PLOEG VAN DE WEEK: STVV dat onder zijn nieuwe coach Felice Mazzu zijn eerste zege van het seizoen boekte, tegen OHL dat zijn eerste nederlaag leed (2-1)
SPELER VAN DE WEEK: Internationaal Troy Parrott, die vier keer scoorde voor AZ, en Romelu Lukaku en Charles De Ketelaere met een goal en een assist voor respectievelijk Napoli en Atalanta; in eigen land Kevin MacAllister (Union), die deze ‘tweet’ verstuurde na zijn rode kaart (twee keer geel) op de Bosuil: ‘Ik ben zeer ontgoocheld over mijn uitsluiting. Het is tijd dat ik hier uit leer, zodat het niet opnieuw gebeurt. Ik ga dubbel zo hard werken om deze fout goed te maken.’ Al verdient ook Hans Vanaken, met twee goals die zijn totaal in onze competitie op honderd brengen, een vermelding.
BELGIE
Club Brugge staat ondanks een dramatische start weer waar het vorig seizoen eindigde na een ruime uitzege in Kortrijk, waar het recent een paar keer kopje onder ging (0-3). Het deelt de koppositie met Racing Genk, dat Cercle Brugge nog wat dieper in de put duwde (2-3). De Limburgers hebben dinsdag bovendien nog een inhaalmatch op Anderlecht.
Dat bezoek zou zo maar eens het begin van een echte crisis kunnen worden in het Astridpark. Paars-wit kon dankzij invaller Stroeykens een thuisnederlaag voorkomen tegen Westerlo (2-2) en het voetbal was alweer zo dramatisch dat het publiek zich luidkeels tegen coach Riemer keerde. De Deen zou net als René Weiler en Luka Peruzovic ondanks behoorlijke resultaten de rekening gepresenteerd kunnen krijgen.
Charleroi staat naast Anderlecht na riante winst tegen Beerschot (3-0), dat stilaan al aan een terugkeer naar 1B moet beginnen denken. AA Gent kende een vrij rustige avond tegen KV Mechelen (2-0, onder andere door een onwaarschijnlijk dwaze rode kaart voor Van Cleemput) en zet zijn opmars in de ranglijst verder. Dat geldt ook voor Standard, dat aan de Dender ging winnen (0-2).
Antwerp-Union bewees al te nadrukkelijk hoe het niveau van de Jupiler Pro League is gezakt. Vooral Union is nog slechts een schim van de ploeg van de voorbije jaren. De Great Old kende veel pech (een vroege goal na 34 seconden door de VAR afgekeurd, een schot van Ondrejka tegen het doelkader een gemiste strafschop van Janssen) maar won verdiend (2-0).
Geld
Ik heb me de voorbije week behoorlijk geërgerd aan een aantal analisten die het woord kritisch niet kennen, maar afgaven op de Nations League. ‘Het draait alleen om geld’, luidde het. Sommige mensen hebben het moeilijk met alles wat nieuw is en vaak draait het inderdaad alleen om geld. Dat is ook zo met een nieuwe competitie zoals de Nations League, maar die is er gekomen in plaats van waardeloze oefeninterlands. Wat is dan het probleem? Het heerlijke duel tussen Nederland en Duitsland bewees nog eens dat de Nations League een aanwinst is.
En o ja, er werd ook lacherig gedaan over de zege van San Marino tegen Liechtenstein. De eerste zege in twintig jaar van de ministaat. Is het niet beter dat dergelijke landenteams tegen elkaar spelen en af en toe eens de vreugde van een overwinning plukken dan dat ze telkens weer een pak slaag krijgen van veel grotere landen, die alleen hun tijd verliezen?
En voor oude knarren die alles wat nieuw is waardeloos vinden: zeg dat maar eens tegen de 250.000 fans deze week op het EK wielrennen in Limburg. Zo’n EK bestaat pas sinds 2016 voor de elite (en sinds 1995 voor beloften).
EUROPA
*Arsenal, met Leandro Trossard, won de Noord-Londense derby bij Tottenham en blijft in het spoor van Manchester City, de enige ploeg met het maximum der punten. Met andermaal dank aan Erling Haaland, die twee keer scoorde tegen Brentford (2-1).
Vraag is of er in de rangschikking veel rekening moet worden gehouden met de Citizens. Deze maandag start de Premier League de behandeling van de 115 overtredingen van de financiële regels door de eigenaars uit Abu Dhabi. Alles is mogelijk: puntenaftrek, uitsluiting van Europees voetbal, degradatie, het schrappen van zes landstitels. Geen sanctie zou dodelijk zijn voor de geloofwaardigheid van de Premier League na de straffen voor onder andere Everton en Nottingham Forest.
Overigens hangt er het Engelse voetbal nog meer onheil boven het hoofd. De Uefa heeft de voetbalbond laten weten dat de komst van een ‘regulator’ van buiten het voetbal zou kunnen leiden tot het uitsluiten van de Engelse clubs uit de Europese bekers en van het team met de Three Lions van deelneming aan Euro 2028 in eigen land.
De komst van de ‘regulator’ was door de Tory-regering beslist en bevestigd door de nieuwe Labour-regering. Opzet is het voetbal beter maken voor de fans en de piramide van het voetbal versterken. Dat was niet naar de zin van de Premier League, die uiteraard alles zelf wil blijven beslissen. Zoals peperdure toegangskaartjes.
De arrogantie van de voetbalbobo’s kent geen grenzen, maar op de website van rechtenhouder Sky schreef sportjournalist Nick Harris dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het dreigement ook uitgevoerd wordt. Het Engelse voetbal en vooral Wembley met zijn bijna honderdduizend zitjes is veel te belangrijk voor Uefa. In het komende decennia staan er vier Europese finales (drie bij de mannen, één bij de vrouwen) gepland. Daarbij dus de finale van Euro 2028.
Het is bovendien twijfelachtig of Uefa een poot heeft om op te staan. De regels zeggen dat voor een schorsing ‘de overheid zich dusdanig moet mengen met de gang van zaken in het voetbal dat de bond niet langer ‘’volledig verantwoordelijk’’ is voor het organiseren van het voetbal en de competities, het organiseren van onafhankelijke verkiezingen binnen de federatie of het uitvoeren van zijn wettelijke taken.’
Tragikomisch is dat de Uefa een paar jaar terug steun zocht bij de EU om de Superleague tegen te houden.
*Barcelona behoudt een perfect rapport na ruime winst in de topper bij Girona: 0-4, met de twee eerste goals van Yamine Lamal. Real Madrid versloeg Real Sociedad, dankzij twee strafschoppen en het doelhout dat de Basken drie keer van een doelpunt hield.
*Lukaku en De Ketelaere leidden hun clubs naar zeges tegen Cagliari (Napoli 0-4) en Fiorentina (Atalanta 3-2).
*Bayern München draaide nieuwkomer Holstein Kiel door de gehaktmolen: 1-6. Bayer Leverkusen deed daar bij Hoffenheim nauwelijks voor onder (1-4). Loïs Openda miste alweer een strafschop: dit keer voor RB Leipzig (0-0 tegen Union Berlin).
*Paris Saint-Germain had geen kind aan Brest (3-1). Marseille won de derby van de Middellandse Zee tegen Nice (2-0).