vrijdag, juli 19

Rode Duivels weer bij af

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het debuut van Domenico Tedesco met de Rode Duivels in Duitsland was sensationeel: 2-3, met overrompelend voetbal. Sindsdien gaat het echter achteruit in plaats van vooruit. De interland van zaterdag in Ierland was een dieptepunt. Met als gevolg dat de wedstrijd van dinsdag tegen Engeland, hoewel ook vriendschappelijk, voor druk op de ketel zorgt. Een zwakke beurt (los van het resultaat) zou voor een crisissfeertje zorgen in de aanloop naar het EK.

Zelden me zo verveeld als bij Ierland-België. Geen goals, geen tempo, nauwelijks doelgevaar. De Ieren verdienden meer om te winnen dan de Belgen. De Ieren, die in hun vijf vorige interlands één keer wonnen: tegen Gibraltar.

De partijen tegen Ierland en Engeland zijn de enige echte voorbereidingswedstrijden op het EK. Begin juni staan er nog twee thuismatchen geprogrammeerd, maar veel waarde moet niet gehecht worden aan duels tegen Montenegro en Luxemburg, kanonnenvoer om de Duivels met een prettig gevoel naar Duitsland te laten afreizen.

Ierland en Engeland, dé gelegenheid om enkele zaken uit te proberen. Tedesco pakte het echter totaal verkeerd aan. Experimenten hebben alleen zin als het geraamte van het basisteam aan de aftrap staat. Een veredeld B-elftal opstellen, leert je niets en heeft alleen voor gevolg dat de meeste jongens door de mand vallen. Door de afwezigheid van jongens als Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku was het dus zaak om, op een paar ‘testers’ na, de beste, beschikbare elf in het veld te brengen.

Piepen

Met een middenveld van jongens die pas komen piepen en bovendien nauwelijks wedstrijdritme hebben, ga je het niet redden. Starten met Arthur Vermeeren (83 minuten in drie wedstrijden bij Atletico Madrid) en Aster Vranckx (886 speelminuten in negentien wedstrijden bij het bescheiden Wolfsburg) op het middenveld was waanzin. Nog onbegrijpelijker was dat ze allebei tot het einde bleven staan. Speeltijd moet je bij je club opdoen, niet in het nationale tricot. Daar stel je jongens op die week na week presteren. Wie naar een club gaat die (voorlopig) te hoog gegrepen is, moet daar de gevolgen van dragen.

Op de koop toe kreeg, Youri Tielemans, de enige routinier, een rol die hem niet ligt en viel de middenvelder van Aston Villa andermaal door de mand.

De bondscoach leek dit te beseffen en bracht aan de rust Amadou Onana in. De Evertonian ging echter centraal achterin spelen. Dat Tedesco een test met Onana als centrale verdediger verkoos boven het versterken van zijn middenveld geeft aan dat ook hij twijfels heeft over zijn laatste lijn. Niet ten onrechte. Koni De Winter deed het niet slecht bij zijn debuut, maar is nog helemaal niet klaar voor een EK. Wout Faes blijft een twijfelgeval op dit niveau.

René Vandereycken pleit nog steeds voor een laatste lijn met Toby Alderweireld, Axel Witsel en Jan Vertonghen. Tedesco lijkt daar de deur voor dichtgegooid te hebben. Pure dwaasheid van een (te) jonge coach. Ik heb voor het WK in Qatar geroepen om vers bloed bij de Duivels. Geen Eden Hazard, die al jaren de bank van Bernabeu warm hield. Geen Axel Witsel op de ‘zes’ die alleen achteruit of breed speelde.

Jong bloed betekent echter niet dat je zowat alle oudjes over boord gooit. Neen, je kijkt gewoon wie de beste spelers momenteel zijn. Ongeacht hun leeftijd. Zoals bij Duitsland: na enkele dramatische prestaties keerden Rüdiger en Müller en nu ook Toni Kroos terug. De Mannschaft, die bij het debuut van Tedesco in eigen huis verloor, ging dit weekeinde in Frankrijk winnen. Oudere spelers terughalen is geen schande als gebleken is dat de nieuwe generatie nog niet helemaal klaar is voor het grote werk. Of, zoals Witsel, als de oudjes op een andere positie wel het vereiste niveau halen.

Thomas Meunier, die nochtans slechts bij een middenmoter in Turkije speelt, werd er wel weer bijgehaald. Terecht zo bleek, hij was zowat de beste Duivel in Dublin.

Afgang

De problemen voor Tedesco zijn enorm. Hij is zijn beste keeper kwijt en De Bruyne en Lukaku zijn over de dertig en blessuregevoelig. Vreemd dat er niet echt iemand de rol van KDB kreeg. Leandro Trossard werd halfweg al gewisseld en speelde op de flank in plaats van centraal. Tot overmaat van ramp is er een probleem met het sterkste wapen van de nieuwe generatie: de buitenspelers. Johan Bakayoko werd vorige week bij PSV door de eigen aanhang uitgejouwd. Jérémy Doku flitst al een tijdje niet meer bij Manchester City. Dodi Lukebakio, die nochtans ook niet buitensporig veel speelt bij FC Sevilla (14 van de 27 wedstrijden), was zaterdag de beste winger.

De bondscoach heeft dinsdag op Wembley geen keuze: hij is verplicht met zijn sterkste elftal aan te treden. Een nieuwe afgang (en dan heb ik het niet over het resultaat) betekent dat de Duivels weer bij af zijn. Zou in Tubeke echt niemand zaterdag heel even gedacht hebben dat het misschien toch niet zo’n goed idee was om het contract van Tedesco al te verlengen?

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply