vrijdag, juli 19

Wat te onthouden van het weekeinde? De heilige spankracht

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Racing Genk, dat Union zijn eerste nederlaag na 24 matchen toediende en dat eerdere verlies was ook al tegen de Limburgers

SPELER VAN DE WEEK: Daam Foulon (KV Mechelen) voor de mooiste goal van het weekeinde

BELGIE

De Champions Play-offs speeldag 1. Niets nieuws onder de zon. De zes beste teams van het land tegen elkaar, maar wat een bedroevend niveau. (Kunstmatige) spanning in plaats van kwaliteit. Vier goals in drie wedstrijden, tegenover dertien in drie matchen van de Europe Play-offs. Lekker voetbal is leuker dan spankracht.

Titelstrijd weer helemaal open, was op zowat alle websites gisteravond te lezen. Mag ik het daar volstrekt oneens mee zijn? Integendeel, meer dan ooit lijkt het op een Brussels duel af te stevenen. Alleen staat Anderlecht er meteen een pak beter voor dan voor deze speelronde. Een zege van Club in de Brugse derby zou echt een verschil gemaakt hebben, maar door het gelijkspel tegen Cercle wordt de kloof tusen de Brusselaars en de dichtste achtervolger alleen groter.

In het beste geval voor de achtervolgers spelen Anderlecht en Union de komende weken twee keer gelijk tegen elkaar. Zelfs dan moet Racing Genk en/of Club Brugge vier keer meer winnen in negen wedstrijden dan beide Brusselse clubs. Wonderen bestaan in het voetbal, maar ze zijn zeldzaam.

Play-off 1 begon met Anderlecht-Antwerp. De Brusselaars wisten zich geen raad met de alsnog regerende kampioen. Toen sprong Owen Wijndal de thuisploeg ter hulp. De Nederlander deelde een kopstoot(je) uit. Thorgan Hazard verdiende geel voor zijn bedenkelijke toneelopvoering, maar de rode kaart voor Wijndal was terecht. Ook in geval hij Hazard helemaal niet zou geraakt hebben. Jammer voor de Great Old, de ploeg die dit weekeinde misschien wel het betere voetbal van de zes bracht.

De Brugse derby was ook al geen hoogvlieger. Club was voor de rust nergens en de voorsprong van Cercle was niet onverdiend. In de tweede helft werden de rollen meer dan omgekeerd maar groen-zwart zwijnde keer op keer. Onbegrijpelijk dat Club slechts één keer scoorde (1-1) en even onbegrijpelijk dat Jutgla zo veel op de bank moet zitten terwijl Thiago de jongste weken zelfs geen strandbal goed raakt. Het is niet omdat de Braziliaan voor 37 miljoen verkocht werd dat hij ook 37 miljoen waard is. Doelman Warlison van Cercle verdient overigens ook een vermelding.

Racing Genk deed Union al voor de tweede keer dit seizoen buigen. De Limburgers waren voor de rust duidelijk de betere ploeg, maar in de tweede helft was Union baas. Een gelijkspel was billijk geweest, maar een blunder van doelman Moris besliste de partij (1-0).

Union moet dus al meteen Anderlecht naast zich dulden en dat zorgde voor de nodige frustraties. Het is een bekend fenomeen in de play-offs. De ploeg die zijn voorsprong ziet halveren, ervaart dit als onrechtvaardig. En dat is het uiteraard ook. Geen reden echter voor Burgess om de bal keihard in het gezicht van een tegenstander te gooien. Dat iemand ook maar de uitsluiting in vraag kan stellen, gaat mijn bevattingsvermogen te boven.

Nog dit: was het aanvankelijk geen regel dat de leider na de reguliere competitie met een thuismatch begon? Is ook dat voordeel(tje) hem afgepakt? En dat allemaal voor de heilige spankracht.

AA Gent treurde niet lang over het gekonkel in het Kuipje. Standard kwam langs in de Europe Play-offs en de Rouches zijn ook onder Ivan Leko slechts een schaduw van de topclub van weleer (5-1). KV Mechelen won met twee weken vertraging in Leuven. Vorige keer had dit een plaats in Play-off 1 opgeleverd. Ook STVV doet nog mee voor Europees voetbal na de zege tegen Westerlo (2-0).

De vier ploegen van de Relegation Play-offs mochten nog met hun vingers draaien. Benieuwd wie plaats moet ruimen voor Beerschot, dat weer op een zucht van de hoogste afdeling staat.

Kuiperij

En nog even terugblikken op de voorbije week. Racing Genk wil in beroep gaan tegen de schorsing die Wouter Vrancken kreeg voor ‘de kuiperij in het Kuipje’. Je moet maar durven. Nee, de coach had niets te maken met wat op het veld gebeurde. En het was normaal dat hij stond te lachen toen zijn verdediger de bal cadeau gaf aan de spits van de tegenpartij. Een normale coach springt dan uit zijn vel, maar niet Wouter Vrancken dus. Neen, die vindt dit leuk. Althans die ene keer.

Het vaderland heeft zich inmiddels ook weer verzoend met de Rode Duivels. Na de draak van Dublin volgde een leuke wedstrijd op Wembley. In de allerlaatste minuut konden de Engelsen er toch nog een gelijkspel van maken. Gelukkig maar en niet omdat het meer dan verdiend was, maar omdat anders driekwart van het land weer aan het zweven was gegaan.

Bij de Duivels ontbrak De Bruyne, maar bij de Engelsen zijn (na het vroege uitvallen van Stones) slechts doelman Pickford, Declan Rice, wellicht Phil Foden en mogelijk Kobie Mainoo (eerste keer aan de aftrap) basisspelers op het EK. Na tien minuten stond een volledige B-defensie op het veld en die gaf twee goals (hoe mooi de tweede treffer van het duo Lukaku-Tielemans ook was) weg. Voorin ontbrak scherpschutter Harry Kane en desondanks was 5-3 geen onlogisch resultaat geweest.

Jude Bellingham had voor een keer zijn dagje niet en strafte de alweer rammelende defensie alleen in de allerlaatste minuut af. In juni zal blijken of de avond op Wembley een goede zaak was of niet. Na de 2-2 is de roep om de terugkeer van de oudjes Alderweireld en Witsel immers weer verstomd. De koppige Tedesco loopt, wat mij betreft, in zijn eigen ongeluk.

EUROPA

*De topper tussen Manchester City en Arsenal viel geweldig tegen. De Gunners bouwden een fort en de Citizens wisten er geen raad mee: in 90 minuten kregen ze slechts één bal tussen de palen. De bezoekers hadden de betere kansen, maar verdienden niet om te winnen (0-0). Zo werd Liverpool de winnaar van het weekeinde. De Reds konden tegen Brighton een achterstand toch nog in winst ombuigen (2-1).

*Ook Bayer Leverkusen kwam op achterstand tegen Hoffenheim, maar een late en een heel late goal maakten het verschil (2-1). Bayer telt nu al dertien punten voorsprong op Bayern München, dat in eigen huis geklopt werd door Borussia Dortmund (0-2). Boeken toe.

*Paris Saint-Germain zal zijn titel waarschijnlijk verlengen na de winst in Marseille: 0-2 en beide goals vielen na de rust toen PSG nog met tien man op het veld stond. De kloof met Brest bedraagt twaalf punten. Ook hier al boeken toe.

*Real Madrid beleefde een zorgeloze avond tegen Athletic Bilbao (2-0). Girona kreeg in de toegevoegde tijd Betis klein (3-2). Barcelona staat tussen beide teams in na een schrale zege tegen Las Palmas (1-0). Met acht punten achterstand op de Koninklijke lijkt ook hier het doek gevallen over de titelstrijd. Axel Witsel opende overigens de score in Villarreal-Atletico Madrid (1-2). Vermeeren was alweer anderhalf uur een aandachtige toeschouwer. Zonde.

*Inter zit na een 2-0 overwinning tegen Empoli helemaal op rozen. De buur uit San Siro volgt op veertien punten, ondanks een zege bij Fiorentina (1-2).

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply