zaterdag, december 21

Promes blijft een maatje voor Depay

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Speciale vakantie’ – zo wordt de afwezigheid van Quincy Promes bij Spartak Moskou verklaard op de website www.transfermarkt, de database met alle profvoetballers. De 50-voudige Nederlandse international was in de eerste 17 competitiewedstrijden een automatische eerste keus bij zijn club, maar ontbreekt sinds de Premier Liga in Rusland is hervat. Promes (32) wacht zijn lot af in een politiecel in Dubai.

De Nederlandse justitie heeft de Verenigde Arabische Emiraten om uitlevering gevraagd. In hoeverre Spartak Moskou zich voor hem inspant is ongewis. ‘Als hij niet kan terugkeren in Rusland? Dan komt er wel weer een andere goede voetballer’, reageerde een Russische politicus nogal onverschillig.

Twee jaar geleden werd Promes in Rusland tot de beste voetballer van de competitie verkozen. Hij was erheen gevlucht, gestimuleerd door Ajax dat nog 15 miljoen euro voor hem ving. De grond in Nederland was hem te heet geworden. In december 2020 werd bekend dat Promes werd verdacht van het neersteken van een neef. Vervolgens bleek dat hij ook een belangrijke rol speelde in cocaïnedeals. Intussen is hij in Nederland veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf.

VLUCHTMISDRIJF

Rusland levert Promes niet uit aan Nederland, maar toen hij onlangs met zijn club voor een trainingsstage in Dubai verbleef, openden zich mogelijkheden voor de Nederlandse justitie hem op te laten pakken. Promes raakte in Dubai namelijk betrokken bij een verkeersongeluk en ging er vandoor. Wegens vluchtmisdrijf werd de voetballer op de luchthaven tegengehouden toen hij met Spartak Moskou wilde terugkeren naar Rusland.

Promes kreeg huisarrest opgelegd in Dubai maar tartte de wet met foto’s op social media waaruit kon worden opgemaakt hoe hij zich vermaakte in het uitgaansleven van Dubai, dansend met zijn vriendin, een bekende rapster uit de Verenigde Staten. Die overtreding kostte hem een gang naar de politiecel waar hij vast zit in afwachting van een beslissing over uitlevering aan Nederland.

Het contract van Quincy Promes bij Spartak Moskou loopt nog door tot medio volgend jaar. De Russische club laat niets van zich horen met betrekking tot zijn sterspeler. Indien tot uitlevering aan Nederland wordt besloten, is het aannemelijk dat de spelerscarrière van Promes ten einde is.

TOCH IN EK-SELECTIE

Met de verloren achtste finale tegen Tsjechië in de EK-eindronde in 2021  speelde hij zijn (voorlopig?) laatste interland. Bondscoach Frank de Boer had hem in de selectie opgenomen hoewel de verdenking van Promes toen al maandenlang bekend was. Eerder al was Ajax door de Amsterdamse politie geïnformeerd dat men de gangen van Promes in het criminele circuit volgde. Bij zowel Ajax als Oranje bleef Promes de joviale teamgenoot die hij altijd al was geweest.

Nog altijd geniet Quincey Promes de openlijke steun van Memphis Depay. De 30-jarige spits van Oranje en Atlético Madrid steekt hem via social media regelmatig een riem onder het hart. Nigel de Jong (39),  81-voudig international en sinds januari 2023 directeur topvoetbal bij de KNVB, heeft Depay daarop al aangesproken. ‘Een delicate kwestie’, noemde bondscoach Ronald Koeman het maandag: ‘Ik zou het zelf niet doen. Daarmee maak je het voor jezelf niet gemakkelijk. Het roept aversie en kritiek op. Als je dat kunt weghouden, moet je het weghouden.’

‘VRIENDEN LAAT IK NIET VALLEN’

Met de terugkeer van Depay bij Oranje is ook Promes weer een thema rond het Nederlands Elftal. ‘Ik steun zeker niet alles wat mijn vrienden doen, maar vrienden en familie zal ik nooit laten vallen’, reageerde Depay dinsdag tegenover het AD. ‘Mijn posts over Quincy waren niet bedoeld om te provoceren, we waren gewoon op vakantie in Dubai. Mensen moeten zich realiseren dat ik uit een ander milieu kom. Mijn broer heeft tien jaar vastgezeten, dat kun je in mijn boek lezen, maar daar heb haast nooit een vraag over gehad. Benjamin Mendy  en Dani Alves zaten ook verwikkeld in een strafzaak, maar dat wil niet zeggen dat ik niet me ze omga. Niet dat ik dingen goed praat of alles zomaar steun wat mijn vrienden doen. Maar ik laat ze niet vallen. Zo ben ik gewoon niet.’

Na een jaar afwezigheid is Memphis Depay deze week terug bij Oranje. Blessures hielden hem een jaar lang daaruit weg. In de meest recente wedstrijden van Atlético ziet Koeman acties terug die herinneren aan de Memphis van weleer, uit de tijd dat hij nog samenspeelde met Promes, van vóór het WK in 2022. Koeman:  ‘Memphis komt van ver, ik zie nu weer het onvoorspelbare in zijn spel, het snel wegdraaien van tegenstanders in de zestien, hij maakt weer belangrijke doelpunten. Hij lijkt op weg naar zijn beste periode.’

WIJNALDUM

De topscorerslijst illustreert de betekenis van Memphis Depay voor Oranje. In 88 interlands scoorde hij 88 keer, zes minder slechts dan nummer 1 Robin van Persie met 50 goals in 102 interlands. De terugkeer in het Nederlands Elftal betekent voor Depay ook een weerzien met Georginio Wijnaldum, die in juni 2023 in de Nations League voor het laatst een interland speelde.

Wijnaldum (33) sloot zich vorig jaar aan bij de stoet ‘pensionado’s’, die naar de Saudi Pro League trok. Hij speelt er bij Al-Ettifaq waar Ronald Koeman hem onlangs opzocht, zonder een wedstrijd met Wijnaldum te volgen, maar wel uitvoerig met hem sprak. In de komende twee oefeninterlands (thuis tegen Schotland, op vrijdag, uit in Duitsland op dinsdag) wil hij Wijnaldum aan het werk zien.

KEUS VOLOP

In het verleden vormde Wijnaldum als dynamische middenvelder een goed span met Memphis Depay, waardevol met assists en goals. Voor de middenlinie heeft Koeman naast Wijnaldum keus volop, ook al ontbreekt Frenkie de Jong (Barcelona) door een blessure. Het zal lastig kiezen worden tussen Koopmeiners (Atalanta), Reijnders (Milan), De Roon (Atalanta), Schouten (PSV), Timber (Feyenoord), Veerman (PSV), Wieffer (Feyenoord) én Wijnaldum.

Voorin is de spoeling aanmerkelijk dunner bij Oranje. Brian Brobbey (Ajax) en Joshua Zirkzee, een revelatie bij Bologna, zijn door blessures weggevallen. Voor de aanvalsposities zijn behalve Depay nog altijd wel Gakpo (Liverpool, Malen (Borussia Dortmund), Simons (RB Leipzig) en Weghorst (Hoffenheim) beschikbaar. De kracht van Oranje blijft achterin liggen met verdedigers als Aké (Manchester City), Dumfries (Inter), Van Dijk (Liverpool), Frimpong (Bayer Leverkusen), Geertruida (Feyenoord), Hartman (Feyenoord), De Ligt (Bayern München), De Vrij (Inter) en de bij Gerona opgeleefde Blind.

De Oranje-selectie, ook nog zonder Tottenham’s geblesseerde topverdediger Mickey van de Ven, schenkt Koeman veel vertrouwen: ‘Als we compleet zijn, hebben we een heel goed elftal, dat moeilijk te verslaan zal zijn op het EK.’

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply