donderdag, januari 21

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: als een tweedeklasser de bekerfinale wint tegen een ploeg van de G5 kan dat, ondanks alles, alleen KV Mechelen zijn

SPELER VAN DE WEEK: Dries Mertens, die nu meer scoorde voor Napoli dan Diego Maradona. Waarmee we hem geenszins – in geen enkel opzicht – willen vergelijken met Pluisje. 

BELGIE

Racing Genk maakte vrijdag nog maar eens duidelijk dat het de beste ploeg van het land is. Tegen het team dat de tegenstander zelden één, laat staan twee keer laat scoren, trof het vier keer raak. Antwerp kreeg de optater van het seizoen (4-0).

Club Brugge stond gisteren in de Ghelamco Arena onder druk en had weinig overschot tegen AA Gent (0-1). Met deze Buffalo Bills zouden er aan het einde van de 19deeeuw weinig indianen gesneuveld zijn. Het scorend vermogen van de jongens van Jess Thorup is nagenoeg nul. En als er dan toch eens gescoord werd, greep de VAR in.

Niet dat deze ook maar iets te verwijten viel. Kris Bellon keurde ook een doelpunt van Hans Vanaken af en daar kon meer discussie over bestaan. Ja, de teen van Wesley stond buitenspel, maar was dit een ‘clear error’. Ja, volgens zij die vinden dat één millimeter buitenspel buitenspel is. Niet voor wie zich de oorspronkelijke geest van de nieuwe offside-regel van begin jaren ’90 herinnert. Toen kregen de lijnrechters de wenk mee dat er alleen mocht gevlagd worden als overduidelijk was dat aanvaller en verdediger niet op gelijke hoogte stonden.

Hoe dan ook, Club hield de kloof met de koploper op zes punten en moet zondag in Jan Breydel minstens een punt pakken om het kampioenenfeestje van Racing Genk uit te stellen. Met het voetbal van de voorbije weken is niet duidelijk hoe dit kan, maar in eigen huis kan Club nog altijd wat meer. In geval van en overwinning nadert het zelfs tot op drie punten van de leider en zal de titelstrijd weer open worden verklaard. De play-offs zijn een fata morgana.

Racing Genk heeft in drie wedstrijden nog vier punten nodig en het is zeer onwaarschijnlijk dat dit na een reeks van 18 op 21 niet zou lukken. Vooral omdat op Genk en Club na iedereen naar het einde sukkelt. Hebben we ooit een zwakker Standard gezien dan gisteren in het Astridpark? Niet in staat een vuist te maken tegen tien Anderlechtspelers, die al weken op een overwinning wachtten (2-1). 

Na het verlies van Antwerp konden de Rouches zich verzekeren van de derde plaats, die recht geeft op een Europees ticket. Maar zelfs het vooruitzicht van een extra weekje vakantie kon hen niet vooruitbranden.

De moedeloosheid straalde van het gezicht van Michel Preud’homme af en hij mocht blij zijn dat er MPH op zijn trainingspak staat. Elke andere trainer zou na de zoveelste wanprestatie afgebrand zijn. Ja, hij zit opgezadeld met een hopeloze spelersgroep, maar de verguisde Sa Pinto pakte met dit zootje ongeregeld (plus Edmilson) de tweede plaats dankzij uitstekende play-offs.

Anderlecht won dus voor het eerst in zeven speeldagen. De fans stonden op de banken te kirren alsof de titel werd gevierd. Alleen een clubje dat met vier punten uit zeven wedstrijden op de valreep het behoud verzekert, gaat zo uit de bol. De persboycot achteraf maakte nog eens duidelijk hoe onvolwassen het niet-zo’n-wereldploegje van Marc Coucke tegenwoordig is.

En paars-wit had misschien inderdaad wat te vieren. Het neemt afstand van AA Gent en is bijna verzekerd van de vijfde plaats, die mogelijk alsnog uitzicht geeft op Europees voetbal. Maar alles hangt dus af van het lot van KV Mechelen. En als de Maneblussers gestraft worden, moet Sporting nog altijd de barragematch tegen de winnaar van Play-off II winnen. Geen sinecure voor het kransje kneuzen van coach Belhocine.

Niemand weet echter hoe deze competitie gaat aflopen en er mag stilaan gevreesd worden dat ook niemand nog weet hoe (en wanneer) de volgende van start gaat. Elke dag komt er een club (Tubeke is de nieuwste naam in de rij) bij die betrokken partij is en elk voorstel om de competitie een ordentelijk slot te bezorgen, wordt afgewezen. Eigen belang eerst.

Met dank aan ons potsierlijk competitieformat. De mogelijke winnaars van de poules van Play-off II willen niet opzijgeschoven worden. In geen enkel beschaafd voetballand komt een ploeg die niet bij de eerste zes eindigde, tenzij de bekerwinnaar, in aanmerking voor Europees voetbal. En wat denken ze te winnen? Een Europees duel ergens eind juli in Azerbeidzjan of Kazachstan dat financieel niets opbrengt en het hele seizoen hypothekeert? Vraag Francky Dury maar eens wat Zulte Waregem, dat toen wel bij de top-zes eindigde, een paar campagnes terug overkwam.

En dan mogen we er niet aan denken wat er te gebeuren staat als morgen de rechter in kort geding KV Mechelen gelijk geeft, zodat de bondsprocedures op de lange baan worden geschoven.

Arm Belgisch voetbal. Al is dat arm vooral eigen schuld. De voorbije jaren betaalden onze clubs gemiddeld 38 miljoen euro aan makelaars. Aan makelaars! Ze hebben dus allemaal boter op het hoofd en zouden minstens dat bedrag moeten terugstorten in de staatskas. Ons belastinggeld dient niet om makelaars te betalen.

EUROPA

In Frankrijk, Italië en Spanje is het seizoen gedaan. Toch nog een opmerking over FC Barcelona. In het vooruitzicht van de Europese return tegen Liverpool (en ondanks een 3-0 voorsprong) speelde het in La Liga met een B-elftal tegen Celta de Vigo, dat zich dankzij de 2-0 winst wellicht zal redden. Ook dit is competitievervalsing en verdient een zware sanctie.

In Duitsland lijkt het doek ook gevallen. Bayern München haalde het van Hannover 96 (3-1) en zag achtervolger Borussia Dortmund struikelen bij Werder Bremen (2-2). De ‘recordmeister’ heeft nog twee punten uit twee wedstrijden nodig voor alweer een kampioenenviering.

In Engeland is het nog niet helemaal voorbij, omdat invaller Divock Origi in de slotfase Liverpool over de streep haalde in Newcastle (2-3). Als Manchester City vanavond van Leicester City wint, komt het opnieuw één punt voor met nog één match te gaan.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply