vrijdag, maart 29

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: De Red Lions uiteraard, maar dit is een voetbalrubriek. En aangezien dit een periode is waarin we zoveel mogelijk mensen gelukkig willen maken, kiezen we voor een duo: Lokeren en Waasland-Beveren, die voor het eerst dit seizoen allebei wonnen op dezelfde speeldag en dat tegen clubs uit de top van de klassering

SPELER VAN DE WEEK: en om in de sfeer van de Kerst te blijven, gaan we ook hier voor een duo: Kylian en Eden Hazard. Kylian legde met een schitterende balcontrole en de daaruit volgende strafschop de basis van de zege van Cercle tegen Anderlecht en Eden zette met een assist en een doelpunt Chelsea alweer op weg naar een zege

BELGIE

Het feit van het weekeinde is uiteraard het ontslag van Hein Vanhaezebrouck. Als u ruim een jaar teruggaat op De Witte Duivel zal u lezen dat we Hein ontraden hebben om naar Anderlecht te trekken. Om te beginnen omdat hij even tijd voor zichzelf moest nemen na de mislukte competitiestart met AA Gent. Bovendien bleek dit het slechtst mogelijke moment om je intrede te maken in het Astridpark.

Paars-wit stond op het punt om holderdebolder verkocht te worden en met Marc Coucke kwam de club in handen van iemand die dacht dat hij het spelletje persoonlijk had bedacht. Het aankoopbeleid van het Oostendse duo (alweer) Coucke-Devroe was een fiasco en je kon deze zomer op deze site ook al lezen dat de hemel op hun dak zou belanden. Zoals we vreesden, bleek dat spelers van Oostende zelden een aanwinst zijn voor de grootste club van het land.

Anderlecht verkeerde al een paar maanden in crisis en het was een klein mirakel dat Coucke niet al eerder zijn trainer aan de deur zette. Vooral als u weet dat de twee heren geen hoge dunk van elkaar hebben. Dat dit alsnog gebeurde, kan dus niet verbazen. In Sports Late Night hoorden we dat 2018 het slechtste kalenderjaar is van de (gewezen?) Brusselse voetbaltrots in 80 jaar.

Toch blijft de timing merkwaardig en dat ondanks de abominabele tweede helft bij Cercle Brugge. Het had 4 of 5-1 kunnen zijn in plaats van 2-1. Drie dagen (72 uur) voordien had Michael Verschueren, de nieuwe sportieve baas, echter aangekondigd dat Hein bleef en drie gerichte aanwinsten zou krijgen. Verschueren Junior heeft echter niets te vertellen op Neerpede. Er is maar één baas en dat is Marc Coucke, die aardig op weg is de nieuwe Roland Duchâtelet te worden. Benieuwd hoe lang hij in het voetbal blijft.

Het rommelde eerder deze week ook al in de bestuurskamer van het Vanden Stockstadion. De vroegere aandeelhouders lieten hun ongenoegen blijken omdat Coucke een deel van het overnamebedrag nog niet had betaald. Niet netjes, maar laat ons – ondanks onze sympathie voor meneer Roger – geen medelijden hebben met hem en zijn trawanten. Zij kochten de club voor tien miljoen euro en verkochten ze een decennium later voor het zevenvoudige. En dat in allerijl om niet een deel van hun exorbitante buit aan de fiscus te moeten afstaan. En nog kwalijker: aan de hoogste bieder. Verblind door het geld hadden ze geen oog voor de toekomst van hun club.

Wat nu Sporting? Een Belgische coach lijkt geen optie. Verschueren wil Ajax achterna en het zou dan ook niet verbazen als daar een nieuwe coach wordt gezocht. Beter gezegd een ex-Ajacied, want Erik ten Hag gaat de Johan Cruijff Arena niet inruilen voor het Astridpark. We denken dan onder andere aan Frank de Boer en vooral Peter Bosz. Vraag is of zij voldoende muziek zien in het huidige Anderlecht. Voor Aad de Mos is de paars-witte jeugd eerder middelmaat dan toptalent.  

Met één op twaalf druipt Hein dus af. Hij kan zich troosten met de vaststelling dat het de meeste andere topclubs niet beter vergaat. Vorige week schreven we dat onze toppers naar de winterbreak strompelden en het wordt alleen maar erger. Naast Anderlecht verloren ook AA Gent (2-0 in Charleroi), Antwerp en STVV. Die twee laatsten tegen de twee staartploegen uit het Waasland.

De ploeg van Marc Brys kwam in Lokeren in de problemen na een schaarse blunder van doelman Kenny Steppe (2-0) en de Great Old verslikte zich zelfs op de Bosuil tegen Waasland-Beveren (0-2). Niet helemaal onverdiend, ook al werd Antwerp geklopt door het voetbal waarmee het vorig seizoen zo vaak won. Toch opmerkelijk dat de Freethiel zes op zes haalde tegen Club en Antwerp.

Club Brugge kon ook alweer niet winnen en het jongste rapport van Ivan Leko (tien op dertig) oogt niet veel beter dan dit van Vanhaezebrouck bij Anderlecht. De landskampioen bleef in het Guldensporenstadion na een bedenkelijke partij op 0-0 steken. Leko staat niet ter discussie in Jan Breydel en scoorde Europees letterlijk en figuurlijk punten, maar het is misschien toch geen toeval dat een contractverlenging uitblijft. Niet iedereen is onverdeeld gelukkig met de prestaties van blauw-zwart. En dan gaat het niet zozeer om de resultaten, maar om de manier van spelen (in eigen land). Het zal misschien verbazen, maar sommigen vinden dat hij te behoudend voetbal brengt.

In Kortrijk werd Hans Vanaken door Leko naar de kant gehaald en dat was geen onterechte beslissing. De ex-speler van Lommel wordt alom naar voor geschoven als de nieuwe Gouden Schoen, maar dat kunnen toch alleen mensen zijn die denken dat het land ophoudt op de rechteroever van de Schelde. 2018 is het jaar van Racing Genk en niemand anders. De drie koningen kwamen uit het oosten: Trossard, Malinovsky en Pozuelo. 

Tussen haakjes: Yves Vanderhaeghe (tien op twaalf) bewijst met KV Kortrijk dat het niet onmogelijk is om van de ene dag op de andere bij een nieuwe club binnen te stappen. Hoewel Kortrijk voor hem natuurlijk niet echt een nieuwe omgeving is. Maar vorig seizoen zorgde hij in Gent ook meteen voor een spectaculaire ommekeer en de Buffalo’s presteren onder zijn Deense opvolger Jens Thorup vooralsnog niet echt beter. Voorlopig is het toch niet ‘boenk thorup’.

EUROPA

*We pleiten niet graag voor een trainersontslag, maar op Old Trafford moet dringend worden ingegrepen. Het gaat van kwaad naar erger met het ooit zo fiere United, dat weer dreigt af te stevenen op een seizoen zonder Champions’ League-voetbal. Bij Liverpool werd nog maar eens verloren (3-1). Invaller Shaqiri, de kwelgeest van de Rode Duivels vorige maand in Luzern, maakte het verschil met twee – wat gelukkige – goals.

Liverpool sprong daarmee weer over Man City, dat zaterdag Everton kansloos liet (3-1). Kevin De Bruyne maakte een kwartier voor tijd zijn lang verwachte comeback. Chelsea won met dank aan Eden Hazard in Brighton (1-2) en Arsenal leed zijn eerste nederlaag in vijftien wedstrijden: 3-2 bij het bedreigde Southampton.

*Borussia Dortmund blijft ongeslagen na de moeizame winst tegen Werder Bremen (2-1). Bayern München hijst zich naast Borussia Mönchengladbach. Het won ruim bij het sukkelende Hannover (0-4), terwijl de ploeg van Thorgan Hazard in Hoffenheim slechts een punt pakte (0-0). Met slechts twee uitzeges moeten de Borussen buitenshuis beter gaan doen om Bayern terug te wijzen.

*In Barcelona is de crisissfeer van de seizoenstart totaal verdwenen. Bij Levante uit Valencia, nochtans zesde in de stand, werd met 0-5 gewonnen. Grote man? Overbodige vraag: Lionel Messi met drie goals en een assist. Dat de Argentijn vijfde werd in de verkiezing van de Ballon d’Or was een grap. Hij en niet Luka Modric is de beste voetballer op aarde.

Atletico Madrid won bij Real Vallodolid (2-3) met alweer een beslissende goal van Antoine Griezmann. Sevilla klopte Girona (2-0) en Real Madrid had weinig reden tot vrolijkheid, ondanks de zege tegen Rayo Vallecano (1-0 Benzema).

*Juventus won de ‘derby delle Mole’ van Torino met een strafschopdoelpunt van Cristiano Ronaldo. Napoli blijft op acht punten, maar geraakte pas laat voorbij Cagliari (1-0). Carlo Ancelotti liet Mertens en Insigne op de bank starten, maar moest hen halsoverkop inhalen. Milik zorgde voor het enige doelpunt.

Inter vloerde Udinese (1-0). Radja Nainggolan viel een kwartier voor tijd in. Justin Kluivert, juist, de zoon van, was met een goal en een assist de grote man bij AS Roma tegen Genoa (3-2).

*In Frankrijk kwam PSG – en vele andere clubs – weer niet in actie vanwege de gele hesjes.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE        

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply