vrijdag, april 19

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Anderlecht, dat met zijn verjongde ploeg nu al aan negen goals in twee wedstrijden zit

SPELER VAN DE WEEK: Ivan Santini met twee hattricks in twee wedstrijden. Straffe cijfers, ook al krijgt hij hulp van God.

BELGIE

Nog slechts twee teams met een maximumscore: Anderlecht en Club Brugge. Paars-wit speelde een matige eerste helft, maar veegde na de rust de ex-club van voorzitter Marc Coucke op een hoopje (5-2). KVO werkte echter flink mee. De 2-0 van Dimata deed aan de beslissende treffer van de Rode Duivels tegen Japan denken. Geen hoekschop maar een vrije trap voor de bezoekers, die in plaats van doelgevaar te creëren zich simpel lieten pakken op de counter.

Ook de 3-1 was een weggevertje met een domme penaltyovertreding. Hoewel dient opgemerkt te worden dat in de eerste helft Oostende geen elfmeter kreeg voor een gelijkaardige overtreding. Hoe dan ook, een overtuigende start van de Brusselaars die wel bevestigd dient te worden tegen hoger aangeschreven tegenstanders.

Club Brugge is de enige ploeg die gelijke tred kan houden met Sporting. Het werd een moeizame overwinning voor de landskampioen, die al na nauwelijks tien minuten Wesley verloor na een schandalige elleboogstoot. Onwaarschijnlijk dat voetballers zoiets doen en zo dom zijn dit te blijven doen als de camera’s alles oppikken en de videoref toekijkt.

Club nam na de rust toch afstand van Moeskroen met een doelpunt van invaller Cools, die profiteerde van een blunder van doelman Werner. De goalie die vorige week in Oostende ook al uitbundig in de fout ging.

Standard en Racing Genk kwamen niet verder dan een gelijkspel. De Rouches stuitten in Beveren op een uitstekende Davy Roef en verloren in de slotfase de wederoptredende Mehdi Carcela met een rode kaart. Voor een overtreding die tot nu toe slechts geel opleverde, maar de beslissing van de ref dient toegejuicht te worden. Op voorwaarde dat dit de nieuwe norm is.

Genk kwam in eigen huis niet voorbij STVV, dat met voetbal uit de vorige eeuw uitpakte. Mandekking over het hele veld is echt niet meer van deze tijd, maar werd beloond door de voetbalgoden. De thuisploeg trof maar liefst vier keer het doelhout. Nee, niet de dwarsligger zoals de tv-commentator telkens weer in de fout ging. Dwarsliggers liggen onder de sporen van de trein. En o ja dit nog: alleen de vrije trappen van Malinovsky zijn al een goede reden om naar het stadion te gaan.

De topploegen hebben hun dramatische start van vorig seizoen dus niet herhaald. Hoewel AA Gent opnieuw in de rechterkolom staat en al vijf punten achter ligt op de koplopers. En het had erger gekund, want de gelijkmaker (1-1) kwam er pas in de 95ste minuut. Voor Zulte-Waregem was het al de tweede keer dat het in de toegevoegde tijd twee punten verkwanselde.

EUROPA

De beschaafde voetballanden genieten nog van de zon, hoewel de start van de competitie in meerdere landen wenkt. In Nederland, Frankrijk en Engeland werd met de strijd om de Supercup immers het echte werk aangekondigd.

Feyenoord, met Clasie ( ex-Club) in de basis, versloeg PSV na strafschoppen. PSG kende geen genade met Monaco, met Tielemans in de basis: 4-0. Op Wembley nam Manchester City met een uitstekende Agüero de maat van Chelsea (2-0 en twee keer Agüero). Kompany zat op de bank, maar de andere Belgen zijn nog met vakantie. Thibaut Courtois verkoos zelfs Genk boven Wembley. Een tussenstop naar Madrid?