Waarom we met AA Gent en STVV geen medelijden moeten hebben – Kris Verbert

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Met argusogen volgen we de recente ontwikkelingen in de Jupiler Pro League. Na de vijfde en zesde scheidsrechter en de review commissie is er nu de veelbesproken videoref. Telkens opnieuw blijkt dat het nooit voldoende zal zijn om de gemoederen in ons topvoetbal te bedaren. Maar da’s niet verwonderlijk. Het probleem zit dieper en op een onverwachte plek, namelijk bij de clubs zelf.

Even terug naar afgelopen weekend. Allebei vinden AA Gent en STVV dat ze onrecht werden aangedaan door beslissingen van de scheidsrechter en de videoref. En dat is waarschijnlijk ook zo. De hypocrisie van het topvoetbal is echter dat geen haar op het hoofd van Charleroi of Club Brugge eraan denkt om hun zege af te staan, of om de scheidsrechter te helpen of corrigeren tijdens de wedstrijd. Maar wees gerust. Als zij in een volgende wedstrijd zelf worden benadeeld zullen ook zij moord en brand schreeuwen.

Professionele voetbalclubs hebben immers twee dingen gemeen. Ze verliezen niet graag door fouten van de scheidsrechter, maar ze hebben er geen enkel probleem mee om te winnen dánkzij fouten van die scheidsrechter. Dat geldt voor Charleroi en Club Brugge, maar evenzeer voor AA Gent, STVV, en alle anderen. Net daarom hoeven we nu geen medelijden te hebben.

Het ware probleem zit bij de clubs zelf. Voor alle duidelijkheid, ze hebben gelijk dat zij het meestal beter hebben gezien dan de scheidsrechter. Maar zouden ze dan niet liever gewoon zonder scheidsrechter voetballen? Wel neen. Want diep vanbinnen beseffen ze dat ze misbruik zouden maken van die situatie. Of men zal – o ironie – minstens de tegenstander daarvan verdenken en het zaakje niet vertrouwen.

Hét probleem is dus een fundamentele, ingebakken oneerlijkheid. Ook nu manifesteert die zich al door het niet helpen van de scheidsrechter wanneer die zich vergist in hun voordeel.

Conclusie: in het topvoetbal heeft men liever een oneerlijke sport met tal van foute beslissingen. Als dat de voorkeur is, so be it. Maar hou dan alsjeblieft op met de wekelijkse klaagzang over die arme mannen in het zwart die ook maar hun best doen. Vergissen is immers geen keuze, oneerlijk zijn wel.

Interesse in dit onderwerp, of vragen? Contactgegevens onderaan. Een snel antwoord is gegarandeerd.

 

Kris Verbert is fairplay expert en oprichter van de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup, de zaalvoetbalbond met 548 clubs en 0 scheidsrechters.

Kris.verbert@lvz.cup.be

Share.

About Author

Leave A Reply