vrijdag, juli 19

Wat te onthouden van het weekeinde? Brugge boven

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Cercle Brugge, dat Union op eigen veld klopte

SPELER VAN DE WEEK: Ryotaro Ito, die met twee goals als invaller STVV naar de zege leidde bij KV Mechelen (2-3)

BELGIE

Een kampioen is er nog niet opgestaan in de play-offs. Union en Anderlecht begonnen er met de beste papieren aan, maar hebben intussen al van hun pluimen gelaten. Het was Brugge boven in het dubbele duel met Brussel. Met als gevolg dat alles nog meer bij elkaar klontert. Maar laat ons niet te hard van stapel lopen, de verschillen zijn nog steeds behoorlijk groot. Niet met één, maar met twee ploegen.

Verwarring troef gisteren in het Dudenpark. Na nauwelijks zes minuten stond Cercle Brugge 0-2 voor tegen Union, dat terugknokte maar nooit het niveau van de reguliere competitie haalde en op 2-3 bleef steken. Met een nul op zes in de play-offs als gevolg.

Verwarring ook over de beschikbaarheid van Christian Burgess. Union had blijkbaar moeten weten dat de Engelsman speelgerechtigd was, maar waarom moet het bondsparket in volle titelstrijd bezwaar aantekenen tegen een uitspraak van de disciplinaire commissie? Waarom is één speeldag niet voldoende voor een rode kaart die door een aantal kenners onterecht werd genoemd, omdat Tolu bij de inworp op twee meter afstand had moeten staan.

Competitievervalsing

Sorry, maar dit beroep lijkt toch een beetje op een poging tot competitievervalsing. Je gaat slechts in beroep na een aberrante sanctie, zeker in deze fase van de titelstrijd. Dat was hier zeker niet het geval. En het wordt alleen erger, want als het bondsparket zijn zin krijgt, zou Burgess wel eens drie matchen aan de kant kunnen staan. Of willen ze in Tubeke de woorden van coach Blessin kracht bijzetten?

Anderlecht kon enkele uren later de leiding in het klassement overnemen van de Brusselse buur, maar had daar in Jan Breydel nooit uitzicht op. Club Brugge scoorde al vroeg en startte furieus. Toen de motor dreigde te stokken, deed Nicky Hayen een geweldige wissel. De geblesseerde Nielsen, een ‘acht’, werd gewisseld voor Ferran Jutgla, een ‘negen’. De Spanjaard behoorde prompt opnieuw tot de betere Brugse spelers en het blijft een raadsel waarom hij de jongste weken de spitspositie moest overlaten aan de weifelende Thiago. Mogelijk verandert dit. Hayen heeft in ieder geval een betere kijk dan Ronny Deila. De terugkeer van Sabbe als rechtsachter was meer dan een stap vooruit op de linksvoetige De Cuyper als rechtsachter.

Hayen had bovendien het geluk dat Ondreyika twee keer scoorde, iets waar de defensieve middenvelder nog niet in was geslaagd. Club won dan ook verdiend en de late tegentreffer van Dryers was niet eens een troost voor de bezoekers (3-1).

Perfect

De kloof tussen de twee Brusselse teams en Genk (zes op zes dankzij winst bij Antwerp, 0-1) en Club Brugge bedraagt plots slechts vijf punten. Een wereld van verschil na de negen punten van een dikke week terug. Union en Anderlecht moeten echter niet wanhopen. Vijf punten is nog steeds een behoorlijke marge en de achtervolgers moeten beseffen dat die kloof moet gedicht worden op twee ploegen.

Volgend weekeinde wordt het echter menens in de hoofdstad. Anderlecht en Union staan dan tegenover elkaar en de verliezer krijgt hijgende achtervolgers in de nek. De winnaar (als die er is) kan weer vrijuit ademen. De druk op de concurrentie is immers veel groter. Verliezen betekent voor hen min of meer het einde van de titelkansen. Het overkwam Antwerp tegen Racing Genk. De regerende kampioen ligt nog steeds negen punten achterop op de Brusselaars en moet bovendien maar liefst vier teams voorbijsteken. De kans lijkt groot dat de Great Old zijn kroon moet afstaan. Ook Cercle Brugge, op zeven punten, lijkt nog geen potentiële kampioen.

Genk en Club Brugge mogen zeker nog hopen, maar elke uitschuiver kan het einde betekenen. Alleen een nagenoeg perfecte eindronde van één van de achtervolgers kan Brussel de titel onthouden.

AA Gent (0-3 in Westerlo) bewijst dat het recht had op een plaats in PO1 en lijkt wandelend op een testduel voor Europees voetbal af te stevenen. De nummer vijf (mogelijk vier als Antwerp de beker wint) van de Champions Play-off is nog lang niet klaar met de Buffalo’s, die plots in de winning mood zitten.

Intussen staat één ding vast: Beerschot keert terug bij de elite. Overigens, een week geleden was de conclusie dat nog acht ploegen uit 1B konden promoveren. Je hebt dus geen play-offs of puntenhalvering nodig om een spannende competitie te hebben.

EUROPA

*Bayer Leverkusen blijft winnen en kan volgend weekeinde de Duitse titel pakken. Het versloeg dit keer Union Berlin (0-1) en Bayern München ging alweer de boot in. Dit keer bij het bescheiden Heidenheim (3-2). Sneu voor Harry Kane, die Tottenham verliet om eens een prijs te pakken. Voor de eerste keer in ruim tien jaar greep Bayern echter naast de titel.

*De titelstrijd in de Premier League werd weer spannender. Liverpool kwam op Old Trafford niet verder dan een 2-2 gelijkspel. ‘Hoe is het mogelijk dat Liverpool niet met 0-5 leidt?’, schreef The Guardian aan de rust op zijn site. Halfweg de tweede speelronde stond Man United echter 2-1 voor. Salah redde een punt van op de strafschopstip.

De Reds moeten desondanks Arsenal, op basis van het doelsaldo, laten voorgaan. De Gunners wonnen moeiteloos in Brighton (0-3). Man City volgt het leidersduo op één punt na winst bij Crystal Palace (2-4, twee keer De Bruyne).

*Leider Inter komt pas maandagavond in actie. Milan had geen kind aan Lecce (3-0). Roma won de Romeinse derby tegen Lazio (1-0).

*Paris Saint-Germain zet nu alles op de Champions League. Een B-elftal kon maar net een thuisnederlaag vermijden tegen hekkensluiter Clermont Foot (1-1).

*Athletic Bilbao won de Spaanse beker.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply