woensdag, januari 22

VOETBALGEDACHTEN OP VRIJDAG (12) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In deze rubriek geef ik elke vrijdag enkele voetbalgedachten over de voorbije week mee. Ik verwijs graag terug naar mijn basisprogramma: Pleidooi voor de Open Voetbalclub. Zeven uitgangspunten om het Belgisch voetbal een nieuw elan te geven. Met dank aan denktank De Witte Duivel. U vindt die terug in pdf onderaan de tekst.

Wat te denken van de ‘lichtjes de waarheid geweld aandoende’ Hans Vandeweghe over de Hillsboroughtragedie?

Hillsborough 1989, een tragisch begrip in de geschiedenis van het voetbal. Een zaak die intussen meer dan dertig jaar aansleept. Het drama voltrok zich tijdens de halve finale van de FA Cup tussen FC Liverpool en Nottingham Forest. Op 15 april 1989 in het stadion van Sheffield Wednesday.

Toen drumden 96 Reds in het overvolle supportersvak aan de zijde van Lepping Lane zichzelf de dood in. Ze stierven om niets, door verstikking, verpletterd tegen de dranghekkens. Het zinloze sterven, tijdens het bijwonen van een voetbalmatch. Als gevolg van dwaze beslissingen van zowel de politie- als de voetbalautoriteiten. De wedstrijd eindigde na zes minuten, het verdriet zou nooit meer stoppen.

Hans Vandeweghe – sportcolumnist bij de krant De Morgen –  claimt op zaterdag 30 november 2019 onder de kop ‘Hillsborough’ zijn gelijk bij het vrijpleiten van David Duckenfield, ‘dienstdoende politiecommissaris’ op de dag van de match. Ondanks het feit dat de man over de jaren heen op talrijke ‘onjuistheden’ in zijn betoog werd betrapt.

Hans blijft bij zijn oude standpunten van 1989 en schrijft voor waarheid dat de dronken Liverpoolfans, bovendien zonder ticket, verantwoordelijk waren voor de dood van hun vrienden. Dit valt zonder meer te catalogeren onder de noemer diezelfde ‘waarheid lichtjes geweld aandoen’.  Ik heb mij de voorbije twee decennia – met behulp van twee sociologen die de Liverpoolse voetbalcultuur via wetenschappelijke studie in kaart brengen, leve het internet en de vermaledijde sociale media  – verdiept in ‘the Hillsborough disaster’.

Het standpunt van Hans staat haaks op de opeenvolgende onderzoeksrapporten van 1989, 2012 en 2016 over de tragedie. Test even uw Engels met letterlijke citaten uit deze drie verslagen. Begin er vervolgens niet zelf aan om ze te lezen, is mijn suggestie want ze bevatten duizenden pagina’s. Van grondigheid gesproken.

Reeds in 1989 kwam Lord Taylor – in opdracht van de regering Thatcher – tot volgende conclusie in zijn gelijknamige rapport:

‘‘Lord Taylor concluded in 1989 that the behaviour of Liverpool fans, including accusations of drunkenness, were secondary factors, and said that most fans were: “not drunk, nor even the worse for drink”. He concluded that this formed an exacerbating factor but that police, seeking to rationalise their loss of control, overestimated the element of drunkenness in the crowd.The report dismissed the theory, put forward by South Yorkshire Police, that fans attempting to gain entry without tickets or with forged tickets were contributing factors. ‘

In 2009, bij de herdenkingsplechtigheid in het Liverpoolstadion Anfield Road, leidde een emotionele interactie tussen publiek en Andy Burnham, de speechende staatssecretaris voor Sport, tot de oprichting van het ‘Hillsborough Independent Panel’. Dat publiceerde op 12 september 2012 haar ‘report’ van 389 pagina’s onder auspiciën van ‘The House of Commons’. Met als belangrijkste besluit, en ja hoor:

‘The panel also looked at the allegations of blame levelled against Liverpool fans in some newspapers, including The Sun. Yet, from the mass of documents, television and CCTV coverage disclosed to the panel there is no evidence to support these allegations other than a few isolated examples of aggressive or verbally abusive behaviour clearly reflecting frustration and desperation.”

En op basis van het onderzoek van dat Independent Panel werd een ‘juridische jury’ ingeschakeld: The Hillsborough Inquests Jury. Was haar oordeel in april 2016 oorverdovend?

Hét wàs: ‘ A verdict of new inquests into the disaster, which found that the 96 people were unlawfully killed owing to Duckenfield’s gross negligence manslaughter.

The inquest’s jury also determined that no behaviour by Liverpool supporters contributed to the disaster, rejecting South Yorkshire police officers’ claims that it was exacerbated by supporters being drunk, without tickets and trying to force their way in.’

Een van de grootste stadionrampen uit de Europese voetbalgeschiedenis verdient betere verslaggeving dan die van Hans Vandeweghe. Laten we onszelf even op de borst kloppen: die vindt men bij www.dewitteduivel.com. Omdat FC Liverpool momenteel ’s werelds nummer één is, en nog wel enkele weken in de belangstelling blijft, trakteren we u de volgende dagen op een ‘Hillsborough long read’ op deze pagina’s.

En ik eindig mijn ‘Voetbalgedachten op vrijdag’ vanaf nu met steeds hetzelfde statement. Ik ben van oordeel dat het standpunt uit de Open Brief van Voetbal Vlaanderen aan de KBVB en de Profliga, zoals ook terug te vinden op deze website, bij hoogdringendheid moet worden uitgevoerd: ‘Meer ethiek, meer solidariteit en, meer kansen voor de jeugd in ons Belgisch voetballandschap.’ We drukken het hier nog eens vetjes af. Tot het werkelijkheid is geworden. Hopelijk dus niet tot het einde der tijden.

Prettig weekend,

Raf Willems, voetbalschrijver

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.