar het grootste gevaar komt misschien van Club Brugge. Antwerp kreeg op zijn afscheidstournee als landskampioen een stevige muilpeer (3-0).

Blauw-zwart heeft de strafste selectie van het land, maar bewijst dat pas met een trainer die tot enkele weken terug met de jeugd werkte. Bart Verhaege moet zich voor het hoofd slaan dat hij niet eerder heeft ingegrepen. Alles blijft nog mogelijk in de Hocus Pocus League, maar Club staat donderdag in Griekenland voor een herhaling van de Trojaanse oorlogen en het zou een aanfluiting zijn dat een ploeg kampioen wordt omdat zijn achterstand van 19 punten op de leider tot 9,5 werd teruggebracht. Een club die kort voor de play-offs in crisis verkeert en zijn trainer ontslaat en toch nog kampioen wordt: schaf dan de reguliere competitie af.

Een week geleden werd ook Racing Genk, dat ruim elf punten cadeau kreeg, weer naar voorgeschoven voor de oppergaai. De Limburgers zetten dit weekeinde de toon door met een man meer twee punten te verkwanselen tegen Cercle Brugge (1-1). Vijf op negen voor de Vereniging in de play-offs: straffe toebak, maar van dat lange-halenvoetbal wordt toch geen mens vrolijk. Alles bij elkaar haalde dit weekeinde alleen Club Brugge voetballend een behoorlijk niveau.

In de Europe Play-offs is het plots ook weer spannend. AA Gent ging voor de bijl in Leuven (2-1, twee keer Mathieu Maertens) en een dag eerder won KV Mechelen op bijna miraculeuze wijze van Westerlo: van 0-2 naar 3-2 na de vreemde uitsluiting van Vermant.

EUROPA

*In Engeland zou de beslissing gevallen kunnen zijn. Manchester City won met de vingers in de neusgaten van Luton. Thomas Kaminski moest zich vijf keer omdraaien (5-1). City komt daardoor aan de leiding. Liverpool is immers op de dool en verloor nu ook op Anfield van Crystal Palace (0-1) en Arsenal verslikte zich in een sterk Aston Villa (0-2).

*Real Madrid (bij Mallorca) en Barcelona (bij Cadiz) wonnen met het kleinste verschil. Atletico Madrid krijgt uitzicht op plaats drie na de zege tegen Girona (3-1).

*Na elf jaar Bayern München is Bayer Leverkusen de nieuwe kampioen in de Bundesliga. ‘Neverkusen’ verpulverde Werder Bremen (5-0).

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply