maandag, januari 13

Wat te onthouden van het weekeinde? De Wisselbeker voor de Domste Fans gaat naar …

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Club Brugge dat in de topper bij Anderlecht een riante zege boekte

SPELER VAN DE WEEK: Ferran Jutgla, met twee treffers tegen Anderlecht

BELGIE

De Jupiler Pro League is herbegonnen. Een feestelijke herstart werd het helaas niet. De vorige Antwerpse derby werd naar aanleiding van het gedrag van de Beerschot-aanhang stopgezet. Dus moesten die van de Bosuil nu hun kunnen tonen op het Kiel. Vuurpijlen richting vrouwen, kinderen en journalisten. Dirk Kuijt was terecht woest.

De Wisselbeker voor de Domste Fans van het land verhuist echter naar Charleroi. De Carolo’s kwamen op het geniale idee met vuur te beginnen spelen kort na de rust, toen hun ploeg op voorsprong stond. Dat dit de oorzaak van de nederlaag was, zoals Mehdi Bayat beweerde, is onduidelijk maar geholpen heeft de actie van de supporters zeker niet.

Zielig was ook dat de meeste clubs van de elite hadden gezocht naar een middel om de nieuwe wetgeving, die gokreclame aan banden legt, te omzeilen. Is het zo erg gesteld met ons voetbal dat andere bedrijven hen niet meer willen sponsoren?

Gat

De titelstrijd lijkt intussen steeds nadrukkelijker op een duel uit te draaien tussen Racing Genk en Club Brugge. De Limburgers speelden tegen OH Leuven bijna een volledige match met een man minder (rood Smets na 6 minuten) maar wonnen met twee penalty’s (2-0).

Club Brugge haalde het al te gemakkelijk in het Astridpark. Het gehavende Anderlecht had voor de rust wel wat kansjes, maar was niet opgewassen tegen de Brugse efficiëntie. Jutgla besliste de ongelijke topper met twee goals en Nilsson legde de eindcijfers vast (0-3). Dat betekent nul op negen voor paars-wit in zijn drie laatste competitieopdrachten. Anderlecht heeft deze maand meer versterking dan een Mexicaanse winger nodig om bovenin te blijven meedraaien.

Club blijft in het spoor van Genk (op één punt), maar achter dit duo gaapt een enorm gat. Gelukkig voor de spankracht van de competitie kon Union na een achterstand bij Charleroi alsnog drie punten pakken (1-2). Het wordt zo derde, op elf punten van leider Genk. Voor Anderlecht en Antwerp, dat in de Antwerpse derby niet verder kwam – en vooral verdiende -dan een puntendeling (1-1), bedraagt de achterstand al twaalf punten. AA Gent, dat bij Dender weer geen geweldige indruk maakte (0-0), hinkt al dertien punten achterop. Om het nog spannend te maken moeten de punten voor de start van Play-off 1 misschien maar door vier gedeeld worden.

Vlaamse Reus

Vrijdag reikte de Vlaamse sportpersbond, in het prachtige kader van de vroegere Heilig Hartkerk in Aalst, zijn jaarlijkse prijzen uit. De Vlaamse Reus, een idee van mijn goede vriend Roland Lebuf, heeft aan waarde gewonnen sinds de trofee een nieuwe invulling kreeg. In de eerste decennia van het bestaan ging het fraaie beeld (met enige fantasie zag je er een konijn in) bijna altijd naar een atleet of atlete die dat jaar zowat alle prijzen won. Nu wordt gekozen voor een sportpersoonlijkheid, een onderscheiding die eind vorige eeuw even bestond maar helaas snel weer werd afgevoerd.

Dankzij de nieuwe formule werd voor het eerst een voetballer bekroond. Straf als je bedenkt welke namen in het vorige decennium voor de Rode Duivels speelden. Individuele sporters hebben echter een streepje voor als er moet worden gestemd. Geen drama, voetballers worden ruim voldoende in de bloemetjes gezet.

Jan Vertonghen is dus de eerste voetballer die het tot Vlaamse Reus schopt. Een keuze waar niemand aanmerkingen kan bij hebben. Een uitstekende voetballer, uitermate sportief voor een verdediger, recordinternational, altijd beschikbaar voor de media en een gouden hart. Kortom, prima keuze.

Dat geldt ook voor de andere laureaten: Peter De Voecht als sportfotograaf van het jaar en Niels Vleminckx als sportjournalist van het jaar. Vooral de keuze voor Vleminckx stemt me hoopvol. Niet omdat ik een minuscuul aandeeltje heb in zijn succes. Ik heb, net voor mijn pensioen een eeuwigheid geleden, nog een tijdje met Niels op de redactie van Het Nieuwsblad gezeten. Toen zijn contract niet verlengd werd, kreeg ik een belletje van mijn vriend Geert Lambaerts (HLN) met de vraag of het een goed idee was om Niels een nieuwe kans te geven.

Mijn positief advies heeft dus een heel klein beetje geholpen om hem op weg te zetten naar deze uitverkiezing. Al moet ik toegeven dat ik nooit verwacht had dat hij zich zo goed zou ontwikkelen. Niels Vleminckx heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in de moeilijkere onderwerpen, zoals het financiële aspect, wetgeving, competitieformats, enz. Kortom, de onderwerpen waar het echt om draait in deze gecommercialiseerde voetbalwereld en die bij Het Nieuwsblad de laatste decennia afgedaan werden als ‘te institutioneel, dat interesseert de lezer niet’. Het is de verdienste van HLN (niet echt mijn lievelingskrant) dat het Vleminckx de kans gaf te graven in de ‘sérieux’ van het voetbal. Hopelijk werkt het inspirerend voor andere media of programma’s (zoals bijvoorbeeld Extra Time).

EUROPA

*Bekervoetbal in Engeland met als topper Arsenal-Manchester United. De Mancunians speelden ruim een uur met een man minder (twee keer geel Dalot) maar haalden het met de strafschoppen. Met dank aan (invallers)doelman Bayindir, de Turk die tot Man van de Match werd verkozen en al tijdens de reguliere speeltijd een penalty stopte.

*In Italië pakten Napoli (2-0 tegen Hellas Verona) en Inter (0-1 bij Venezia) de volle buit. De dichtste achtervolgers (Atalanta, 0-0 bij Udinese, en Milan ,1-1 thuis tegen Cagliari) liepen averij op.

*In Duitsland business as usual (hoe zeg je dat in het Duits?): Bayern München haalde het in Mönchengladbach met het kleinste verschil (0-1) en behoudt vier punten voorsprong op Bayer Leverkusen, dat in Dortmund won (2-3).

*De Spaanse toppers stoeiden in het zand van Saoedi-Arabië om de Supercopa en dat bekwam Thibaut Courtois niet zo best: hij moest zich vijf keer omdraaien (2-5 voor Barcelona tegen Real Madrid). Gelukkig komt er in Spanje steeds meer kritiek op het feit dat er voor de poen in de woestijn om deze beker wordt gestreden.

*Moeizame winst voor leider Paris Saint-Germain in Frankrijk: 2-1 tegen St.-Etienne (16de).

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply