donderdag, december 5

Over de Nederlndse voetbalintensiteit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Peter Hyballa: ‘Mijn vader is Duits, mijn moeder is Nederlands, maar ik woonde mijn hele jeugd in Duitsland. Daar heb ik gevoetbald, daar kreeg ik mijn trainersopleiding. In Duitsland zijn de duels tussen de spelers een echt gevecht, daar is de gegenpressing veel intenser.’

Voor Hyballa is gegenpressing van groot belang. Een team dat deze methode volgt, sprint na balverlies niet massaal terug naar de eigen helft, maar probeert als een eenheid de bal zo snel mogelijk te heroveren. Op die manier wordt de tegenstander achteruit gedwongen, zo luidt de theorie, en komt die niet toe aan een counter. En ondertussen sparen de eigen spelers hun energie. Ze leveren een grote inspanning tijdens de jacht op de bal, maar hoeven geen meters terug te rennen. Dat levert een positieve balans op.
‘Ik zeg vaak dat we kunnen scoren als de tegenstander de bal heeft. In Nederland kijken de mensen me dan aan of ik niet helemaal spoor, maar ik bedoel natuurlijk dat als wij de bal snel veroveren, de tegenstanders nog  in offensieve posities staan. En daardoor gaten in hun verdediging laten vallen. Dat biedt kansen.’ 
‘Nederlanders zijn altijd sterk in groepen, maar ik zie voetbal ook als een individuele sport, bijvoorbeeld als een speler een duel aangaat. Dan is hij niet in een groep, maar alleen. Eerlijk gezegd vind ik de Nederlandse intensiteit een beetje slappe hap. Driehoekjes, tikkie breed, tikkie terug. Nederlandse spelers willen de bal graag kaatsen. En ze denken dat na de kaats het werk is gedaan. Maar ik leer de spelers dat ze na de kaats juist weer direct diep moeten gaan. Techniek heeft alleen waarde als die er ook is onder stressvolle omstandigheden. Dus voer ik tijdens de trainingen de stress zo veel mogelijk op. Ik heb altijd het gevoel dat het sneller kan en sneller moet.’
Bron: Boudewijn Geels, ‘Met open vizier – In het spoor van Alex Pastoor’, 2024, blz. 276-277
 
 Als wij de bal hebben, kan de tegenpartij niet scoren. Kunnen wij alleen scoren, als we de bal hebben? Neen, zegt Hyballa, we kunnen ook scoren als we hem niet hebben. Hoe? Door middel van gegenpressing kun je bal snel heroveren, afjagen, waarna je in balbezit kunt scoren. Counterpressing is dus een offensieve verdedigingsvorm. Teruglopen naar eigen helft na balverlies is een defensieve verdedigingsvorm. Waarom zou je teruglopen, achteruit gaan als je toch al ter plekke bent, daar waar de bal is? Je moet altijd ‘de bal aanvallen’!
 
De Nederlandse voetbalintensiteit bij balverlies is te laag, vindt Hyballa. Je moet altijd met scherpte de persoonlijke duels aangaan, is zijn credo. Collectieve gegenpressing dient met volle overtuiging uitgevoerd te worden, niet als verplicht nummer.
 
Peter Hyballa trainde profclubs in Namibië, Slowakije, Denemarken, Polen, Nederland en Duitsland. En laatstelijk in Zuid-Afrika.
 
Rob Siekmann
Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply