woensdag, juli 28

Wat DWD schreef over matchfixing en Mogi Bayat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Echt verbaasd kunnen we niet zijn over de berichten van fraude en matchfixing in ons voetbal en nog minder dat daar de naam van Mogi Bayat bij valt. De Witte Duivel kaartte het onderwerp de voorbije jaren al meerder keren aan, maar alleen het gerecht kan bewijzen vinden.

Op 13 maart 2017 schreef DWD:

Tot slot nog iets over de degradatiestrijd. Het is tweede seizoen op rij dat Moeskroen zich in dubieuze omstandigheden redt. Jan Hauspie schreef een jaar geleden hoe een paar clubs cadeautjes gaven aan de club van makelaar Pino Zahavi. Nu zou weer iets geregeld kunnen zijn tussen bevriende makelaars. We willen dan ook graag de zaakwaarnemers kennen van Kortrijk-verdediger Kovacevic, die de bal per abuis in eigen doel trapte, en zijn ploegmaat die alles deed om te voorkomen dat hij de bal nog van de doellijn kon halen. Het kan wishful thinking zijn, maar heel even meenden we een lach op hun gezicht te zien. Dit komt ervan als de bond en de Pro League toestaan dat een club in handen van makelaars belandt.

Op 20 maart 2017 schreef DWD:

Vandaag vergadert de Pro League. Het zal vooral over de tv-rechten gaan. Uitkijken naar Westerlo. Tekent Herman Wijnants de eindstand van de competitie? In dat geval is de kous af. Als Westerlo dat niet doet en een klacht indient, is het bondsparket verplicht een onderzoek op te starten.

De kans op succes is klein, maar het is te hopen dat Westerlo zich niet zonder weerwerk laat afmaken. Alleen als er in dit potje wordt geroerd, bestaat er kans dat het ophoudt.

Dat is ook de reden waarom ik hier vorige week aangaf dat ik voor de aftrap van de slotspeeldag van een insider vernomen had dat de winst van Moeskroen op Kortrijk door makelaars was geregeld.

Eén van mijn volgers op Twitter was er niet mee opgezet: ‘Welke? KBVB ingelicht? Actie ondernomen? Artikel: één zin over makelaars. Wanhopige zelfpromotie? Jammer.’

Enige toelichting: om namen te noemen heb je in dit land bewijzen nodig ( we zijn de VS niet, waar geloofwaardige bronnen volstaan). Journalisten lichten de bond niet in. Ik denk zelfs dat het niet kan, want wij zijn geen lid. Het is niet aan ons om actie te ondernemen, maar aan de bond en/of het gerecht. Wanhopige zelfpromotie? Ik denk dat ik daar al iets te oud voor ben. Nee, ik wil dat er zo veel mogelijk aandacht is voor wat er in het Guldensporenstadion is gebeurd. Met 1302 had het in ieder geval niets te maken.

Intussen had het gerecht een gesprek met voorzitter Joseph Allijns. Waarschijnlijk de laatste man waarmee in Kortrijk moet worden gepraat. KVK heeft bijna zeker niets te maken met wat er op het veld gebeurde. De kans is zelfs reëel dat alles gefikt werd zonder dat er geld bij te pas kwam. Het volstaat dat een paar spelers van hun makelaar opdracht kregen om de kluit te belazeren.

Straf is dat Moeskroen voor de tweede keer op rij op deze manier de degradatiedans ontspringt. Vorig seizoen was OH Leuven het slachtoffer van de oppermakelaar, die in januari 2016 aan twee voorzitters van bedreigde teams de boodschap meegaf dat ze beter meewerkten aan een transfer die hij voor ogen had, want dat hij bepaalde wie degradeerde.

Op 23 oktober 2017 schreef DWD:

Kortom, er is iets mis met onze topclubs. De jeugdopleidingen leveren te weinig talenten af ( in vergelijking met tien jaar terug), de scoutingapparaten deugen vaak niet, er wordt te veel beroep gedaan op dezelfde makelaar ( Mogi Bayat) en trainers worden te snel ontslagen. Yannick Ferrera is al nummer zes en we zijn nog geen drie maanden ver.

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply