Sabotage op de stip

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Binnenkort is het twee jaar geleden maar vergeten nog altijd niet: de strafschopstip-sabotage in de Duitse Bundesliga. Op 5 december 2015 staat het nog 0-0 bij 1. FC Köln – FC Augsburg als Anthony Modeste, de topscorer van Köln, uitglijdt bij het nemen van een strafschop. Doelman Marwin Hitz houdt de half geraakte bal duikend tegen.
Slechts een enkele speler van Köln heeft in de gaten wat Hitz heeft uitgehaald, hoe hij tijdens de protesten tegen de dubieuze strafschop de stip heeft bewerkt; eerst met de neus, dan met de hak van zijn schoenen. Op protesten van de thuisclub reageert scheidsrechter Siebert met blikken vol verwondering. ,,Fair play ziet er anders uit”, zegt doelman Hitz na afloop, zich schuldbewust excuserend, maar ook wat gniffelend omdat Augsburg de wedstrijd na de gemiste penalty van Köln warempel nog naar zich toe heeft getrokken (0-1).
De Duitse voetbalbond ziet geen mogelijkheden meer om het recht te laten zegevieren. Sancties voor de Zwitserse keeper blijven uit. De affaire eindigt met een factuur van 122,92 euro voor de doelman, afkomstig van de stadiondirectie in Keulen, als vergoeding voor de reparatiekosten.

Sabotage-streken als die van de keeper van FC Augsburg komen maar sporadisch voor. Een vergelijkbaar incident is bewaard gebleven in het historisch archief van FC Internazionale, tegenwoordig beter bekend als Inter Milaan. Op 6 oktober 1957 wacht in de vijfde ronde van de Serie A de Derby della Madonnina , de stadsconfrontatie met AC Milan. De hoofdrol is weggelegd voor Benito Lorenzi (1925-2007), een legendarische topschutter in de geschiedenis van Inter , een boefje, verguisd in heel Italië vanwege zijn gedrag op én buiten het veld.
Benito Lorenzi, bijgenaamd ‘Veleno’ (vergif), versiert in de 54ste minuut eerst een strafschop waaruit Inter op 1-0 komt. Drie minuten later wijst scheidsrechter Concetto Lo Bello opnieuw naar de stip, nu in het voordeel van AC Milan. Lorenzi weet meteen wat hem te doen staat. Terwijl zijn medespelers heftig protesteren, vraagt hij de verzorger om een schijfje citroen. Schielijk schuift Lorenzi een half schijfje onder de bal die al klaar ligt op de penaltystip.
Het citroentje moet de bal laten glijden als de penaltyschutter het leer raakt. Supporters van AC Milan hebben in de gaten wat Lorenzi heeft uitgespookt. ‘Tito, kijk uit voor de citroen’, roepen ze nog als Ernesto Cucchiaroni klaar staat voor zijn aanloop. ‘Tito’ hoort niets, hij is gefocust op zijn taak; niets anders wil hij nu horen of zien. Als hij het penalty-projectiel raakt, glipt de bal de lucht in. Het blijft bij 1-0.
Na afloop spreken Ernesto Grillo en Ernesto Cucchiarioni hun tegenstander aan. In de tunnel naar de kleedkamers wordt geslagen en getrapt. Schoenen vliegen door de lucht. Benito Lorenzi voelt zich betrapt. Daags na de wedstrijd vraagt hij vergiffenis. ‘Ik heb iets verkeerds gedaan’, bekent hij in de biechtstoel. De priester vergeeft hem zijn zonde. ‘De priester vertelde erbij dat hij een ‘Interista’ was. Toen moest ik even lachen’, zou Lorenzi later onthullen.

De anekdote over Benito Lorenzi is opgeslagen in het storytelling-project van de club. Op 9 maart 2018 bestaat Inter Milaan 110 jaar. Op weg naar het jubileum publiceren de ‘Nerazzurri’ sinds kort op de eigen website, ook in het Engels, 110 dagen lang 110 historische voorvallen uit eigen huis in de speciale sectie 110.inter.it.

HENK MEES

Twitter: @hmees

Share.

About Author

Leave A Reply