maandag, december 23

Taboe op politieke boodschap

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In het eindeloze gedelibereer van Extra Time kregen de verboden pro-Palestijnse armbanden van Tarik Tissoudali en Ismaël  Kandouss maandagavond geen flardje aandacht. Des te heftiger waren de reacties die in Duitsland volgden op ‘posts’ van Noussair Mazraoui en Anwar El Ghazi op social media. Joodse organisaties, vooraanstaande politici, talkshow-gasten, media en supporters van hun clubs walgden vrijwel eensgezind.

Het recht op vrije meningsuiting bleef vrijwel onbesproken in Duitsland. Niemand kwam openlijk voor hen op; spelers, coach en spelersvakbond bleven stil. ‘Skandal-Stürmer’, noemde massakrant Bild El Ghazi, die op non-actief is gesteld door Bundesliga-club 1. FSV Mainz 05. ‘Een getuigenis van armoede’, oordeelde Bild over het besluit van Bayern München om Mazraoui wél te handhaven in de spelersgroep.

Anwar El Ghazi (28), tweevoudig international bij Oranje,  en Noussair Mazraoui (26 ),  met 26 ‘caps’ voor Marokko, zijn beiden gelovige moslims, geboren en opgegroeid in de Hollandse polder, in de provincieplaatsjes  Barendrecht en Leiderdorp. Allebei stootten ze via de jeugd van Ajax door tot  het profvoetbal.

OMSTREDEN LEUS

Vanuit hun islamitische achtergrond gaven ze (provocerend) steun aan de Palestijnse slachtoffers in Gaza. El Ghazi werd aanvankelijk alleen geschorst. Hij had een pro-Palestijns bericht op Instagram gedeeld met daarin de omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free.’  Die slogan kan volgens (Joodse) critici gelezen worden als een oproep tot etnische zuivering van Israëliërs, maar werd in augustus nog toelaatbaar geacht door het Gerechtshof van Amsterdam. Steun aan de terroristen van Hamas, vond de clubleiding in Mainz die ‘post’ van El Ghazi. De speler verwijderde vervolgens zijn bericht, gaf aan dat eerdere statements verkeerd waren begrepen en dat hij ‘de moorden op alle onschuldige slachtoffers in Palestina en Israël’, veroordeelt.

Inmiddels is El Ghazi toch ontslagen  en loopt er een strafrechtelijk onderzoek vanwege de verdenking van ‘verstoring van de openbare orde door het goedkeuren van misdaden’ en ‘aanzetten tot haat.’ De affaire escaleerde nadat de club een verklaring had uitgegeven waarin werd gemeld dat El Ghazi spijt had en de speler ‘een bijzondere verantwoordelijkheid jegens de staat Israël en het Joodse volk’ kreeg toegeschreven.

NIET AFGESTEMDE TEKST

Die tekst was volgens El Ghazi niet met hem afgestemd en ging hem te ver. Hij was wel degelijk tegen oorlog en geweld, discriminatie, islamofobie en antisemitisme, herhaalde hij op Instagram, maar hij had ‘geen bijzondere verantwoordelijkheid tegenover welke staat dan ook”. El Ghazi sloot zijn bericht af met een oproep direct een einde te maken aan ‘het moorden in Gaza’.

Gevoelige woorden zijn dat in Duitsland waar de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog een zware last blijft en kritiek op Israël snel een zware lading krijgt. Voor Mainz aanleiding om hem op straat te zetten. Anwar El Ghazi reageerde nog wel op Instagram waar hij schreef dat zijn verlies van inkomen niets is vergeleken bij ‘de hel waarin onschuldige en kwetsbare burgers in Gaza nu leven.’ Verder zwijgt hij, óók over de berichtgeving van Bild, dat nog eens schreeuwerig melding maakte van een (onbewezen)  claim van 2,4 miljoen euro van El Ghazi op FSV Mainz.

IN DIALOOG MET JOODSE GEMEENSCHAP

Bij Bayern München is Noussair Mazraoui na enige snelle opwinding gewoon eerste keus gebleven als rechtervleugelverdediger. Op Instagram had hij de Palestijnen de overwinning toegewenst in de oorlog tussen Israël en Hamas. ‘Heel Duitsland’  viel over hem heen. Voor Bayern München waren de uitingen aanleiding voor een ernstig gesprek met de speler waaruit voortkwam dat hij inmiddels in dialoog is gegaan met de Joodse gemeenschap in München en Beieren.

Op de vijf uur lange (!) jaarlijkse ledenvergadering van Bayern München werd de affaire zondag opnieuw uitgebreid aangeroerd. Algemeen directeur Jan-Christian Dreesen ontving massaal applaus na een ‘laatste waarschuwing’ voor Mazraoui:  ‘Noussair Mazraoui heeft ons klip en klaar verzekerd dat hij geen enkel antisemitisch gedachtengoed met zich meedraagt. Hij heeft geen enkel vijandelijk gevoel ten opzichte van Israël, hij bagatelliseert de terreur van Hams op geen enkele manier. Dat nemen we niet zo maar aan. We hebben hem wel duidelijk gemaakt dat op nog zo’n misstap de daarbij passende sancties zullen volgen.’

BEPERKT IN MENING

Wat El Ghazi en Mazraoui in Duitsland overkomt, maakt eens te meer duidelijk hoe beperkt en geremd topsporters zijn in het geven van hun mening. Begrijpelijk wordt dan waarom ze voor de camera’s meestal veiligheidshave vluchten in complimenten voor ‘het team’.

Rolmodellen worden ze door hun clubs genoemd, maar in het maatschappelijk debat moeten ze voortdurend op hun tong bijten. Niet verwonderlijk dus dat uitgesproken, openhartige  ‘çharacters’  zeldzame uitzonderingen zijn geworden.

Nu ook twee voetballers van AA Gent  (Tissoudali en Kandouss)  hun emotie hebben laten spreken, wordt hen eveneens de mond gesnoerd vanwege de politieke boodschap daarin. Opmerkelijk, zo kort na massale steunbetuigingen van de gehele internationale voetbalgemeenschap aan Oekraïne.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply