dinsdag, januari 26

Straffe verhalen: Beerschot op de Kaasmarkt in Alkmaar – Guido Mallants

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op Facebook vond ik een heerlijk verhaal met een foto van een buitenlandse stage van Beerschot in de tweede helft van de jaren ’70. Hoofdrolspelers zijn Guido Mallants, de elegante spelmaker van het Kiel in die periode en B-international en Emmanuel Sanon. De Haïtiaanse linkerspits was één van de revelaties van het WK 1974 in West-Duitsland. Hij speelde van 1976 tot 1980 voor de Mannekes. Het woord is aan Guido Mallants.

‘Midden de jaren 70, zowat 45 jaar geleden was Beerschot V.A.V. op trainingskamp in Nederland met trainer Rik Coppens. Er werd een bezoek gebracht aan deze beroemde kaasmarkt. Het is een traditie die bestaat sinds 1593 en nog steeds in ere wordt gehouden.

Vrijdagvoormiddag om 10 u start deze markt door het luiden van de bel op het Waagplein. Er is de hal met het weeggedeelte en de kaasdragerskamer. Er is ook de kaasdragersgilde. Regulier wordt er 30.000 kilogram Goudse kaas of rond de 2.400 kazen aangeboden. De kaasdragers moeten klokslag 9u30 aanwezig zijn, Wie te laat is, wordt vermeld op het “schandbord” en betaalt een boete.

Beerschot was ingeschreven met twee kaasdragers (zie foto). Voor alle duidelijkheid: Guido Mallants (vooraan) en Manu Sanon (achteraan) klaarden met een brede glimlach deze uiterst moeilijke klus. Ze werden aangemoedigd door de andere en bijzonder enthousiaste Beerschot-spelers. Van links naar rechts: André Lauryssen, Walter Meeuws, Julien van Opdorp, Tommy Hansen, Marc Van Geersom, Jefke de buschauffeur van “De Polders”, Paul Lambert en Benny Nielsen. Guido Mallants en Manu Sanon zijn nooit waterdragers geweest en worden hier “Kaasdragers” of ook “Kaasdragersdribbel” genoemd.’

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.