vrijdag, juli 19

Vandaag 70 jaar terug: het wonder van Bern

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vandaag precies 70 jaar geleden (4 juli 1954) werd in Zwitserland de finale gespeeld van de vijfde wereldbeker. West-Duitsland won verrassend van superfavoriet Hongarije in de match die de geschiedenisboeken zou ingaan als ‘het wonder van Bern’.

De Duitsers begonnen met winst tegen Turkije en gaven de tweede partij tegen Hongarije vooraf op. Sepp Herberger, die al sinds 1938 aan het hoofd van de Mannschaft stond, stelde maar liefst zeven invallers op. Hongarije haalde het ruim (8-3), maar boekte een Pyrrusoverwinning. Door een trap van Werner Liebrich op de enkel van Ferenc Puskas bleef de ‘galopperende majoor’ de volgende matchen aan de kant.

Het was een complete verrassing dat beide ploegen elkaar in de finale opnieuw zouden ontmoeten.  Hongarije was torenhoog favoriet. De Magyaren waren al 31 wedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag dateerde van 14 mei 1950 (5-3 in Oostenrijk). Het team had zijn faam vooral gevestigd met de 3-6 overwinning in 1953 op Wembley, de eerste nederlaag van Engeland op eigen bodem. Een jaar later in Boedapest ontluisterden ze de Engelsen compleet (7-1).

Gouden Team

Het ‘Gouden Team’ was opgebouwd rond de legerploeg Honved, het vroegere en latere Kispest. In het doel stond de betrouwbare Grosics, Guyla Lorant en Joszef Boszik domineerden het middenveld en waren de draaischijf van deze vroege versie van het 4-2-4-systeem.

Zoltan Czibor en Jozsef Toth dweilden de vleugels af. Nandor Hidegkuti speelde kort achter het spitsenduo Kocsis-Puskas. Sandor Kocsis en Ferenc Puskas vormden wellicht het dodelijkste spitsenpaar uit de voetbalgeschiedenis. Samen waren ze goed voor 158 in het nationale shirt.

De hamvraag voor de finale was of Puskas zou spelen. De overtuigingskracht van de majoor haalde het op het gezond verstand van manager Sebes en coach Mandi. Een niet helemaal fitte Puskas liep erbij en opende zelfs de score in het Wankdorf Stadion van Bern. Na acht minuten verdubbelde Czibor de voorsprong.

Die kloof was voldoende geweest om gelijk welke tegenstander murw te krijgen, maar niet West-Duitsland. Morlock sloeg drie minuten later terug en rond het kwartier stelde Rahn gelijk. De Hongaren startten na de pauze een nieuw offensief, maar Puskas werd steeds duidelijker door zijn enkelblessure gehinderd. Hidegkuti miste dé kans en Rahn trof bij de tegenaanval raak. Twee minuten later scoorde Puskas alsnog, maar de Welshe grensrechter Mervyn Griffiths annuleerde de gelijkmaker vanwege (twijfelachtig) buitenspel. Het wonder van Bern was een feit.

Tanks

Jules Rimet, de afscheidnemende voorzitter van FIFA, overhandigde de cup die voor Puskas was bestemd aan Fritz Walter. Sepp Herberger loofde de ernst, het enthousiasme, de mentaliteit en de fysieke kracht van zijn Mannschaft. Kort na het WK werden verscheidene spelers door geelzucht getroffen. Al snel werd gefluisterd dat stimulerende middelen de Duitse overwinning hadden vergemakkelijkt. Het maakte de Hongaren nog droeviger. De WK-finale was hun enige nederlaag in zes jaar. Na de wereldbeker bleven ze opnieuw achttien wedstrijden ongeslagen. Het volgende verlies werd op 19 februari 1956 in Turkije genoteerd. Het team viel in oktober 1956 uit elkaar na de inval van Russische tanks in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.
Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply