maandag, mei 20

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: de meest overtuigende en ruimste zege was die van Racing Genk in Lokeren

SPELER VAN DE WEEK: Ivan Santini en Jelle Vossen scoorden ieder drie keer, maar de Bruggeling had daar wel twee strafschoppen voor nodig

BELGIE

De twee meest opvallende vaststellingen: 29 goals is uitzonderlijk veel ( terwijl de 24 van de vorige openingsspeeldag ook al ruim boven het gemiddelde lag) en de topclubs maakten eigenlijk geen fouten. Alleen AA Gent verloor, maar bij Standard. Tenminste één van beide teams moest punten laten vallen.

Vorig seizoen behaalde de zogenaamde G-5 slechts zes punten op speeldag 1. AA Gent verloor bij STVV; Standard, Genk en Anderlecht kwamen niet verder dan een gelijkspel bij respectievelijk KV Mechelen, Waasland-Beveren en Antwerp. Alleen Club Brugge kon winnen en zette meteen de toon: 0-4 bij Lokeren.

De ploeg van voorzitter Roger Lambrecht probeerde gisteren misschien een traditie op te starten, want opnieuw werd op de openingsspeeldag op Daknam met 0-4 verloren. Dit keer van een dartel Racing Genk, met onder andere een schitterende goal van Leandro Trossard. Bijgelovige Limburgers kunnen er een voorteken in zien dat een nieuwe landstitel op komst is. Het zou een heel voorbarige conclusie zijn, want de concurrentie nam ook een vliegende start.

Kampioen Club Brugge scoorde tegen een matig Eupen vijf keer, maar bleek – net als in de play-offs – achterin niet lekvrij (5-2). Anderlecht veegde KV Kortrijk op een hoopje (1-4) en dat is verrassend voor een ploeg met zoveel nieuwkomers. Standard won de eerste topper van de nieuwe jaargang tegen AA Gent (3-2).

Verdiend, maar in Gent werd de VAR met de vinger gewezen. Dat de supporters van de Buffalo’s van oordeel waren dat de Luikse strafschop er niet had mogen komen, mag je verwachten. Redelijk onbegrijpelijk was dat veel zogenaamde voetballiefhebbers de goal wilden annuleren omdat Cavanda bij de voorzet wellicht ( met absolute zekerheid kan zelfs de zogenaamde lijn geen uitsluitsel geven) tien of vijftien centimeter buitenspel stond. Zij zullen zeggen: wanneer is het dan wel buitenspel? Goede vraag, die ik met plezier terugkaats: is één millimeter voldoende voor hen?

Terug naar Genk, Philippe Clement en zijn jongens trokken alvast de lijn van de voorbije maanden door. Dat gold beslist ook voor Charleroi en Antwerp (0-1). De Karolingers blijven in 2018 de nederlagen aan elkaar rijgen en de Great Old buitenshuis indrukwekkende resultaten neerzetten.

Helaas, zonder veel toeschouwers te vermaken. Dan viel er nog meer plezier te beleven bij het doelpuntenloze duel tussen STVV en het teruggekeerde Cercle Brugge. Zulte-Waregem verspeelde in de slotfase een 2-0 voorsprong tegen Waasland-Beveren (2-2) en dat in de 500ste wedstrijd met Francky Dury op de bank. De sympathiekste zege was die van KV Oostende: zonder geld dat de club niet heeft en met het beste trainersduo van het land op de bank.

EUROPA

Op Zwitserland, Rusland en sommige Scandinavische landen – waar in de winter niet kan worden gevoetbald – na is de rest van Europa zo slim om nog een paar weken van de zon te genieten.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

2 reacties

  1. Pingback: buy white berry runtz online

  2. Pingback: straight from the source

Leave A Reply