Zolang er tot aan het einde van de maand nog gehandeld mag worden in voetballers, blijft het gissen naar de krachtsverhoudingen in een nieuw jaar Eredivisie. De onzekerheid woekert voort, want wie gaat nog vertrekken, waar kunnen de selecties nog worden versterkt? Diverse clubs beleven een ingrijpende transformatie met veel gewinkel, ‘doorselecteren’ heet dat in het voetbaljargon van de 21ste eeuw. Circus-voetbal lijkt het soms, met elk jaar een nieuwe cast bij zoveel clubs..
Het eind is nog niet in zicht. Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré hebben bij PSV nog geen garantie op Champions League-voetbal en laten daarvan hun keuzes afhangen. Even ongewis is voorlopig of Ajax de kwaliteit van de selectie op peil kan houden. De twijfel is tastbaar in Amsterdam, zeker nadat Ajax zaterdag in het spectaculaire duel om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar PSV liefst vijf tegentreffers te incasseren kreeg (3-5).
De uitslag stond haaks op het spelbeeld in het eerste half uur en werd vooral bepaald door tekortkomingen in de Amsterdamse defensie. Rensch kon de voorzetten van Gakpo niet verhinderen, terwijl het bij Timber, Blind en de nieuwe linksback Wijndal (ex-AZ) schortte aan lengte en timing. Bovendien flaterde doelmanJay Gorter, vorig jaar als belofte binnengehaald, zo nadrukkelijk dat de roep om Jasper Cillessen (Valencia) alweer hoorbaar is.
FEYENOORD
In de schaduw van Ajax en PSV lijkt Feyenoord ook dit seizoen niet in staat de kloof te versmallen. Van de kern die ruim twee maanden geleden tegen AS Roma nipt de finale van de European Conference League verloor zijn Malacia (Manchester United) , Sinisterrra (Leeds United), Til (PSV), Linssen (Urawa Reds), Dessers (terug naar KRC Genk) en Nelson (terug naar Arsenal) vertrokken. De verkochte spelers leverden Feyenoord 41 miljoen euro op.
Daartegenover staat 19 miljoen aan uitgaven voor Quinten Timber (FC Utrecht), Dilrosun (Hertha BSC), Wieffer (Excelsior), Danilo (Ajax), Tabouni (AZ) en de huurlingen Szymanski (Dinamo Moskou), Idrissi (Sevilla) en Rasmussen (Fiorentina). Feyenoord is nog altijd niet klaar met zaken doen. Benfica wil de Noorse middenvelder Aursnes aantrekken. Voor zijn vervanging heeft Feyenoord het oog laten vallen op de Algerijnse international Zerrouki van FC Twente, geboren in Amsterdam en opgeleid bij Ajax.
ARNE SLOT
In het transferbeleid heeft trainer Arne Slot een belangrijke rol gekregen nu technisch directeur Frank Arnesen door fysieke tegenslag alleen van huis uit werk kan doen. Een jaar na zijn aantreden in de Kuip geniet Arne Slot zoveel vertrouwen dat zijn contract inmiddels twee keer is opgekrikt en nu doorloopt tot medio 2025.
Voor de verversing van zijn selectie heeft Slot twee spelers binnengehaald (Idrissi en Tabouni), die hij kent uit zijn jaren bij AZ. Gewenste spelers benadert hij persoonlijk met apps en telefoontjes. ,,Als ik trainer van Manchester City was, zou het veel gemakkelijker gaan. Dan wijs je gewoon aan wie je wil hebben en dan komt diegene”, merkt hij op.
De onzekerheid over de invulling van zijn selectie maakt hem niet nerveus. ,,Vorig jaar moesten we ook doorschakelen nadat er veel spelers waren vertrokken. Ik denk dat het ons ook dit jaar gaat lukken, al zal het wel enkele weken competitie duren voordat het elftal er staat.”
AZ EN TWENTE
Zoals het zich laat aanzien is de strijd om de derde plaats, met AZ en wellicht FC Twente, het hoogst haalbare voor Feyenoord. Volgens goed gebruik in Alkmaar beleeft AZ een rustige zomer op de transfermarkt. Er werd voor 18 miljoen euro verkocht (met onder anderen Wijndal naar Ajax en de Noor Midtsjö naar Galatasaray), De belangrijkste versterkingen betreffen de defensie met de Belg Gino Vanheusden (gehuurd van Inter Milaan) en de soms moeilijk handelbare Riechedly Bazoer, wiens contract bij Vitesse afliep.
Ook FC Twente sleutelde niet ingrijpend aan de spelersgroep. Twente betaalde 2 miljoen aan Anderlecht voor Michel Vlap, die vorig seizoen als huurling in Enschede speelde. Hoe het de eventuele transfersom voor Zerrouki (naar verluidt 10 miljoen) gaat besteden, is nog onzeker.
Verzekerd is FC Twente alvast wel van een vol stadion bij elke thuiswedstrijd. Alle beschikbare abonnementen, 22.500 stuks, zijn verkocht, alle sponsorloges volgeboekt. Voetbal leeft als nooit tevoren in de Grolsch Veste waar plaats is voor 30.000 toeschouwers.
Een jaartje in de Eerste Divisie (2018-2019) heeft de club uit Oost-Nederland goed gedaan. De hoogmoedswaanzin is verdwenen bij de landskampioen van 2010. Schimmige transferconstructies doen zich er niet meer voor. Bij de supporters zal de aanhankelijkheid alleen maar groter worden als FC Twente tegen het Servische FK Cukaricki verder komt in Europa en via Fiorentina de groepsfase van de Conference League zou bereiken – acht jaar na het laatste Europese optreden.