zaterdag, april 13

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Club Brugge, dat zijn ruimste zege ooit neerzette tegen Anderlecht
SPELER VAN DE WEEK: Kevin De Bruyne, die alweer een bijzonder fraaie goal maakte en andermaal door Pep G. de hemel werd in geprezen.

BELGIE

Club bleef gisteren voor de 40ste keer op rij ongeslagen in eigen huis. Het nam op deze speeldag een-derde van alle doelpunten voor zijn rekening. En dat tegen Anderlecht. Het zegt eigenlijk alles. De 5-0 eindstand kwam misschien wat gelukkig tot stand, maar was de juiste weergave van de huidige waardeverhoudingen.
Blauw-zwart domineerde de hele partij, maar kwam pas in het zicht van de rust helemaal onder stoom. Anderlecht stond er bij en keek ernaar. Het kon slechts één doelkans afdwingen in 90 minuten.
Het verweer van de Brusselaars was ronduit pijnlijk. Vanhaezebrouck had in de aanloop nog geprobeerd ‘mind games’ te spelen naar het voorbeeld van José Mourinho, maar de bom die hij neerlegde ontplofte in zijn eigen gezicht. Anderlecht vond zich zelfs verplicht zich bij de eigen fans te verontschuldigen voor de wanvertoning. Je kan je afvragen wie zo gek is om woensdag 100 miljoen te betalen voor dit zootje ongeregeld. Volgens onze bronnen wordt de nieuwe eigenaar een complete verrassing.
Hoe dan ook, Hein moet de ploeg weer op de rails krijgen. De Witte Duivel had hem verwittigd dat Sporting overnemen in volle seizoen en net nadat hij bij AA Gent op zijn bek was gegaan geen goed idee was. Laat het een waarschuwing wezen voor Philippe Clement bij zijn beslissing om naar Genk te trekken, al heeft hij het voordeel bij Waasland-Beveren een knap parcours te hebben afgelegd. Overigens zou het doodzonde zijn dat zelfs een correcte man als Clement niet kan weerstaan aan de lokroep van een topclub (?) in volle seizoen.
Eigen lof stinkt, maar op een site valt er niets te ruiken. Daarom nog dit in herinnering brengen: DWD waarschuwde dat de Europese prestaties van Anderlecht tegen Bayern en Celtic overschat werden en dat Charleroi de belangrijkste concurrent voor Club wordt.
Anderlecht ligt nu al dertien punten achterop. Dankzij de schandelijke halvering van de punten wordt Club straks de helft van wat ze verdiend hebben afgenomen. Overigens kijkt Charleroi ook al tegen een kloof van acht punten aan na het gelijkspel tegen Racing Genk.
AA Gent kreeg niet wat het verdiende op Sclessin. Scheidsrechter Laforge was zo nadrukkelijk op zoek naar iets wat hij verwachtte dat hij het floot zonder dat er iets gebeurde. Hallo, Luikse Calimero’s.
Zulte Waregem moet dringend zijn parachute terugvinden. Dit weekeinde zag het alweer alle kleuren van het Regenboogstadion. Na de thuisnederlaag tegen Antwerp sprokkelde het vier schamele puntjes uit elf wedstrijden. Een dikke buis dus, maar aan de Gaverbeek wordt er gelukkig niet getwijfeld aan Francky Dury. Het trainerskerkhof ligt al vol.

EUROPA
*In Engeland twijfelt niemand nog aan een nieuwe landstitel voor Manchester City, dat zijn 16de zege op rij boekte: 4-1 tegen Tottenham, waarbij Alli en Kane aan een rode kaart ontsnapten.
De dichtste achtervolgers wonnen, maar hadden alweer weinig overschot. Man U ( tweede op 11 punten) won onder andere met een kopbalgoal van Romelu Lukaku bij West Brom Albion (1-2). Chelsea klopte Southampton dankzij een vrije trap van Alonso (1-0).
*De Bundesliga is al even spannend als de Premier League. Bayern München, dat begin dit seizoen nog in crisis verkeerde, blijft steeds verder uitlopen. Het won moeizaam in Suttgart, met een goal van Müller (0-1). Schalke 04 kon de schade slechts beperken door in Frankfurt een 2-0 achterstand uit te wissen (2-2). RB Leipzig lijkt helemaal uitgeteld na thuisverlies tegen Hertha Berlijn.
*Napoli is de nieuwe koploper in de Serie A na 1-3 winst bij Torino. Koulibaly ( ex-Genk) opende de score en Hamsik zorgde voor de 0-3. Het was zijn 115de goal voor de Napolitanen, een evenaring van het record van Diego Maradona.
Juventus schuift naar de tweede plaats op na simpele winst in Bologna (0-3). En dat allemaal dankzij de eerste seizoensnederlaag van Inter: 1-3 in San Siro tegen Udinese. U gelooft het misschien niet maar de openingsgoal van de bezoekers werd gemaakt door Lasagna. Uitblinker was echter Bizzari, de bezoekende goalie.
*Barcelona was gelukkig voor Deportivo La Coruna in een milde bui, ondanks de 4-0 winst ( twee keer Paulinho, twee keer Luis Suarez). De Catalanen zagen twee doelpunten afgekeurd worden, troffen vier keer het doelhout en als uitsmijter miste Messi een strafschop.
Real Madrid speelde in Abu Dhabi en Valencia leed bij het nietige Eibar zijn tweede nederlaag in deze jaargang. Atletico Madrid wordt daardoor tweede op acht punten van Barça, na schamele 1-0 winst tegen Alaves ( doelpunt Fernando Torres).
*Celtic is sinds de nederlaag tegen Anderlecht van slag. Vorige week kon dankzij een late gelijkmaker tegen Hibernian een nederlaag afgewend worden (2-2). Dit weekeinde verloor het bij Heart of Midlothian voor het eerst in 70 wedstrijden. Het was de eerste keer dat Celtic in die reeks niet tot scoren kwam. Nog opmerkelijker op Tynecastle waren de vier goals van Hearts (4-0), dat dit seizoen niet één keer meer dan twee goals had gemaakt.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

1 reactie

  1. Pingback: sig p320 for sale

Leave A Reply