Nadat alle postmatch plichtplegingen achter de rug waren, baande ik mij in een stroom van uitgelaten Basken een weg terug naar het hotel. De langgerekte sliert in rood en wit uitgedoste fans had de befaamde Alameda de Urquijo van het stadion naar het centrum, helemaal ingenomen. De pinchos (Baskische tapa’s) bars puilden uit van het volk. Achter mij kwam de mastodont San Mamés opnieuw tot rust.
Pichichi
Met Racing Genk was opnieuw een Belgische club er niet in geslaagd te winnen in het majestueuze stadion van traditieclub Athletic Club Bilbao. Aritz Aduriz, de Baskische topspits had zich eindelijk nog eens onsterfelijk gemaakt. In zijn kathedraal. Met vijf doelpunten waarvan drie uit strafschop, leek het wel of hij had Racing Genk in z’n eentje doodgeknepen.
Leek. Want ook jubilaris Raúl García die zijn 100e Europese wedstrijd speelde en Muniaín kenden tegen een bijzonder strijdvaardig en goed spelend Genk een bijzonder begenadigde avond.
Een avond die begon met een aloude traditie waarbij de aanvoerder van een ploeg die voor het eerst de grasmat van San Mames betreedt, een krans neerlegt bij het standbeeld van Rafael Moreno ‘Pichichi’ dat tussen de twee dug-outs is geplaatst. Een eer die nu voor Thomas Buffel te beurt viel.
Pichichi (in het Baskisch Pitxitxi), wat zoveel betekent als ‘knijper’ maakte op 21 augustus 1913 in de openingsmatch tegen Racing Irun het eerste doelpunt in San Mamés. Sinds 1928 krijgt de topschutter in Spanje de naar hem genoemde ‘Pichichi trofee’.
Modernistische tempel
Onder de indruk van het nochtans meer dan indrukwekkende kader leken de Limburgers allerminst. En zonder overbodige penaltyovertredingen was Genk ongetwijfeld met een fraai resultaat uit de kathedraal teruggekeerd.
Het stadion deed zijn bijnaam weer alle eer aan. Beide ploegen zorgden met bij wijlen wervelend voetbal voor een zinderende sfeer in deze modernistische tempel waar het applaus haast letterlijk van de dieprode tribunes rolt. Jammer dat het nieuwe heiligdom niet helemaal volliep. Om 19 uur is echter iedereen nog aan het werk in Spanje.
Het nieuwe stadion San Mamés Barria aan de boorden van de Nervion rivier is met het Guggenheim-museum, het pronkstuk van het nieuwe Bilbao. Het nieuwe centrum waar cultuur, geld en sport een prominente plaats innemen. Het stadion werd dwars op het oude gebouwd en rust bijna letterlijk op de oever van de rivier. Athletic speelde er zijn eerste wedstrijd toen de arena nog maar driekwart afgewerkt was. Voor de volledige voltooiing moest eerst het in 1913 gebouwde oude San Mamés gesloopt worden. Het nieuwe ‘San Mamés Barria’ met 53.332 plaatsen, werd op 16 september 2013 geopend. Athletic versloeg die middag Celta de Vigo met 3-2. Korte tijd later werd het door UEFA opgenomen in de lijst van gaststadions voor het EK 2020.
Hardleers
Tegen die tijd zouden ook de jonge Genkse spelers van hun jeugdzonden verlost moeten zijn.Toch wordt bij een negatieve uitslag al te vaak verwezen naar de jonge leeftijd van het elftal en worden individuele fouten naar de buitenwereld toe met de mantel der liefde bedekt. Het centrale verdedigersduo van de tegenstander donderdagavond lag drie jaar lager.
De ploeg van Peter Maes heeft intrinsiek het potentieel om door te stoten naar de knock-out fase van de Europaleague in februari maar net als zijn Gentse confrater Hein Vanhaezebrouck lijkt hij opgescheept met een hardleerse groep als op individuele fouten aankomt. Genk wordt in eigen land door vele tegenstanders beschouwd als één van de beste ploegen uit 1A en het bewees dat gisteren in San Mames onder goedkeurend oog van Pichichi eens te meer. Een echte Pichichi loopt er in de Luminus arena voorlopig niet. In San Mames daarentegen…
Stefan Van Loock.
4 reacties
Pingback: therapist web design
Pingback: สล็อตautoplay 168
Pingback: link tải sunwin sunwin8888
Pingback: tải sunwin