maandag, mei 5

Rechts en links verdelen Duits voetbal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opmerkelijk feitje: tot 1933 werden de spelers van het Nationale Elftal van Duitsland Internationale genoemd. Na de machtsovername van Adolf Hitler en de omvorming van Duitsland tot nationaal-socialistische, totalitaire staat moesten ze voortaan als  Nationalspieler worden betiteld. Zo ver ging het Nazi-regiem. De aanpassing is nooit teruggedraaid.

Het is een van de vele bijzondere constateringen in het onlangs verschenen  Duitstalige boek Politiek im Spiel. Op treffende wijze wordt hierin de relatie weergegeven tussen de Mannschaft en de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland. Vanaf het begin van de twintigste eeuw tot op de dag van vandaag ligt er voortdurend spanning tussen de Duitse maatschappij en het nationale elftal.

De twee wereldoorlogen vormen daarin een rode draad. Liefst 443 Duitse internationals waren lid van Hitler’s NSDAP, 48 sneuvelden er in de Tweede Wereldoorlog. Slechts twee Joden mochten de status van international bereiken, zo bepalend was de arische afkomst in het Duitse voetbal.

ELISABETH KÄSEMANN

Tientallen jaren lang na de Tweede Wereldoorlog nog namen voormalige trawanten en aanhangers van Hitler vooraanstaande posities in, tot zelfs het bondsvoorzitterschap. Ronduit pijnlijk en scandaleus was de houding van Duitsland en de voetbalbond in 1977 toen de 30-jarige Duitse sociologe Elisabeth Käsemann door de militaire dictatuur van Argentinië werd gemarteld en in een massagraf geworpen. Haar verdwijning en dood werden bewust twee weken geheim gehouden en pas bekend gemaakt een dag ná een ‘vriendschappelijke’ interland  tussen beide landen. Bondsvoorzitter Hermann Neuberger was drie dagen eerder al geïnformeerd, maar de interland móest doorgaan.

De strijd tussen rechts en links is nooit verdwenen, zo maakt dit boek nadrukkelijk duidelijk. Het gaat daarbij ook over racisme, over de migranten die slechts moeizaam international mochten worden, over talrijke affaires rond bijvoorbeeld Schumacher,  Özil en Rüdiger die Duitsland verdelen. Herhaaldelijk komt dan ook de gevoelige rivaliteit – ook in het voetbal –  aan de orde tussen Duitsland en Nederland. Het is een boek dat de andere kant laat zien van de  Mannschaft, zeker zo interessant als een galerij met titels, hoogte-en dieptepunten van het Duitse elftal.

Politiek im Spiel. Auteurs: Bernd-M. Beyer en Dietrich Schulze-Marmeling. 320 pagina’s, 26 euro. Uitgeverij Edition Einwurf.  

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply