VAN HECTOR GOETINCK TOT RUUD VORMER: 15 LANDSTITELS TUSSEN 1920 EN 2018 – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Club Brugge won in 1920 zijn eerste landstitel. Bijna honderd jaar later, 98 om precies te zijn, tekende blauwzwart voor zijn vijftiende kampioenschap. Een wandeling van Hector Goetinck tot Ruud Vormer.

 

(10) DE LOOPLIJNEN VAN TROND SOLLIED

 

Derde keer, goede keer voor Trond Sollied. Na opmerkelijke inzinkingen in 2001 – recordserie met veertien zeges, gevolgd door negen draws in elf terugrondematchen – en 2002 – een magere 11 op 24 in de slotserie – beent Club met zevenmijlslaarzen door de competitie. De altijd onverstoorbare – en schijnbaar onverschillige – Noor trekt zijn elftal op rond Verlinden, De Cock, Clement, Maertens, Van der Heyden, Simons, Englebert, Ceh, Verheyen (14 doelpunten), Mendoza (12 treffers) en Martens (14 goals). Club opent met zes puike prestaties, onder meer winst op Standard (1-2) en Westerlo (0-2). Antwerp snoept op de Bosuil (2-2) een eerste puntje af. Dan volgt weer een reeks van zes: kampioen Racing Genk wordt afgepeld (4-0) en Anderlecht (2-1, drie rode kaarten en een onvervalste veldslag) teruggeslagen. Na de klassieke pandoering op Sint-Truiden (5-2, zes maanden na de 5-3 die de titel in het Genkse kamp gooit) geeft Club geen krimp meer. Niemand kent de remedie tegen de simpel ogende looplijnen van Sollied. Altijd weer duikt een speler onverwacht in de zestien: 33 uit 11! En 44 voor 6 tegen. Met een 2-7 op de Freethiel (Beveren), 0-8 Achter-de-Kazerne  (KV Mechelen), 1-4 op AA Gent en 0-4 tegen Les Hurlus (Moeskroen). Negen speeldagen voor het einde gooit Charleroi roet in het eten (1-2) en eindigt de klassieker in Brussel op een debacle (5-1). Sollieds troepen herpakken zich tegen Bergen (4-2) en Racing Genk (0-3). De voorsprong is uitgeklaard tot meer dan tien punten en het doorzakkende team permitteert zich drie draws in de vier slotpartijen. De laatste match tegen Lommel wordt van de kalender geschrapt. De groenwitte Limburgers hikken tegen het bankroet aan, nadat ze eerder Club in de kwartfinale van de Cup in de luren leggen! Het weerhoudt blauwzwart van een eerste centuryscore maar 96 rozen in 32 duels vormen een prachtig saldo.

 

(11) DE LOOPLIJNEN VAN TROND SOLLIED BIS

 

Sollied verfrist zijn kern. Tomislav ‘Tommy’ Butina vervangt het monument Verlinden. De wegen met de wispelturige Peruaan Andres Mendoza (Oekraïne) scheiden. De Kroaat Bosko Balaban neemt zijn positie over. De verfijnde Sandy Martens verloor zijn zelfverzekerdheid en zoekt zijn vertier voortaan een trapje lager in Gent; de houterige maar snelle en energieke Noor Rune Lange schopt het in zijn plaats tot topschutter (15). De Rus Serebrennikov (middenveld) en de Tsjech Rozehnal (defensie) drukken hun stempel op de strengheid van de afweer (amper 25 tegengoals). Timmy Simons en Gert Verheyen bewijzen hun maturiteit. Ze nemen de leiding over het elftal dat na een ontgoochelende 1-1 op de openingsdag in Beveren toch weer als een komeet uit de startblokken schiet met zes winstbeurten, waaronder forfaitscores tegen AA Gent en Cercle en een 1-6 op Brussels. Racing Genk blokt af in Olympia (1-1) maar vervolgens slaat de machine opnieuw aan: zeven zegevierende confrontaties, met een in het oogspringende 1-4 op Standard. Na vijftien matchen leidt Club soeverein: 41 op 45 en 36-6. Blakend van vertrouwen opent Ceh de score op Anderlecht maar Jestrovic stuurt de blauwzwarte bus alsnog balend naar Brugge (2-1, 86 ste minuut). Sint-Truiden (5-1) betaalt onmiddellijk de rekening en Club telt ook Beveren, Lierse, Gent en Oostende (7-3) uit en boekt tegen Brussels fier zijn twintigste overwinning op 24. De tweede nederlaag valt op Racing Genk (2-1). De cohesie verdwijnt langzaam, er worden nog sporadisch de noodzakelijke punten gesprokkeld. De jonge Yulu-Matondo beslist met een invalbeurt de derby op Cercle (1-2 op de 76 ste minuut, 120 seconden na Langes gelijkmaker). De lange Noor keert ook de kansen op Westerlo (1-3, na 1-0 achterstand). De poppen gaan nog één keer aan het dansen tegen Germinal Beerschot (6-0). De zoutloze draw bij hekkensluiter Bergen verhoopt weinig goeds voor de verlossende tweestrijd tegen Anderlecht. Tot de slotseconde jagen de Brusselaars hoogspanning door Jan Breydel. Het blijft 2-2, de ontlading is immens. Als vanzelfsprekend gaat Club nog op Staaien de boot in (3-2, derde nederlaag in vijf jaar). De anticlimax grijpt naar de keel én werkt op de lachspieren als succescoach Trond Sollied via een videoboodschap zijn grote verdwijntruc naar Griekenland organiseert. Een tijdperk loopt af.

 

Share.

About Author

Leave A Reply