woensdag, juli 3

Scheidsrechter afwezig bij VAR-beraad

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Waarom werd de scheidsrechter niet naar het beeldscherm aan de zijkant geroepen? Op het veld had Anthony Taylor, scheidsrechter bij Nederland – Frankrijk (0-0), al beter dan de grensrechter zicht op de buitenspelgoal die Oranje ruim drie minuten lang deed hopen op een voorsprong. Dáár liet Taylor zich leiden door het aarzelend opgekomen vlagsignaal van zijn assistent Adam Nunn en het fiat van video-referee Stuart Atwell, ook een Engelsman, die werd bijgestaan door een Zwitser en een Duitser.

Ze konden het bij hun onderlinge VAR-overleg kennelijk slechts moeizaam (of niet?) eens worden over de interpretatie van deze situatie. Ze vonden het ook niet nodig om de scheidsrechter bij hun beraad te betrekken. Dan had ook Taylor zorgvuldiger kunnen beoordelen of Denzel Dumfries inderdaad hinderlijk buitenspel stond naast doelman Maignan bij  het rake schot van Xavi Simons na 68 minuten. Wie beter dan de scheidsrechter had hier zijn autoriteit moeten laten gelden, juist nu het om interpretatie van de spelregel ging?

‘Als de VAR zoveel tijd nodig heeft om tot een beslissing te komen, minuten lang, geeft dat aan hoe lastig dat is in deze situatie. Dan moet je volgens mij in het voordeel van de aanvallende partij beslissen. Bovendien, Denzel belemmert de keeper niet. De keeper kan never nooit meer bij die bal komen’, vond Ronald Koeman, als bondscoach vanzelfsprekend gekleurd in zijn beoordeling.

WITTE ROOK

Ook als het besluit wél in het voordeel van Nederland was uitgevallen, zou de discussie niet verstomd zijn. Het is vooralsnog de meest spraakmakende arbitrale beslissing op Euro 2024 in een duel waarin Frankrijk de meeste aanspraken op de volle winst mocht maken. Opmerkelijk was ditmaal vooral dat het zo lang duurde voordat er witte rook kwam uit de VAR-room. Tot vrijdagavond werkte de technologie in Duitsland zo goed en zo snel dat steeds binnen hooguit een halve minuut de zegen volgde of in een enkel geval de scheidsrechter naar het scherm werd gedirigeerd.

Nu bleven de blikken op het gezicht van Xavi Simons minutenlang smeken om een goal, om de bevrijding waarnaar het 21-jarige talent in Oranje almaar blijft hunkeren. Zestien interlands heeft hij gespeeld in anderhalf jaar. Pas één keer kwam Simons  daarin tot scoren, twee weken geleden in het oefenpotje tegen IJsland. De goal bracht nog geen verlossing in zijn spel in Oranje. De remmingen blijven, zoveel anders dan hij vorig jaar liet zien bij PSV, als mede-topscorer van de Eredivisie, of bij RB Leipzig met 9 goals en 13 assists in de Duitse Bundesliga.

Als verhuurde speler door Paris Saint-Germain maakte Xavi Simons zich dit seizoen razend populair in de voormalige DDR-stad. Op zijn social media-accounts telt hij miljoenen méér volgers dan de club zelf. Met zijn dribbels, passes en afstandsschoten maakte Simons in de Bundesliga zoveel indruk dat ook Bayern München nu naar hem hengelt.

VERTROUWEN VAN KOEMAN

De prestaties in Oranje van Simons in Oranje vormen vooralsnog geen aanbeveling. Ronald Koeman houdt niettemin een rotsvast vertrouwen in hem. Tegen de stroom in van de oordelen in tv-programma’s, de kranten en onder veel Oranje-fans blijft Koeman de jongeling opstellen. In het stadion van Leipzig, waar Simons vertrouwd is met de grasmat, liet hij hem vanaf de rechterwing switchen naar een meer centrale rol in de aanvalsacties van Oranje. Vanuit die positie bracht hij al snel Memphis Depay in een kansrijke situatie, vanaf die plek vond hij als enige Nederlander het Franse doel voorbij Mike Maignan – tótdat de vlag hem (opnieuw) ontmoedigde.

Dichterbij de winst kwam Oranje niet. Het mocht blij zijn dat Frankrijk het zonder de doeltreffendheid van de geblesseerde Kylian Mbappé moest stellen en dat Griezmann, Dembélé, Rabiot en Thuram de kansen lieten liggen. Koeman was daarom dik tevreden met het ene punt, vermoedelijk genoeg om de brug naar de achtste finales te kunnen nemen.

DEPAY

‘Dit was het maximale. We leden te veel onnodig balverlies. Vergeet ook niet dat we vijf middenvelders missen door blessures. Als we aanvallender hadden gewisseld zouden we te veel ruimtes hebben weggegeven en waren we kwetsbaar geworden. Frankrijk heeft gewoon meer fysiek, ervaring en techniek dan wij’, aldus Koeman.

Tot Memphis Depay pas in de 79ste minuut werd vervangen bleef hij speculeren op een beslissende actie van zijn spits, tevergeefs. Nog maar eens viel de topscorer van Oranje vooral op door mislukte vrije schoppen en veel balverlies. Veelzeggend was het onstuimige gejuich op de oranje gekleurde tribunes bij de komst van Wout Weghorst als invaller en het vertrek van Depay.

Als stille outsider voor de Europese titel kon Oranje zich niet manifesteren tegen Frankrijk, een van de top-favorieten. ‘Er valt nog heel veel te verbeteren als we hier mee willen doen om de prijzen’, concludeerde Ronald Koeman, vooruitkijkend naar de volgende etappe, dinsdag tegen Oostenrijk.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply