donderdag, januari 28

TWEEDE WERELDTITEL VOOR LES BLEUS

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frankrijk is in een zwoel Moskou voor de tweede keer wereldkampioen geworden. Het versloeg in een bewogen en doelpuntenrijke finale het verrassende Kroatië.

De titel komt er precies twintig jaar na de eerste triomf met Zinedine Zidane en co. De Fransen voetbalden in Rusland vooral om doelpunten te vermijden en niet om de toeschouwers te vermaken.

Desondanks heeft de beste ploeg gewonnen. 19 van de 23 spelers uit de selectie van Les Bleus dragen de kleuren van een club die volgend seizoen in de Champions’ League aantreedt. Geen enkel land doet beter. De Fransen namen met Kroatië en België bovendien de twee moeilijkste hindernissen.

Daarom is het des te spijtiger dat Didier Deschamps zijn jongens verbood de teugels te vieren. Alleen het resultaat telde, niet de manier waarop. Jammer voor jongens als Griezmann en Mbappé, die veel meer kunnen brengen.

Kroatië zette de geweldigste prestatie neer: een finaleplaats voor een land met nauwelijks 4,2 miljoen inwoners. En dat ook al twintig jaar nadat een vorige generatie brons pakte.

De finale in Luzhniki was niet hoogstaand, maar de vele goals maakten heel wat goed. Dame Fortuna koos al snel voor de sterkste en Mandzukic kopte een vrije trap van Griezmann in eigen doel.

Controle, controle, predikte Deschamps, maar Perisic knalde de gelijkmaker binnen. Zeven minuten later werd de ex-speler van Club Brugge echter de schlemiel van de avond. Een naar ons gevoel onschuldige handsbal werd door de videoref op de stip gelegd en Griezmann kende geen genade.

Na de rust domineerde Kroatië nog meer, maar net zoals de Rode Duivels dinsdag konden ze geen echte doelkansen meer afdwingen. De partij werd nog voor het uur binnen enkele minuten beslist. Pogba werd met rechts afgeblokt en schoot in de  nabeurt met rechts binnen en even later kende Mbappé zijn ‘moment de gloire’ van de avond: 4-1.

Lloris blunderde nog monumentaal toen hij probeerde Mandzukic te dribbelen, maar de 4-2 veranderde niets meer. Behalve dat de goalie van Tottenham hiermee zijn kans verknalde om beste keeper te worden. De ‘Golden Gloves’ gingen terecht naar Thibaut Courtois.

De titelviering van de Fransen werd nog onverwacht een feestje in de regen, maar dat kon de stemming op de Champs Elysées niet drukken.

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply