zaterdag, april 13

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Manchester City, dat freewheelend de derby van Manchester won

SPELER VAN DE WEEK: een onverwachte held: Nicolas Otamendi. De Argentijn legde Lukaku aan de ketting en scoorde aan de overkant de winnende treffer.

BELGIE

Profvoetbal wordt gespeeld voor het publiek, niet voor de trainers, de spelers of de bestuursleden. Als de wegen er levensgevaarlijk bij liggen, moeten de wedstrijden dan ook meteen uitgesteld worden. Vele plaatsen bleven leeg op de tribunes. Zo jaag je de klanten weg.
De lege tribunes op Anderlecht naar het einde van de match toe hadden een andere reden. Sporting verloor dit seizoen al voor de derde keer in het Astridpark. Je zou als supporter voor minder kniezend naar huis lopen.
Charleroi bewees in het hol van de leeuw dat het meer kan dan de boel dichtgooien en dat het dit seizoen misschien wel de enige concurrent wordt voor Club Brugge. Dat Hein Vanhaezebrouck uitriep dat paars-wit de scheidsrechters altijd tegen heeft, is ronduit hilarisch. Volgens Hein was het absoluut geen strafschop. Een duw in de rug? Het reglement kent geen lichte of zware duw. Een duw is een duw. Hoe licht ook.
Nee, scheidsrechter Laurence Visser verdiende een tien op tien. Ook bij de drie rode ( of beter gezegd zes gele) kaarten had hij het bij het rechte eind.
De nederlaag kwam extra hard aan in Brussel omdat er dinsdag in Glasgow weer een onterecht verwachtingspatroon werd gecreëerd. Door de clubleiding, de pers en de analisten. Anderlecht speelde een heel goede eerste helft bij een zeer zwak Celtic, maar had op de vroege reuzenkans voor Kums na nauwelijks uitgespeelde kansen. Na de rust viel de ploeg enorm terug en waren de Schotten misschien wel de betere en zeker de gevaarlijkste ploeg. De enige die het juist had gezien was Jan Boskamp, die zich na de rust te pletter had verveeld.
Hein heeft Anderlecht nog altijd niet echt op de rails gekregen. Wat een verschil met zijn maatje Yves. Vanderhaeghe heeft AA Gent met 22 punten uit negen wedstrijden weer op de plaats gekregen die de club ambieert. Helemaal overtuigend is het voetbal van de Buffalo’s echter ook nog niet. Na de rust liet KV Kortrijk de kans liggen om iets mee te nemen uit de Ghelamco Arena.
Club Brugge bekijkt de achtervolgingsrace van Anderlecht en AA Gent meewarig. Blauw-zwart was al halfweg de eerste helft klaar met een matig Lokeren en telt nu al tien punten meer dan de club uit de hoofdstad. Wat een luxe aan de vooravond van de topper (?) van zondag tussen Club en Anderlecht.
Racing Genk is de negende club dit seizoen die zijn trainer ontsloeg. Na de te harde Peter Maes bleek Albert Stuivenberg te zacht voor de spelersgroep. Francky Dury en Felice Mazzu zijn de enige coaches die al langer dan een jaar aan de slag zijn bij hun huidige club. De Jupiler League is een trainerskerkhof geworden.

EUROPA
*De topper in Engeland was geen meevaller voor de Belgen. Kompany viel nog maar eens geblesseerd uit, De Bruyne leed meer balverlies dan in alle vorige wedstrijden dit seizoen samen en Romelu Lukaku was de schlemiel van het weekeinde. Hij lag in de derby van Manchester aan de basis van beide City-goals en mist een uitgelezen mogelijkheid om gelijk te stellen (1-2). Op Old Trafford groeit elke week de overtuiging dat hij geen United-spits is.
Romelu is een Mourinho-spits. Zoals Man U met zijn grote, sterke jongens een Mourinho-ploeg is geworden. De ‘United Way’ van voetballen was weer mijlenver te zoeken. Of toch niet. Het was de tegenstander die het voetbal van Busby en Ferguson bracht.
Raf Willems heeft volkomen gelijk als hij pleit voor het ontslag van Mourinho. Deze man past bij United als tang op een varken. Dat de titel met een achterstand van elf punten weg is, is niet zo erg. Het drama is dat hij al twee jaar het transferbeleid mee bepaalt, waardoor de club opgezadeld zit met spelers die er niet thuishoren.
De schade van de nederlaag bleef beperkt voor United, omdat Chelsea verloor bij West Ham (1-0) en Arsenal (1-1 bij Southampton) en Liverpool ( 1-1 op Anfield Road tegen Everton) gelijk speelden. Alleen Tottenham behaalde van de toppers de volle buit: 5-1 tegen Stoke City.
*Barcelona won bij Villarreal met alweer een doelpunt van buitenaardse schoonheid (0-2). Real Madrid veegde vlak voor de afreis naar Abu Dhabi de vloer aan met Sevilla (5-0), nochtans één van de subtoppers van La Liga.
*In de Serie A was Inter de winnaar van het weekeinde. Het hield Juventus in eigen huis op 0-0 en de achtervolgers kwamen geen stap dichterbij. AS Roma ( bij Chievo) en Napoli ( thuis tegen Fiorentina) zetten immers een gelijkaardig resultaat neer.
*Bayern München is nog maar eens Herbstmeister. Het won dankzij Vidal bij Eintracht Frankfurt (0-1), terwijl RB Leipzig in eigen huis geen afstand kon nemen van Mainz (2-2). De video-ref speelde alweer een hoofdrol. Wolf ( Frankfurt) stond nog net niet onder de douche toen hij werd teruggeroepen, omdat zijn rode kaart werd omgezet in een gele. In Leipzig besliste de VAR vlak voor tijd dat de thuisploeg geen recht had op een strafschop. Peter Bosz werd bij Borussia Dortmund na alweer een nederlaag ( tegen Werder Bremen) aan de deur gezet.
*PSG kon weer winnen na de misstap van vorige week in Straatsburg, maar zowel Lyon, Monaco als Marseille deden dat ook.
*In Nederland wakkerde Ajax de spanning in de Eredivisie opnieuw aan na een 3-0 zege tegen leider PSV.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.