woensdag, juni 19

Thibaut Courtois: 500 wedstrijden op het hoogste niveau (3)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Thibaut Courtois: 500 wedstrijden op het hoogste niveau (3)

Deze week tikte de teller bij hem aan op 500 officiële wedstrijden. Hij heeft zich het voorbije decennium gepresenteerd als één van de beste doelmannen ter wereld. Deze week gaan we in drie afleveringen op zoek naar…Thibaut Courtois. Op basis van een portret uit het boek ‘TOP 1000 van het Belgisch Voetbal’.

 

Hij stapt als een ‘realist’ door het leven maar hecht zich desondanks, enigszins verrassend, zeer aan rituelen: “Ik hang vast aan rituelen. Als we in de kleedkamer komen, liggen onze spullen klaar. Ik neem een foto van mijn shirt en broek, geef dan via een sms het beeld mee aan mijn vriendin, meld dat ik me ga omkleden en vraag haar dan om geen berichten meer te sturen.

Vanuit Camp Nou en Bernabeu heb ik een foto gestuurd vanuit het kleinste kamertje.

Ik trek altijd eerst mijn linkersok en -schoen aan omdat ik linksvoetig ben. Dan begeef ik me naar het toilet en vanop de pot schiet ik een ‘selfie’ en zend die vervolgens naar vier vrienden in België. Met hen deel ik de afspraak om elkaar succes te wensen want zij gaan dat weekend ook aan de slag. Inderdaad, vanuit Camp Nou en Bernabeu heb ik een foto gestuurd vanuit het kleinste kamertje.

Voor de match stap ik altijd op hetzelfde moment in de tunnel naar het veld. De vingertoppen van mijn handschoenen besprenkel ik met een beetje water. Tot slot voer ik een opwarmingsabc’tje uit: ik tik met met mijn schoen tegen de rechterpaal, doe hetzelfde bij de linkerpaal en loop naar het midden om met mijn vuist tegen de lat te kloppen. Pas dan ben ik écht in trance en krijgt niemand me nog stuk.” Zo sprak Tarantula. Die bijnaam had hij gekregen in zijn eerste Madrileense periode.

En dan kwam dat knotsgekke filmpje: Thibauting! Spreek uit als ‘Tie-boh-ing’. Het was een uitvinding van een Colombiaanse jongen die een sprong van Thibaut Courtois nabootste, zichzelf filmde en het op You Tube zette. Met al snel honderdduizenden hits én volgers. Volgens het recept: men voert een typische Courtoiskronkel uit waar men zich ook bevindt en men filmt het. Partie plezier verzekerd: je laat je vallen zoals een vogelspin en je spreidt je beide armen zo ver mogelijk uit. Er kwam zelfs een website met ‘thibauting.tumblr.com’ als merknaam waar men zich te pletter kon lachen met beelden van mensen uit de hele wereld. Zij imiteerden in de meest onmogelijke houdingen onze nationale doelman.

In 2014 verliet hij Atletico Madrid voor de Premier League en FC Chelsea, de club die hem drie jaar had uitgeleend. Hij presenteerde zich op hetzelfde niveau: landskampioen in 2015, League Cup en halve finale Champions League waarin hij de duimen moest leggen voor…Atletico Madrid.

In de seizoenen 2016 en 2017 verteerde hij met moeite de gevolgen van blessures en van gedonderd in de privésfeer. Men zag al eens twijfels bij hem, geen openlijke blunders maar hier en daar een verkeerde beslissing.  Vaak ging het om een fractie van een seconde. Zijn onfeilbaarheid stond ter discussie. En hij doorstond ook nog een andere storm.

Voormalige bondscoach Marc Wilmot dropte een bom in zijn richting en beschuldigde vader en zoon Courtois over het lekken van de ploegopstelling tijdens het EK 2016 in Wales. De familie Courtois ontkende in alle talen, maar Thibaut kwam toch beschadigd uit deze affaire. Dat kwam in de aanloop naar de wereldbeker in Rusland 2018 bovenop de conditionele en persoonlijke problemen.

Bij hem verwachtte men één ding: met name dat de onhoudbare bal niet bestaat. En dat toonde hij met veel verve in de kwartfinaleklassieker België-Brazilië (2-1) tijdens de wereldbeker met een ‘laatste-minute-save’ die bijzonder veel leek op die van KRC Genk-Standard in 2011. Hij verdiende er de titel ‘beste doelman van de World Cup 2018’ én een transfer naar Real Madrid mee.

Ondanks een moeilijke aanpassingsperiode won hij met Los Blancos in de winter van 2018 toch de FIFA World Cup for Clubs.

In 2020 stopte hij ongeveer alles wat er te stoppen viel en was hij de minst gepasseerde keeper van de vijf Europese topcompetities. Vrijwel in zijn eentje stuurde hij week na week Real Madrid naar zijn 34 ste landstitel: El Muro Belga. De Belgische muur, de beste van Spanje, de nummer één van de planeet, opnieuw. Thibaut Courtois.

Top 1000 van het Belgische voetbal | François Colin

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply