vrijdag, december 3

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: scorebordjournalistiek is DWD vreemd, we gaan dan ook voor AA Gent, dat in de voorbije week twee keer verloor maar het beste voetbal van Play-off 1 bracht

SPELER VAN DE WEEK: Dieumerci Mbokani, die met een assist en een goal zijn ex-club Anderlecht over de knie legde

BELGIE

Na de eerste speeldag van PO 1 maakten we de conclusie dat er nog drie titelkandidaten overbleven. Er is geen reden om dit bij te stellen. Anderlecht (terecht) en AA Gent (onterecht) zijn definitief uitgeteld. Antwerp kan nog de derde plek beogen, maar drie teams inhalen lijkt uitgesloten.

De kans bestaat dat er vanavond weer maar twee titelkandidaten overblijven. Als Standard bij Club Brugge verliest, lijkt het onwaarschijnlijk dat de Rouches nog naar de eerste plaats klimmen. Bij een Brugse zege mag zelfs de vraag gesteld worden of de kampioen niet al bekend is. Wie doet blauw-zwart dan nog wat?

Zaterdag bleek ons voorbehoud betreffende Racing Genk niet onterecht. Een week geleden vroegen we om bevestiging tegen een betere ploeg dan Anderlecht om de Limburgers als eerste titelkandidaat te behouden. Die kwam er tegen AA Gent niet, ondanks de zege (2-1), die mogelijk een Pyrrhusoverwinning wordt als Malinovsky een (wekenlange) schorsing krijgt. Ofwel wordt hij vrijgesproken ofwel volgt een zware sanctie. Een heikele beslissing voor de tuchtcolleges, omdat dit de beslissing over de titelstrijd kan betekenen. Zonder Pozuelo én Malinovsky en Samatta uit vorm, mogen de jongens van Philippe Clement een streep door hun titeldroom trekken. De Japanner (ongeveer 1,62 hoog en 50 kg nat) kan het niet alleen, hoe geweldig hij zaterdag ook was.

Wat met Malinovsky? Ik heb gevoetbald (zij het slechts tot op het niveau van tweede provinciale), maar voor mij verdient de Oekraïner op z’n minst het voordeel van de twijfel. Ja, hij had misschien in de andere richting kunnen tuimelen, maar ben je daar na anderhalf uur voetbal nog lucide genoeg voor? Bovendien maakte hij beslist geen trapbeweging en kon hij niet zien of hij Verstraete zou raken en nog minder waar (helaas, het gezicht).

Waarmee we bij het onderwerp van deze play-offs toe zijn: de arbitrage. Wat is er in godsnaam aan de hand? David Elleray werd uit Engeland en Frank De Bleeckere van onder het stof gehaald, maar het gaat van kwaad naar erger. Zowel in Genk als in Anderlecht zagen we vliegende tackles die donkerrood verdienden (Dewaest op Dejaegere en vooral Asare op Ito bijvoorbeeld), maar soms werd niet eens een overtreding gefloten.

De inbreng van Elleray en De Bleeckere moest voor meer duidelijkheid zorgen, maar heeft slechts verwarring gebracht in de hoofden van de refs en de VARs. Een bal tegen een arm van het lichaam is penalty (Bronn), maar niet aan de overkant. Misschien is er een uitleg voor, maar noch zaterdag noch zondag zat het Genkse handspel in de zestien in de samenvatting van Sports Late Night. Misschien was iedereen op Vier ervan overtuigd dat het geen penantie was, maar dan hadden ze dat niet alleen moeten toelichten en het ons zelf laten beoordelen.

Voor het overige waren we het helemaal eens met Geert De Vlieger en Marc Degryse en totaal oneens met Olivier Deschacht. De veteraan haalde weer de dooddoener boven dat dit wild geschop in Engeland toegelaten wordt en dat een stengere arbitrage ons voetbal zou schaden in Europese matchen.

Het was even bekomen van het lachen. Maar groen dan. Het verband tussen Europese resultaten en een strenge arbitrage is ons onduidelijk en liever een ronde vroeger uitgeschakeld in de Europese bekers dan gebroken armen of benen op onze velden.

Ook in het Astridpark bleven de vliegende tackles (langs beide kanten) onbestraft. Niet dat dit het resultaat beïnvloedde. Antwerp verdiende de overwinning (1-2), met dank aan veteraan Mbokani die nog steeds snellere benen en vooral betere voeten heeft dan zijn opvolgers bij paars-wit.

Een belangrijke zege, die Antwerp na meer dan twee decennia weer richting Europa kan loodsen en Sporting voor het eerst in 55 jaar (zo lang is het blijkbaar) van het Europese toneel kan houden.

Na de zoveelste nederlaag en de laatste plaats in PO 1 kwam het paars-witte volk in opstand. We hebben er Marc Coucke al in augustus voor gewaarschuwd. Hij is er verantwoordelijk voor dat er in de wintermercato 2018 niets bewoog en zijn eerste transferperiode bij zijn nieuwe club was een misbaksel. Hoe kan je jongens als Musona en Milic, die je door en door kent van bij KV Oostende, zo verkeerd inschatten dat je denkt dat het spelers voor Anderlecht zijn? En acht miljoen voor bankzitter Saneh! Deze januari was het lesje blijkbaar nog niet geleerd: wat heeft de Oostenrijker Zjul al bijgebracht?

Op z’n minst zo dramatisch zijn de ontwikkelingen naast het veld. Michael Verschueren, Për Zetterberg, Frank Arnesen: wie doet nu eigenlijk wat? Fred Rutten probeert duidelijk te maken dat er veel te weinig kwaliteit in huis is, maar loopt er ook bij alsof hij liever vandaag dan morgen naar FC Twente zou terugkeren.

EUROPA

*Alleen in Engeland is het nog spannend. Liverpool telt (met een wedstrijd meer gespeeld) weer twee punten voor op Manchester City, dat zich tegen Brighton met weinig glans (1-0) plaatste voor de finale van de FA Cup tegen Watford (Neal Gallagher tegen Elton John).

*In de andere topcompetities is het doek gevallen. In Frankrijk moet Paris Saint-Germain het titelfeest een week uitstellen, ondanks het gelijkspel van Lille bij Dijon. Het geraakte in het Parc des Princes immers zelf niet voorbij het Racing Straatsburg van Matz Sels (2-2).

*Ook Juventus moet een extra weekje wachten op de titelviering. Met een veredelde B-ploeg won de Oude Dame de topper tegen Milan (2-1, met alweer de beslissende goal voor wonderkind Kean). Napoli speelde gelijk tegen Genoa (1-1, doelpunt Mertens) en dat volstond om het feestje voor de 35steScudetto van de club uit Turijn een weekje uit te stellen. Juve heeft bij SPAL aan één punt voldoende.

*Barcelona mag zich opmaken voor zijn 26stetitelfeest. Het telt na de overwinning tegen nummer twee Atletico Madrid (2-0) al elf punten voorsprong. Diego Costa zag na een halfuur nog maar eens rood, maar doelman Oblak kon Messi tot vier keer toe van een doelpunt houden. Vijf minuten voor tijd lukte het Luis Suarez dan toch om te scoren en eens het gaatje gevonden was, duwde Messi er ook nog één tegen de netten (2-0).

*In Duitsland bedraagt het verschil tussen Bayern München en Borussia Dortmund slechts drie punten, maar wie gelooft nog in de Borussen na de 5-0 afstraffing in Beieren? Robert Lewandowski scoorde twee keer en rondde daarmee de kaap van 200 goals in de Bundesliga.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE    

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply