donderdag, januari 23

Topclubs willen weer wat … en een terugkijk naar toen het nog leuk was…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een competitie bestaat uit een reeks ploegen die strijden om een titel. Zij spelen een thuis- en uitmatch tegen elke ploeg en aan het einde is de ploeg die het meeste punten haalde kampioen. Zo is het vroeger altijd geweest. Het is ook altijd zo geweest dat de voetbalbond alles besliste. Nu lees en hoor ik “de topclubs willen …”.

Sinds seizoen 47/48 werd het kampioenschap uitgevochten met 16 ploegen. In seizoen 74/75 waren er twintig ploegen, in 75/76 19 ploegen en van 76/77 tot seizoen 2008/2009  achttien ploegen. Er waren ook nog Belgische bekerwedstrijden waar de eersteklassers van in het begin moesten meestrijden.

Belgische ploegen die destijds Europees voetbal haalden, deden het helemaal niet slecht. Anderlecht haalde zes finales en won er drie. Club Brugge haalde twee finales, KV Mechelen won een finale en Antwerp speelde een finale. Veel Belgische ploegen speelden Europees en sommigen gingen verder dan verwacht of deden een stunt, remember Leeds-Lierse 0-4 (Janssens en Ressel elk 2) of AC Milan-SV Waregem 1-2 (Smetje en Veyt).

Wie speelde nog Europees (Intertoto niet meegeteld) in die periode (van 77 tot 2009)?  Beerschot, Beveren, Cercle, Charleroi, Eendracht Aalst, Germinal Ekeren, AA Gent, Lokeren, Luik, RWDM, Seraing, Standard, Waterschei, Winterslag. De supporters van deze ploegen herinneren zich vast deze fantastische voetbalavonden uit hun clubgeschiedenis. Een pak wedstrijden moesten die ploegen toen spelen. En de kernen waren vooral in de vorige eeuw veel kleiner dan nu, vooraan in de twintig was al veel. Nu hebben ze kernen van meer dan dertig, richting veertig spelers. En dan nog reclameren ze vanwege te veel matchen.

Voor mij mogen het 16 of 18 teams in de hoogste klasse zijn. Laat dan die verdomde play-offs vallen en laat ‘alle’ Belgische bekermatchen in één keer beslist worden. Dat is de charme van bekermatchen, grote ploegen die door hoogmoedswaanzin het te gemakkelijk opnemen en er dan verdiend uitvliegen. Maar neen, ze (de grote ploegen) willen het verlies van de groten voorkomen door het met een heen- en terugmatch af te haspelen. Is dat sportieve eerlijkheid?

Ik weet dat er gereageerd zal worden dat er te weinig ploegen zijn die het financieel aankunnen om in de hoogste klasse te spelen. Maar wat gaan de grootheden doen, een competitie met zes of met acht ploegen, veel geluk er mee … En altijd tegen dezelfde ploegen spelen zal snel ééntonig worden, ook voor de supporters.

Ik heb de glansperiode van het Belgisch voetbal en de Belgische ploegen meegemaakt. Op school, op het werk, overal waren er gesprekken, discussies, hoongelach van sommigen en gelukkig zijn bij anderen. De voetbalsport was zalig. Spijtig dat het laatste deel van dat woord, “sport”, nu vervangen wordt door “geld”. En de Bond, zij luisteren naar die met het meeste GELD … En we hebben de laatste jaren al diverse keren moeten vernemen dat er véél gebeurt wat niet koosjer is, en dan zijn er nog een massa zaken die we niet weten … De betrokkenen van dat laatste zullen lachen met deze tekst ..

 

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply