vrijdag, februari 23

Wat te onthouden van het weekeinde? Belgische bondsvoorzitter in Qatar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Club Brugge, dat Standard versloeg maar vooral vanwege de riante en opzienbarende zege donderdag bij Besiktas (0-5), toch één van de drie Turkse topploegen

SPELER VAN DE WEEK: Tom Vandenberghe, de doelman van KV Kortrijk die zijn ploeg in de toegevoegde tijd met een kopbal een punt bezorgde

BELGIE

Onze goede collega Sam Kunti bezorgde ons een foto van The Peninsula, de Engelstalige krant van Qatar, met een foto (van 2 november) van de Belgische bondsvoorzitter Pascale Van Damme en Jassim bin Rashid Al Buenain, de voorzitter van de Qatarese voetbalbond. Van Damme lobbyde in Doha voor de kandidatuur van Duitsland, Nederland en België voor het WK vrouwen in 2027. Hopelijk kreeg ze een hand van de man.

Wat de inbreng van ons land kan zijn bij zo’n WK is onduidelijk. In de Engelse pers werd de voorbije dagen schamper gedaan over het feit dat de openingsmatch van het EK 2025 in het Sankt Jakobstadion in Basel wordt gespeeld. Een stadion met slechts 37.000 plaatsen. Als wij maar zo’n stadion hadden.

Blunders

In de nationale competitie lopen de Brusselaars verder uit. Leider Union versloeg Cercle Brugge (2-1) en Anderlecht opende de speeldag met een gemakkelijke zege in Westerlo (1-3), dat achteraf coach Jonas De Roeck aan de deur zette. De kloof van de koplopers is nu respectievelijk negen en vijf punten met nummer drie AA Gent.

De Buffalo’s pakten in de lange staart van de topper bij Racing Genk nog een punt (2-2). Niet onterecht. De Limburgers lieten in een boeiende partij de kansen liggen om vaker te scoren, maar hun twee doelpunten kwamen er na kolossale blunders van de bezoekers.

Antwerp boekte een krappe maar verdiende zege tegen OH Leuven (1-0) en is nu vierde. Club Brugge klimt naar de vijfde plaats dankzij een overwinning tegen Standard (2-0).

EUROPA

*Zaterdag werd er geloot voor de groepsfase van Euro 2024. Makkelijker was moeilijk in te denken en het was dan ook een beetje flauw dat de bondscoach de indruk wilde wekken dat het allemaal niet zo simpel wordt. Slovakije en Roemenië zijn B-landen in het voetbal. Slovakije staat 39ste op de Fifa Ranking en is daarmee het 22ste Europese land. Roemenië is 23ste van Europa en staat 43ste op de Fifa Ranking. De enige lastige dobber zou, vreemd genoeg, de winnaar van de play-offs kunnen zijn. Oekraïne is het 12deEuropese land op de Fifa Ranking en had in zijn laatste match tegen Italië in de toegevoegde tijd een penalty moeten krijgen. Als die zou omgezet zijn, was niet Italië maar Oekraïne automatisch geplaatst. Maar laat ons ook Oekraïne niet overschatten. Oostenrijk is 13de en Zweden 14de en konden in de voorronde de Rode Duivels niet al te veel problemen bezorgen. België is overigens nog steeds 4de op de Fifa Ranking en wordt in Europa alleen voorafgegaan door Frankrijk en Engeland. De groepszege – toch het minimum dat we mogen verwachten – zou in de 1/8ste finales weer een simpele tegenstander moeten opleveren. Vanaf de ¼ finales wordt het echter andere koek (Frankrijk maakt de grootste kans) en zou elke zege een topprestatie zijn.

*Mijn stemformulier voor de World Soccer Awards ingevuld. World Soccer is mondiaal het belangrijkste voetbalmagazine en hun Awards bestaan al sinds 1982. Dit is de eerste keer in bijna twintig jaar dat noch Lionel Messi (6 keer winnaar) noch Cristiano Ronaldo (5 keer winnaar) in aanmerking mogen komen voor de prijzen. Meer, het zou een aanfluiting zijn als ze ook op maar één formulier zouden voorkomen.

Tijd dus voor nieuwe namen. Dit is mijn top-vijf: 1. Bellingham 2. Haaland 3. Mbappé 4. Kane 5. Vinicius Junior.

*Leider Inter rondde met brille een moeilijke kaap in Napels: 0-3. Juventus haalde het in Monza (1-2) en Milan kende geen problemen tegen Frosinone (3-1).

*Girona kon pas in de slotfase Valencia klein krijgen (2-1). Real Madrid had geen moeite met Granada (2-0). Beide teams blijven samen op kop. Barcelona won de topper tegen Atletico Madrid: 1-0, met een treffer van Joao Felix (ex-Atletico).

*Arsenal blijft aan de leiding in de Premier League na een moeizame zege tegen de Wolves (2-1). Liverpool is tweede na een moeizame zege tegen Fulham (4-3). Manchester City zakt immers een plaatsje door het 3-3 gelijkspel tegen Tottenham. Een knappe prestatie van de Spurs gezien het hoge aantal geblesseerde spelers. Het was overigens een geweldige wedstrijd maar de Citizens voelden zich bekocht door de ref. Guardiola moet dringend iets aan zijn defensie doen. Er is achterin een heus lek.

Het zijn bescheiden problemen vergeleken met die van zijn collega Erik ten Hag. Man United leverde in Newcastle alweer een wanprestatie af. De vraag dringt zich stilaan op of de spelers het nog met hem zien zitten. Gedurende de (gedeeltelijke) overname van de club door Jim Ratcliffe kan de club echter een trainerswissel missen als kiespijn.

Burnley heeft nog eens gewonnen (en hoe: 5-0) en veroordeelde daarmee Sheffield United wellicht tot een terugkeer naar de Championship. Of de Clarets daar aan ontsnappen, is zeer de vraag. Het team van Vincent Kompany staat nog altijd op een degradatieplaats en Everton, zaterdagmiddag nog rode lantaarn, zal zeker niet zakken. De Toffees stonden alleen laatste omdat hen tien punten werden afgetrokken vanwege financiële malversaties. De ploeg is echter sterk genoeg om zich moeiteloos te redden.

*De ongeslagen reeks van Nice werd in Nantes afgebroken (1-0). De weg naar de zoveelste titel ligt daardoor open voor Paris Saint-Germain. PSG won in Le Havre (0-2) en heeft nu een gat van vier punten geslagen met Nice.

*Bayern München zag zijn thuiswedstrijd uitgesteld worden vanwege de sneeuw. Leider Bayer Leverkusen kwam dicht bij een eerste nederlaag tegen Borussia Dortmund. Boniface (ex-Union) zorgde echter voor een late gelijkmaker (1-1). Stuttgart handhaaft zich in de kopgroep na winst tegen Werder Bremen (2-0).

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply