woensdag, januari 22

Vroeger was het beter of zeker anders – Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Al jaren discussiëren ze hier in België over die verdomde play-offs. Wat is het nut ervan? Geen enkel, maar het is alleszins wel vervalsing van het kampioenschap. Want na een volledig seizoen afhaspelen, lang aan de leiding staan, een heel jaar onder druk spelen, verdien je met de meeste punten op het einde de titel. Maar dan ‘moet’ je nog eens spelen tegen de daarvoor verslagen topploegen, en sterker nog, je moet de helft van je punten afstaan. Wie heeft van die akelige droom werkelijkheid gemaakt? Overal wordt er met die zoveelste Belgenmop gelachen.

Alle trucs zijn goed voor de groten ploegen Als ze maar kunnen verhinderen dat een niet verwachte club met de titel gaat lopen. Hoe ze die klucht in het buitenland beoordelen, moet je maar eens navragen. Is het om het risico te vermijden dat een onverwachte kleinere ploeg zoals Union nu, en onder andere Beveren, RWDM of Mechelen vroeger, kampioen zouden worden en daarmee wat meer centen zouden verdienen? Dat moet te allen prijze worden vermeden, zeggen de Big Five, of is het nu al Big Six? En wat indien nog twee of meer ploegen nog meer miljonairs binnenhalen? Acht groten dan? En play-offs met acht dan, stop toch met dat belachelijk gedoe.

Zie je het al gebeuren in de koers? In de Tour de France bijvoorbeeld, na de doortocht in de Alpen en op weg naar de Pyreneeën worden de opgelopen achterstanden gehalveerd. Dat maakt de koers spannender, zouden alleen mensen zeggen die er geen (kl…) snars van snappen. En in het voetbal is dat even onnozel, punten afgeven, waar halen ze het? Topsport moet eerlijk en ernstig verlopen, al is dat de dag van vandaag bijna een utopie.

En nu is er dus discussie over het aantal ploegen in 1A en 1B. Hoeveel keer gaan ze samenkomen? Ieder zijn zegje, dwarsliggers alom. En misschien komen er aanmoedigingspremies om iemand van gedacht te doen veranderen. En wat gaan ze nu verzinnen? Spelen met 12, 14, 16, 18 of 20 ploegen, het lijkt wel de lottotrekking. Maar er moet een oplossing worden gevonden.

Ik geef voorrang aan het Nederlandse systeem. Dat vind ik voor bijna alle ploegen positief. Nederland is een land dat je met het onze kan vergelijken, alhoewel ze met Ajax toch nog wel een ploeg hebben die soms nog eens Europees ver kan raken. Hier dromen sommige ploegen er nog van om Engelse, Spaanse, Italiaanse, Duitse of Franse toppers het vuur aan de schenen te leggen. Maar de tijd dat de Belgische ploegen daarmee regelmatig en echt konden concurreren dateert al van in de vorige eeuw. En waarschijnlijk komt dat niet meer terug. Want voetbal is ‘geld’bal geworden, spijtig genoeg. En in die genoemde landen zit véél meer geld in het voetbal.

Maar dus terugkomen op het Nederlandse systeem. Er spelen 18 ploegen in de eredivisie. Iedereen aanvaardt dat zonder morren. Na afloop van het kampioenschap is de eerst gerangschikte ploeg kampioen met verzekerde deelname aan de Champions League. Ook de tweede, de derde en de bekerwinnaar krijgen hun Europees ticket in de drie verschillende bekers waarvoor kan worden gespeeld. Zij zijn gerust. Dat wat waarvoor ze een ganse competitie hebben gespeeld en gevochten, wordt hen niet meer afgenomen. Die zijn daar allemaal blij mee.

Maar in Nederland hebben ze er ook iets op gevonden, waardoor de competitie voor bijna ploeg elke van begin tot einde spannend blijft. Er worden play-offs georganiseerd, haha, jaja, play-offs, maar daar is er wél goed over nagedacht. En, ze willen alle ploegen iets aanbieden waarvoor ze zich tot op het laatst kunnen inzetten! De vier volgende teams in de einduitslag mogen nog tegen elkaar duelleren voor dat laatste Europees ticket. Onderaan moeten de laatste twee gerangschikte clubs onvermijdelijk zakken. De derde laatste mag nog aan de bak tegen enkele ploegen van de Keuken Kampioen Divisie, de tweede klasse zeg maar, om zich toch nog te handhaven in de hoogste reeks. Heel aantrekkelijke matchen levert dat nog op en er is spanning voor elk team en de supporter-toeschouwer wil dat zien!

Is dat niet wat ingewikkeld en zijn daar voordelen aan verbonden? Ze doen het al een tijdje op die manier in Nederland. Voordien hadden ze ook geprobeerd met andere play-offs, maar daar zijn ze wijselijk snel van afgestapt. Voordelen zijn er zeker, vind ik. Ik hoorde de stadionomroeper voor de derde laatste wedstrijd van het seizoen zeggen dat “elk” van de achttien ploegen nog iets had waarvoor ze moesten spelen. Ook de laatste twee matchen waren nog belangrijk. Bijna overal spanning, hetzij voor de titel, hetzij voor plaatsen 2, 3 en 4, hetzij om in die play-offs te raken, hetzij om niet rechtstreeks te degraderen, hetzij om de degradatiematchen te vermijden. Met andere woorden, spannend tot en met en ‘elke’ ploeg moet wel zijn best blijven doen. En dat betekent veel minder kans op vreemde uitslagen.

Dat is helemaal wat anders dan zoals bepaalde ploegen hier bij ons halfweg het seizoen zeggen, zakken doen we niet meer en in play-off 1 raken we ook niet meer. Wie, buiten de diehard fans, is in dat soort matchen nog geïnteresseerd. Want als je hier bij ons in elk weekend drie van de negen matchen als aantrekkelijk kan beoordelen, dan heb je al geluk. Laat staan hoe het eraan toe gaat als er niets meer van afhangt.

Niet te verwonderen dat veel ploegen in Nederland op het laatst nog voor volle stadions kunnen spelen. Al speelt daarin natuurlijk ook mee dat Nederlandse ploegen voetballen om te winnen in plaats van “om niks weg te geven”, zoals hier bij ons. Maar dat laatste is een ander onderwerp.

Ik begrijp ergens wel dat Belgische voetballiefhebbers de buitenlandse toppers eens graag aan het werk zien. Vroeger was zo een verplaatsing moeilijk en duur. Dat is vandaag helemaal anders. Velen zijn al in de hierboven genoemde landen naar het voetbal geweest. Maar om ernaar te hunkeren dat ‘onze’ teams zich met die grootheden meten, dat lijkt mij hoog gegrepen. Meestal komen die grote teams in de groepsfases in het begin met wat invallers spelen ofwel zijn ze niet echt gemotiveerd. Ze zetten het later wel recht, denken ze. Want dat is ook alweer iets wat voor de groten is gemaakt. Vroeger stond verliezen gelijk met de uitschakeling. Nu zijn er tal van achterpoortjes gecreëerd zodat de grote namen zo lang mogelijk kunnen meedraaien.

Zijn er dan hier bij ons met 18 ploegen te veel wedstrijden? Ik denk het niet. Maar indien ja, want er zijn altijd dwarsliggers, laat dan ‘alle’ bekermatchen in één wedstrijd worden beslist. Waarvoor moet er op een bepaald moment een heen- en terugmatch zijn? Dat is juist de charme van het bekervoetbal, beslissing in één wedstrijd! Hou dat toch in ere. Maar ja, dat is alweer een voordeeltje voor de groten, ze krijgen een herkansing.

En vinden ze dat er te weinig matchen zijn? Want iedereen wil eens protesteren. Wel schakel in het bekertornooi de profploegen dan vroeger in. Wat is er verkeerd om een kleinere ploeg uit een lagere afdeling het plezier van hun voetballeven te gunnen met een wedstrijd tegen een Belgische grootheid. Het kon vroeger wel, waarom nu niet meer?

Ik zou tegen de voetballiefhebbers zeggen, geniet van voetbal kort bij de deur. Het voetbal van de Champions League is niet meer voor Belgische ploegen. Spelers zijn technisch sterker, snelheid van uitvoering ligt veel hoger en iedereen kan het hogere niveau aan. De zeldzame vedetten die hier in België nog toekomen, gebruiken ons land enkel als springplank naar grotere competities. En de Belgen met wat klasse worden al vroeger weggehaald. Wat kan je daaraan doen? Buitenlandse investeerders? Laat me niet lachen. Die zijn uit op andere zaken dan Belgische teams aan de Europese top krijgen. De play-offs zouden daarin helpen voor Europees voetbal, alweer zo een stupide uitspraak. Want na enige jaren hebben we daar nog niets van gezien.

De hogere regionen hebben nog een bijkomend probleem voor de kleinere ploegen gecreëerd. De vijf vervangingen werden ingevoerd omwille van corona. Corona is misschien niet helemaal weg, maar waarom verlengen ze het toestaan van vijf vervangingen. Om de jeugd meer kansen te geven … Lachwekkend. De jeugd van de profploegen gaat in lagere afdelingen spelen! Maar ondertussen kunnen de groten hun 35e of 40e speler opstellen, terwijl de kleintjes in hun geldbeugel moeten om hun kern nog wat te vergroten. Wie haalt daar alweer voordeel uit? Juist, de rijken!

De jongere voetballiefhebbers zullen de ouderen misschien al vaak hebben horen zeggen, ‘vroeger was het beter’ of ‘vroeger was het anders’. Ik zeg dat nu ook en dan met de nadruk op ‘vroeger was voetbal een sport’, nu is het een geldkwestie!

 

 

 

 

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply