vrijdag, december 3

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Inter, Eintracht Frankfurt of AS Monaco. Dan maar Monaco, uit heimwee naar de vele Europacup-lotingen die ik er bijwoonde.

SPELER VAN DE WEEK: Gianni Bruno, die met twee goals Standard klopte en van Zulte-Waregem een kandidaat voor Play-off 1 maakt

BELGIË

‘Sire, er zijn geen groten meer’. Op Club Brugge na uiteraard, maar de regerende en toekomstige kampioen speelt pas vanavond. Als Club Brugge straks OH Leuven klopt, wordt de voorsprong op nummer twee Antwerp vijftien punten en op nummer drie twintig punten. Dat is geen kloof, maar de grand canyon. Play-off 1 wordt volstrekt overbodig. Het wordt een strijd om de minst slechte verliezer te worden.

Op Club na is er sprake van een onwaarschijnlijke nivellering. Vreemd, want in dit seizoen zouden de toppers bevoordeeld moeten zijn. Zij hebben de ruimste kernen en zouden de opeenstapeling van wedstrijden het best moeten verteren. Maar wat een miserie in die G5 (-1).

Antwerp blijft tweede, maar kon op de Bosuil geen afstand nemen van STVV in een wedstrijd die de slaaplust bevorderde (0-0). Racing Genk is in vrije val. De Limburgers verloren nu ook van Beerschot (1-2). Onder meer door het doelpunt van de week van Jan Van den Bergh, maar een gebrek aan efficiëntie is een probleem als je de topschutter in de rangen hebt.

Wat gebeurt er met John van den Brom? Gaat Racing Genk voor een vierde trainer dit seizoen? Indien het op deze manier verder doet, mag het PO 1 vergeten.

Standard leek onder Mbaye Leye op te leven, maar dat is ook alweer verleden tijd. Play-off 1 halen wordt heel moeilijk. De Rouches verloren bij Zulte Waregem, dat het momentum lijkt te hebben om de eerste vier te halen.

Anderlecht dan. Enkele weken geleden leek er iets moois te groeien in het Astridpark, maar daar blijft intussen niets van over. De partij van gisteren tegen KV Kortrijk (0-2) moet een nieuw dieptepunt zijn. Hoe kan je ooit een wedstrijd winnen als je de bal niet één keer tussen de palen trapt?

Ja, iedere andere trainer dan Vincent Kompany zou al ontslagen zijn. Maar Kompany is geen gewone trainer en dit zijn geen normale omstandigheden. Hij beschikt niet over een spelersgroep die bij de Brusselse voetbaltrots hoort. Anderlecht moet roeien met de riemen die het heeft en die zijn niet erg groot of sterk. Ofwel zijn het jonkies ofwel zijn het huurlingen en dat zijn zelden toppers. Waarom zou een club ze anders uitlenen?

Hoe Sporting in deze situatie verzeilde, werd dit weekeinde nog eens duidelijk. De Standaard en Le Soir maakten nu wel heel duidelijk wie er de voorbije jaren aan de touwtjes trok: Mogi Bayat. Anderlecht was jarenlang de slechtst geleide club van het land en dat was voor Marc Coucke er helemaal voor een drama zorgde. Acht miljoen voor Sanneh, jongens als Musona inschatten als Anderlecht-niveau.

Hoe dan ook, het inzicht in de interne keuken van paars-wit maakte nog eens duidelijk dat de politiek dringend voor een wettelijk kader voor voetbalmakelaars moet zorgen en dat de profliga niet alleen voor een deontologische code maar ook voor meer transparantie moet zorgen.

En dan is er ook nog AA Gent. Nog maar eens een gelijkspel: 1-1 in Mechelen. Zo wordt Play-off 2 nog een probleem.

EUROPA

*In Engeland blijft de spits ongewijzigd. Manchester City haalde het met het kleinste verschil tegen Arsenal in wat een half decennium geleden een topper zou zijn geweest. Raheem Sterling scoorde al in de eerste minuut en daar bleef het bij (0-1). Kevin De Bruyne stond opnieuw aan de aftrap als een soort valse negen.

Leicester klopte Aston Villa (1-2) en blijft samen met Man United op de tweede plaats. De Red Devils wonnen zonder veel glans van Newcastle (3-1). West Ham is de verrassende nummer vier na de zege tegen Tottenham (2-1), dat nu op de negende plaats staat. Hoelang overleeft Mourinho dit?

Liverpool verloor voor de vierde keer op rij. Het was 21 jaar geleden dat het op Anfield onderuitging in de Merseyside-derby (0-2). Het staat nu samen met Everton op de zesde plaats op negentien punten van Man City.

*De Derby della Madonnina werd gewonnen door Inter (0-3), dat nu vier punten uitloopt op Milan. ‘Ik ben de beste’, schreeuwde Lukaku nadat hij een assist en een doelpunt had gemaakt. Milan was een groot deel van de wedstrijd echter de betere ploeg. Opvallend ook dat het duel tussen de twee beste teams van Italië qua ritme niet te vergelijken viel met een doorsnee match uit de Premier League.

*In Duitsland zou het toch nog spannend kunnen worden. Bayern München leed in Frankfurt zijn derde nederlaag van het seizoen (2-1) en verloor vijf punten in zijn twee jongste wedstrijden. RB Leipzig sluipt tot op twee punten na winst bij Hertha (0-3). Wolfsburg en Eintracht Frankfurt zijn de verrassende nummers drie en vier.

*In Spanje zou het ook nog spannend kunnen worden. Atletico Madrid verloor in het Metropolitano van Levante (0-2), nadat het enkele dagen terug ook al gelijk had gespeeld tegen Valencia. Het heeft nog een wedstrijd minder gespeeld, maar de voorsprong op Real Madrid bedraagt nog slechts drie punten. De Koninklijke imponeert echter ook niet. Het had een sterke Courtois nodig om Valladolid af te houden (0-1). Barcelona kon niet echt profiteren. Het geraakte in Nou Camp niet voorbij Cadiz (1-1).

*Het gaat zeker nog spannend worden in Frankrijk. Lille (1-4 winst in Lorient) loopt vier punten uit op PSG, dat in het Prinsenpark verloor van Monaco (0-2) en naar de derde plaats zakt.

O Belgisch voetbal | Raf Willems

 

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.