woensdag, april 24

Tweede druk van ‘Maradona en de Belgen’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uitgever Raf Willems heeft beslist dat er een tweede druk komt van ‘Maradona en de Belgen’. Deze zou over een paar dagen al in de boekhandel moeten liggen. U kan het boek echter ook bestellen via de webwinkel van De Witte Duivel. Kostprijs 20 euro.

Het boek vertelt niet alleen het leven van Maradona – op en naast het veld, maar ook al zijn contacten met het Belgische voetbal. Centraal daarbij staan uiteraard de duels tussen Argentinië en de Rode Duivels op de WK’s van 1982 en 1986. U krijgt ook te horen wat ex-topscheidsrechter Marcel Van Langenhove, waarschijnlijk de eerste Belg die Diego live aan het werk zag, zich van hem herinnert en er is uiteraard ook een getuigenis van Dries Mertens over Maradona en Napels.

Maradona is zowel de meest aanbeden (in Argentinië komen al een paar decennia de gelovigen van de Kerk van Maradona jaarlijks samen) als de meest controversiële voetballer aller tijden. Voor sommigen dus god himself, voor anderen een schurk met een cocaïneverslaving.

Een beetje respect

Maradona is in de eerste plaats een mens met zowel positieve en negatieve kanten. Het was onrealistisch te verwachten en zeker te eisen dat hij een rolmodel zou zijn. We kunnen dat van een voetballer alleen hopen. Je kan van Maradona veel zeggen, maar hij stond altijd aan de kant van de armen.

Wie het levensverhaal van Dieguito leest, kan ook enig begrip opbrengen voor zijn misstappen. Al als 11-jarige stond hij in het middelpunt van de belangstelling en de adoratie werd elke dag groter. ‘Het is onmenselijk om Maradona te zijn’, schreef Rodolfo Braceli in 1980. ‘Als hij in 2000 nog leeft, is dat niet meer of minder dan een wonder van de natuur.’

Maradona was voor de Argentijnen de man die met ‘de hand van God’ wraak nam op de Engelsen voor de honderden gesneuvelde matrozen in de Falkland-oorlog. Een open wonde van een hele natie werd een beetje geheeld door het bedrog op een voetbalveld. Voor de Napolitanen was hij de held die het verarmde zuiden van Italië vreugde en een beetje respect bezorgde.

Viveza

‘Het kan me niet schelen wat Maradona tijdens zijn leven deed’, aldus de schrijver Roberto Fontanarossi vorige week. ‘Ik dank hem voor wat hij met mijn leven deed.’ Dieguito maakte miljoenen mensen gelukkig.

Het boek geeft u ook een inzicht in het wezen van het Argentijnse voetbal. De bewondering voor de ‘pibe de oro’, het gouden kind dat leerde voetballen op de ‘potrero’ (de braakliggende veldjes van de achterbuurten). Waarom de meeste Argentijnen geen problemen hadden met zijn goal die hij met de hand van God maakte. Het was immers ‘viveza’, geslepenheid, een grote kwaliteit in Buenos Aires en omstreken. Wat voor de Argentijnen ‘rechts’ en ‘links’ voetbal is.

Kortom, als u dit boek gelezen hebt, kan u echt meepraten over het fenomeen Maradona en begrijpen waarom het meest Europese land van Zuid-Amerika zo massaal rouwde om zijn overlijden.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.