woensdag, januari 22

Ronald Koeman wacht weer op de trein

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In de trainerscarrière van Ronald Koeman is de trein een beeldbepalende metafoor geworden. ,,Zo’n trein komt misschien maar één keer in je leven voorbij”, rechtvaardigde Ronald Koeman eind oktober 2007 zijn besluit om met directe ingang zijn vertrek bij PSV af te dwingen. Bij Valencia lonkte meer geld én speculeerde hij op meer internationaal succes.

Twaalf jaar later kijkt Ronald Koeman uit naar een nieuwe trein richting Spanje, nu naar FC Barcelona. Hijzelf heeft het zo nog niet verteld, maar de woorden van Nico-Jan Hoogma, technisch directeur van de KNVB, kunnen niet anders worden uitgelegd. Verrassend kwamen ze zondagmorgen uit de lucht gevallen, plotseling, ogenschijnlijk zonder actuele aanleiding.

,,Met Ronald Koeman zijn afspraken gemaakt als hij trainer van FC Barcelona kan worden. Die clausule geldt alleen voor Barcelona. Daar moeten ze dan wel voor betalen”,  onthulde Hoogma in het tv-programma ‘Goede morgen Eredivisie’ op abonneezender FOX Sports. Hoogma,  gelijktijdig met Koeman begin 2018 bij de KNVB in dienst getreden, vertelde er nog wel bij: ,,Ik hoop dat wij nog heel lang kunnen samenwerken. Maar Ronald heeft al lang geleden laten weten dat hij ooit trainer van Barcelona wil zijn. Succes met Oranje zal hem zeker helpen, maar  ik hoop dat het traject doorgaat tot en met het WK in Qatar in 2022.”

VERLANGENS

Niemand in het Nederlandse voetbal kijkt op van de verlangens van Ronald Koeman. Zijn liefde voor de club is groot. Zes jaar speelde hij voor FC Barcelona. Eeuwige roem vergaarde hij er met zijn winnende vrije schop in de Champions League-finale van 1992. Koeman glorieerde er onder Johan Cruijff, hij was er de assistent van Louis van Gaal en begon als zelfstandig coach zijn trainerscarrière bij Barca B in de Segunda Division. Zo innig is de band tussen Ronald Koeman en Barcelona dat hij enkele maanden geleden een (tweede) huis kocht in dezelfde wijk waar Johan Cruijff ooit zijn buurman was.

Nooit heeft Koeman er een geheim van gemaakt dat zijn carrière pas compleet is als hij ook in Camp Nou de scepter heeft mogen zwaaien. Ronduit teleurgesteld reageerde hij toen zijn kandidatuur het bij eerdere  gelegenheden moest afleggen.  In 2003 bijvoorbeeld toen Lluis Bassat de presidentsverkiezingen verloor van Joan Laporta. Destijds schermde Bassat met Koeman, toen 40 jaar, als nieuw gewenste trainer. De deal verloor betekenis omdat de socios hun vertrouwen schonken aan Laporta, die principieel niet bereid was een afkoopsom aan Koemans toenmalige club Ajax te betalen. Omdat kandidaat nummer twee, Guus Hiddink, het geboden salaris te min vond, viel de keus van Laporta, op advies van Cruijff, op Frank Rijkaard –  zo legde de in Catalonië goed ingevoerde Nederlandse journalist Edwin Winkels in het AD uit.

VALENCIA

Sindsdien is Koeman in de Spaanse media herhaaldelijk genoemd als zich een trainerswissel aandiende bij de club waar zijn vroegere medespelers Bakero en Amor werkzaam zijn. Concrete vormen nam de interesse vanuit de club nooit aan, óók omdat de ervaringen van Valencia met Koeman zijn papieren niet sterker hadden gemaakt.

Een half jaar slechts hield hij het vol in de sinaasappelstad. Dreigende degradatie kostte Koeman de kop. De trein heeft hem vervolgens verder gebracht, hij is gerijpt en beleeft nu een ronduit succesvolle periode met Oranje. Na Vitesse, Ajax, Benfica, PSV en Valencia werkte hij nog voor AZ, Feyenoord, Southampton en Everton. Ontslag bij Everton in oktober 2017 opende voor Koeman de deur naar Oranje. Drie jaar eerder had de KNVB hem nog afgewezen. Guus Hiddink kreeg de voorkeur, de aanbieding om als assistent van Hiddink twee jaar warm te lopen voor het grote werk sloeg hij af. Beneden zijn stand, vond Koeman dat.

XAVI HERNÁNDEZ

De herrijzenis van Oranje heeft de status van Ronald Koeman nadrukkelijk opgepoetst. Dat komt hem van pas nu het contract van Barcelona met Ernesto Valverde aan het eind van dit seizoen afloopt en de roep om een nieuwe coach in Camp Nou steeds luider wordt. Of Koeman nu wel de eerste gegadigde zou zijn, is nog maar de vraag. Xavi Hernández, clubheld in een latere generatie dan die van Koeman, lijkt al voorbestemd te zijn daardoor. Wie weet in de eerste jaren samen met Koeman.  

Ook Koeman (56 jaar inmiddels) beseft dat de tijd dringt, vandaar dat hij niet langer wil wachten, vandaar die exit-clausule, twee jaar voordat zijn contract met de KNVB in 2022 ten einde loopt. Steeds heeft hij afspraken over een exit-clausule hardnekkig ontkend. ,,Ikzelf wil voor vier jaar blijven, tenminste als ik niet eerder word weggestuurd bij het Nederlands elftal. Ik kies bewust voor het Nederlands elftal”, sprak hij bij zijn presentatie op 6 februari 2018 met een stalen gezicht, op een moment dat Oranje in een wak zat en het sluimerende talent nog geen concreet perspectief op betere tijden kon bieden.  

,,Over de inhoud van het contract met Ronald Koeman doen we geen mededelingen. We hebben een commitment voor vier jaar met de gebruikelijke evaluatiemomenten tijdens die periode”, zei KNVB-directeur  Eric Gudde destijds bij de presentatie van Koeman. Nu toont zijn  ondergeschikte Hoogma zich ineens veel openhartiger. Waarom nu wel, is de vraag.

VEEL DERTIGERS  

Begrijpelijk is het wel, dat contractuele beding van Koeman en zijn gedroomde terugkeer in Camp Nou. Maar Koeman zal ook beseffen welke lastige tijden Barcelona te wachten staan, met zoveel dertigers als Piqué, Busquets, Rakitic, Suárez en Messi.

Mochten de afspraken tussen Koeman en de KNVB in het voorjaar concrete betekenis krijgen, dan wacht de voetbalbond een minstens zo zware klus. Zie maar eens een opvolger te vinden, met dezelfde autoriteit als Koeman, met hetzelfde leiderschap dat ontzag afdwingt – bij spelers, in de media en in de voetbalwereld.

Als dié kwaliteiten de boventoon krijgen bij de opvolging, lijkt de spoeling dun. Dan toch weer Marco van Basten? Of Frank de Boer? Peter Bosz? Of komt Ruud Gullit op poleposition?  Spannende tijden dienen zich aan, voor Koeman én voor Oranje.  

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.