zaterdag, april 20

Vroeger was voetbal een fantastische SPORT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wat gebeurt er in het huidige voetbal allemaal? Wat is erg en wat is nog erger? Het WK dat zal plaatsvinden iin Saoudi Arabië. Geld heeft dat beslist. Of liever, men zegt dat geldverzamelaars dat beslist hebben. Er is kritiek op het organiserend land, maar het zou al vast staan naar verluidt. Is het daar niet te warm in de zomer? Dan moet men het opnieuw in de winter organiseren. Overal moet dan de competitie stilgelegd worden. Dat is ook iets dat niet op gejuich onthaald wordt. Maar ja, geld bepaalt vandaag het voetbal.

Messi wordt weeral verkozen tot beste voetballer. Hij speelt nu in Amerika bij Miami. Die staan voorlaatste in de stand. Hij is nu 36 jaar. Wat moeten de topvoetballers van vandaag ervan denken dat een veteraan nog boven hen verkozen wordt? Maar zo een verkiezing wordt achter de schermen beslist. En wie weet staat Messi één maandloon af aan de zogenaamde voetbalkenners die mogen stemmen op de enige voetbalnaam die ze kennen. Want ja, geld bepaalt het voetbal vandaag.

Het wemelt in ons land tegenwoordig van nieuwe investeerders, buitenlandse dan nog. Wat is die hun doel, topresultaten halen met een Belgische club? Wie gelooft dat nog? Van het moment dat ze hun gang kunnen gaan, komen uit alle hoeken van de wereld witte raven naar hier. Belgen dienen alleen nog om op het wedstrijdblad te zetten, want dat is verplicht. En wat als die investeerders ontdekken dat het voor hen financieel te weinig opbrengt. Dan zijn ze weg om een ander naïef slachtoffer te vinden. De achtergelaten ploeg kan dan op zoek naar andere investeerders of erger nog, afbouwen naar lagere reeksen. Want geld bepaalt het voetbal vandaag.

Wekelijks gebeuren er resultaat bepalende vergissingen in ons profvoetbal, meer bepaald in de Challenge Pro League. Dat is geen favoriete reeks voor de persmensen. Die hebben die wedstrijdbepalende beslissingen zelfs niet gezien. Club Brugge en Anderlecht, die willen ze graag dagelijks volgen. Ik kan niet begrijpen dat lichte of zware fouten, het geven van gele of rode kaarten, het al of niet buitenspel staan, penalty of niet, goals toekennen of afkeuren in die reeks niet belangrijk genoeg is.

Stijgen of niet en zakken of niet is financieel een wereld van verschil. Er is zogezegd geen geld voor de VAR in die reeks. Komaan zeg, er moet toch ergens geld daarvoor gevonden kunnen worden, maar ze moeten wel willen! En geld bepaalt het voetbal van vandaag.

Dan is er nog de vuile of propere handen-affaire. Onlangs stond er eindelijk, na enige jaren, nog eens iets in de pers. Meer dan 50 namen stonden er in met wat er met hen gebeurd is. Voetballiefhebbers dachten aan straffen. De toen genoemde scheidsrechters fluiten niet meer. Er zijn wat spijtoptanten en ook een groot aantal minnelijke schikkingen. Wat houdt dat laatste in, dat ze een ‘deel’ van de grote hoop geld teruggeven? Eigenlijk dachten voetballiefhebbers aan straffen voor die deugnieten. Maar wat zien en horen we? Een grote hoop van die genoemden zijn opnieuw aan de slag. En er stonden grote bedragen bij die opnieuw in dat wereldje rondgaan. Is het zo dat men het voetbal probeert clean te krijgen ? Maar ja, geld bepaalt het voetbal van vandaag.

Wordt voetbal ooit nog een prachtige SPORT ?

 

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply