vrijdag, maart 29

Wat te onthouden van het weekeinde? Duizend buitenlandse spelers meer in België dan in Nederland

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Union, uiteraard, alweer, maar het moet de eer delen met Barcelona, dat eindelijk weer een topper won

SPELER VAN DE WEEK: Undav had zeker opnieuw gekund, maar voor de afwisseling wordt het Tarik Tissoudali, die van AA Gent een andere ploeg maakt

BELGIE

De laatste twijfelaar moet nu overtuigd zijn: Union is de beste ploeg van het land. Het won nu ook op de Bosuil en haalde tien punten uit de vier duels tegen de belangrijkste achtervolgers: Racing Genk, Club Brugge, Anderlecht en Antwerp. Het pakte vier punten uit bij Club en Antwerp, wellicht de enige teams die hen nog kunnen bedreigen. Hoewel, Antwerp volgt nu al op tien punten en Club Brugge zelfs op twaalf. Ook na de halvering van de punten is dat een behoorlijke kloof.

Er werd de voorbije maanden soms wat laatdunkend gedaan over het voetbal van de ploeg van Felice Mazzu, maar zaterdagavond kwam zijn team het spel maken in Deurne-Noord. Het had bij de rust al 0-2 kunnen staan, maar na de pauze zette Deniz Undav die cijfers alsnog op het scorebord.

Union was op alle vlakken de betere ploeg en kwam geen moment in de problemen. Pas in de 82ste minuut plaatste Antwerp zijn eerste en enige schot tussen de doelpalen. De Great Old straalde vooral onmacht uit. De ploeg moet het van kracht en inzet hebben, maar wist zich geen raad met de goede organisatie van de Brusselaars. Het ontbreekt het team aan een Kodat of een Fazekas om een echte titelkandidaat te worden.

Ook Union heeft geen dergelijke speler, maar de ploeg zit als een Rolex (het lievelingshorloge van de voetbalwereld) in elkaar. De organisatie is perfect en de omschakeling gebeurt altijd verticaal, richting twee razend gevaarlijke spitsen: Undav en Vanzeir.

Onze topclubs moeten eens nadenken hoe het zover is kunnen komen. Zij hebben het immers laten afweten. Kijk maar naar het aantal punten dat ze verloren hebben. Of de titel voor Union een goede zaak is voor ons voetbal is een andere zaak. De ploeg gaat deze zomer wellicht ontmanteld worden (topschutter Undav vertrekt al zeker) en staat, als het kampioen wordt, in de Champions League voor een onmogelijke opdracht. Wellicht moet er naar het Koning Boudewijnstadion uitgeweken worden en de Belgische Uefa-coëfficiënt zal wellicht nog meer klappen krijgen.

Laat ons daar niet over zeuren. De andere teams zouden niet beter doen en we moeten dat Europese voetbal maar eens even vergeten. Er moeten maatregelen genomen worden om ons voetbal weer op orde te brengen. Resultaten volgen dan vanzelf. Er moet in de eerste plaats meer ingezet worden op de jeugdopleiding en jonge spelers moeten meer kansen krijgen. Ik las deze week dat er in de Belgische competitie in de voorbije tien jaar alles opgeteld duizend (gemiddeld honderd per seizoen) buitenlanders meer aan de slag waren dan in de Nederlandse.

Terug naar de competitie. Club Brugge verzuimde de tweede plaats van Antwerp over te nemen. Het verloor in eigen huis van AA Gent. Club speelde beter dan woensdag, toen het in Gent voor de beker won (0-1), maar het voetbal mist scherpte. Vanaken loopt er maar wat bij en Dost is vooral een stoorzender in de spits. Op de koop toe is de afweer kwetsbaar met ruimte in de rug.

De Buffalo’s verstuurden hun pijlen op de counter, met Depoitre en Tissoudali als uitblinkers. Alfred Schreuder wisselde er op los, maar blauw-zwart lijkt onder zijn leiding helemaal uit elkaar te vallen. Gent liep twee goals uit en meer dan de aansluitingstreffer zat er niet in (1-2). Het slot van de partij was ronduit dramatisch, met rode kaarten voor Balanta en Lang.

Anderlecht kreeg donderdag in de bekermatch in Eupen op de valreep (volgens velen) een strafschop cadeau van de VAR (2-2). Gisteren toonden dit keer de spelers van Eupen zich heel genereus, waardoor Sporting in de zevende minuut al op 2-0 stond. De thuisploeg gaf dan op haar beurt een goal weg, maar Zirkzee nam voor de rust de laatste twijfels weg met een fraaie ‘bicicleta’ (omhaal). De overbodige tweede helft eindigde op 4-1.

EUROPA

*Engels bekerhouder Leicester City werd uitgeschakeld door tweedeklasser Nottingham Forest (4-1). Ook Manchester United ligt al uit de FA Cup. De Mancunians verzuimden de partij dood te maken (gemiste strafschop, twee keer doelhout) en tweedeklasser Middlesbrough maakte gelijk na handspel. Na vijftien perfecte strafschoppen afwisselend van beide teams miste de jonge Elanga.

West Ham had verlengingen nodig bij derdeklasser Kidderminster (1-2) en Chelsea zelfs in eigen huis tegen derdeklasser Plymouth Argyle (2-1 in de 121ste minuut). Lukaku kwam alweer niet tot scoren. De andere topteams kenden weinig problemen.

*Bayern München had de handen vol met RB Leipzig (3-2), maar zag zijn voorsprong weer wat vergroten. Het heeft nu al een marge van negen punten met Borussia Dortmund. Thomas Meunier en Thorgan Hazard beleefden in het eigen stadion immers een complete afgang tegen nummer drie Bayer Leverkusen (2-5).

*Paris Saint-Germain gaf regerend kampioen Lille een rammeling in eigen huis (1-5). Philippe Clement won met Monaco zijn eerste topper ( 2-0 tegen Olympique Lyon van Nederlander Peter Bosz) en stoomt op naar de vierde plaats in de ranglijst. L’Equipe was bovendien lyrisch over het voetbal van de Monegasken.

*Milan won de derby tegen Inter. Olivier Giroud poetste in zijn eentje een achterstand weg (1-2). Milan nadert daardoor tot op één punt van de buur, die nog wel een wedstrijd in te halen heeft. Ook Napoli, dat in Venetië won (0-2), komt dichterbij.

*Real Madrid moest lang zwoegen om afstand te nemen van Granada (1-0). Ook zonder Benzema en Vinicius was er geen plaats in de basiself voor Eden Hazard. Na 6( minuten mocht hij dan toch opdraven en dat de beslissende goal met hem op het veld viel, is een klein plusje. De dichtste achtervolgers verloren wat pluimen. Sevilla speelde gelijk bij Osasuna (0-0) en Real Betis ging de boot in tegen de gele onderzeeër uit Villarreal.

Barcelona telt weer mee. Het stuurde kampioen Atletico Madrid met lege handen naar huis. Carrasco opende in Nou Camp de score, maar de thuisploeg scoorde vier keer op rij. Bij 4-2 werd uitblinker Dani Alves (assist en doelpunt) uitgesloten en werd het nog even moeilijk. De Catalanen hielden echter stand (4-2).

AFRIKA CUP

Senegal won de finale van de Afrika Cup tegen Egypte. Er werd in 120 minuten niet gescoord en Senegal haalde het met de strafschoppen. Eén van de succesrijke penaltynemers was Abdou Diallo (ex-Zulte Waregem).

AMERIKA

De NFL (National Football League) is wellicht de meest professionele sportorganisatie in de wereld. Het American football wordt vaak een voorbeeld genoemd voor het Europese topvoetbal. Deze week leken het echter Belgische toestanden aan de andere kant van de oceaan, met beschuldigingen van racisme en matchfixing. En dat aan de vooravond van de Super Bowl.

Brian Flores, de ontslagen hoofdcoach van de Miami Dolphins, stapte na zijn ontslag naar de rechter met dubbele beschuldigingen. In eerste instantie over racisme. In de Amerikaanse profsport zijn de clubs verplicht om bij de aanwerving van een nieuwe coach verplicht om een sollicitatiegesprek te voeren met minstens twee (tot vorig jaar één) kandidaten van minderheden (de Rooney Rule). Flores kreeg een mailtje met feliciaties over zijn aanstelling bij de New York Giants dat voor een andere kandidaat bestemd was. Zijn sollicitatiegesprek moest nog plaatsvinden.

Zeventig procent van de spelers in de NFL zijn gekleurd, maar vorig seizoen waren er maar drie zwarte managers op 32. Na het ontslag van Flores nog één op 27 (vijf clubs hebben nog geen nieuwe sportieve baas).

Op de koop toe beschuldigde Brian Flores de eigenaar van de Dolphins van matchfixing. Flores kreeg van de eigenaar van zijn club honderdduizend dollar per nederlaag aangeboden. Verliezen kan in Amerika immers voordelen hebben. In de ‘draft’, de transferperiode voor jonge collegespelers, mag het laagst geklasseerde team immers eerst kiezen. Hoe lager de Dolphins eindigden, hoe meer kans zij maakten om de beste talenten aan te trekken.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply