donderdag, januari 23

Touwtrekken om jongste PSV’er

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rond elk ontluikend talent met Marokkaanse roots komt in Nederland telkens dezelfde vraag op: gaat hij voor Nederland of Marokko kiezen?  Mohamed Amine Ihattaren, 17 jaar en 198 dagen jong, heeft nog niet geantwoord. De jongste lieveling van het PSV-publiek gaf ook bondscoach Ronald Koeman geen uitsluitsel. ,,Wij hebben hem wel alvast duidelijk gemaakt dat we een toekomstig international in hem zien”, zei Koeman zondag in het tv-programma Studio Voetbal.

In het voorjaar al spiegelde Koeman de jonge middenvelder/aanvaller in een persoonlijk gesprek zijn toekomstperspectief bij Oranje voor, kort na zijn debuut bij PSV als zestienjarige. Het gebeurde in het KNVB-centrum in Zeist waar Ihattaren was neergestreken met een van de nationale jeugdselecties  Nu het binnenkort voor Oranje menens wordt in de EK-kwalificatie is de roep om Ihattaren plotseling nadrukkelijk hoorbaar. Wat enkele opvallende optredens met PSV al niet los kunnen maken.

Koeman:  ,,We hebben hem nu alvast laten promoveren naar Jong Oranje, de onder 21 waar hij speelt met jongens die drie of vier jaar ouder zijn. Er is bij hem een beeld geschetst waarbij we hebben aangegeven dat we heel veel vertrouwen in hem hebben”,  aldus Koeman.

Bij zijn uitleg over de voetbalstatus van Mohamed Ihattaren maakte de coach van Oranje Koeman ook duidelijk dat de keuze voor Marokko niet vanzelf gaat. ,,Hij staat internationaal genoteerd als  voetbal-Nederlander. Daardoor kan hij automatisch voor elk vertegenwoordigend elftal van Nederland worden opgeroepen. Wil Mohamed Ihattaren voor Marokko gaan spelen, dan moet hij een traject in om daarvoor vergunning te krijgen. Hoe dat precies werkt, weet ik niet.”

ONGEVRAAGD IN SELECTIE

De discussie is actueel omdat de 17-jarige PSV-voetballer onlangs door de nieuwe Marokkaanse bondscoach Vahid Halilhodzic ongevraagd werd opgenomen in een voorlopige selectie van liefst 46 spelers voor twee vriendschappelijke A-interlands in september, samen met onder anderen de eredivisie-spelers Hakim Ziyech (Ajax) en Oussame Idrissi (AZ). Ihattaren zegt daarop nog niet te hebben gereageerd.

Vriendschappelijke interlands hebben volgens de FIFA-reglementen ook geen  betekenis voor de toekomstige nationaliteit als international. Bindend daarvoor zijn wedstrijden voor EK, WK of Nations League, ook al is het maar één minuutje.

GEVOELIGE KEUZES  

De keuze van spelers van Marokkaanse afkomst ligt gevoelig in Nederland sinds Hakim Ziyech in 2015 koos voor het land van zijn ouders. De ‘Marokkaanse’ talenten voelen de druk; enerzijds van de familie, anderzijds vanuit de Nederlandse voetbalgemeenschap met als belangrijkste argument dat ze hun hele voetballeven lang in Nederland zijn opgeleid.     

In hoeverre de beslissing van Ziyech werd ingegeven door de internationale neergang van Oranje in die tijd, is nooit duidelijk geworden. Ziyech volgde zijn hart, zei hij. Gepikeerd toonde de Ajacied zich ook over het getreuzel van toenmalig bondscoach Danny Blind. Naar het voorbeeld van Ziyech kozen vervolgens ook Noussair Mazraoui (Ajax), Sofyan Amrabat (nu Hellas Verona) en Oussama Idrissi (AZ) voor het land van hun afkomst.

ZES ‘MAROKKANEN’

Vier jaar geleden is het inmiddels dat Anwar El Ghazi (nu Aston Villa) als zesde en voorlopig laatste ‘Marokkaan’ in Oranje debuteerde.  Mohamed Ihattaren houdt zich nog op de vlakte bij vragen of hij de volgende is. ,Ik voel me vereerd dat ik in de voorlopige selectie van Marokko zit, maar ik ga nog niet kiezen. Ik wil gewoon belangrijk zijn, internationaal naam maken”, antwoordde hij ,,Mo wil de beste speler van de Eredivisie worden en later als duurste speler van PSV worden verkocht”, lichtte zijn 15 jaar oudere broer Yassir toe.

Yassir Ihattaren heeft zijn baan als docent geschiedenis opgeven om zijn broertje te begeleiden in diens carrière. Vanaf zijn zesde jaar staat het familieleven in dienst van ‘Mo’, een nakomertje in een volledig Marokkaans gezin met vijf broers en een zus. Omwille van het voetbal verhuisden ze vanuit Houten (bij Utrecht) naar Eindhoven, nadat besloten was dat Mohamed in 2008 bij PSV ging spelen.

CONTRACT TOT MEDIO 2022

PSV kreeg de voorkeur boven Ajax en Feyenoord die eveneens aan het zesjarige joch stonden te trekken. Intussen heeft Ihattaren vanaf het moment dat het reglementair mogelijk was, vanaf zijn zestiende, al twee keer een (verbeterd) contract getekend bij PSV. Hij ligt nu vast tot medio 2022. De interesse van Manchester City, Barcelona en Chelsea is daarmee nog lang niet vervlogen.

Na zijn beloftevolle entree in het vorig seizoen, met twaalf wedstrijden in de Eredivisie, lijkt Ihataren dit seizoen nieuwe stappen te zetten. In de statistieken staan nu z’n eerste goals genoteerd. In een vrije rol vanaf de rechterflank maakte de linksbenige speler vorige week veel indruk in de kwalificatie voor de Europa League. ,,Veelzeggend is voor mij dat ervaren spelers hem meteen accepteren. Ze zoeken hem op het veld op en hebben vertrouwen in zijn kwaliteiten. Ze kunnen hem in de dekking aanspelen, hij heeft inzicht en lost dingen op. Mo denkt altijd twee, drie stappen vooruit”, oordeelde Bert van Marwijk lovend in het weekblad Voetbal International.

AFELLAY

Bert van Marwijk, ex-coach van Oranje, is tegenwoordig behalve bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten ook nog werkzaam bij PSV; als toeverlaat van zijn schoonzoon Mark van Bommel, die hoofdcoach is. Op het trainingsveld van PSV krijgt Mohamed Ihattaren ook tips van Ibrahim Afellay, eveneens van Marokkaanse afkomst.

Afellay was het grote voorbeeld van Ihattaren toen hij op de pleintjes in Utrecht voor het eerst tegen een bal trapte. Afellay (33) is door een blessure nog niet in actie gekomen voor PSV, waar hij terug is na een carrière bij Barcelona, Schalke 04, Olympiakos Piraeus en Stoke City.  Afellay koos destijds wél voor Oranje en kwam daarin tot 53 interlands. Bijzonder is dat zijn rentree bij PSV nu zomaar worden geblokkeerd door een speler voor wie hij altijd een idool is gebleven.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.