Nu Maarten Stekelenburg op zijn 38ste terugkeert in de kring van het Nederlands Elftal, duikt ook Piet Kraak uit de archieven op. Piet Kraak (1921-1984) was nog drie maanden ouder toen hij in 1959 na zeven jaar afwezigheid werd opgeroepen voor Oranje. Tussendoor was hij zelfs een tijdje gestopt omdat hij een hotel ging runnen in Zierikzee en daarna caféhouder werd in Utrecht.
Maarten Stekelenburg leek tot voor kort ook een vergeten international. Na zijn vertrek bij Ajax in 2011, een jaar na het ‘zilveren’ WK, stond hij gedurende tien seizoenen clubvoetbal slechts 135 keer in het doel bij zes verschillende clubs. Meestal was hij reserve; bij Roma, Fulham, Monaco, Southampton, Everton en dit seizoen Ajax.
In die tien seizoenen speelde Stekelenburg nog wel 18 interlands, tót eind 2016, waarmee zijn totaal op 58 kwam, maar sindsdien miste niemand hem nog als er weer een nieuwe opstelling voor Oranje werd gemaakt. ,,Ik heb nooit bedankt, maar ik heb wel altijd beseft dat ik weer moest gaan spelen om in aanmerking te kunnen komen”, zei hij zondag, onbewogen als altijd, nadat Ajax tegen FC Groningen een nieuw klusje (3-1) had geklaard.
BACK-UP ACHTER ONANA
De dopingschorsing van André Onana veranderde begin februari alles voor Maarten Stekelenburg. In de zomer van 2020 was hij vrij geruisloos teruggekeerd bij Ajax als back-up. Zijn laatste halte, vlak voor het einde van een lange carrière. ,,Zolang ik me fysiek goed voel, wil ik doorgaan. Keepen verleer je niet”, zei hij toen. Zonder mokken nam Stekelenburg ook bij Ajax genoegen met zijn rol in de schaduw, nooit beklaagde hij zich.
Dat zijn reflexen en rust nog in orde zijn, mocht hij onderstrepen toen Onana voorlopig voor een jaar, wegviel. Met Stekelenburg in het doel is Ajax inmiddels al acht duels ongeslagen: vier keer in de eredivisie, twee keer in de KNVB-beker, twee keer in de Europa League.
Ajax-coach Erik ten Hag ziet daarmee het vertrouwen bevestigd, dat hij in hem uitsprak toen Stekelenburg als oude rot terugkeerde in Amsterdam. Ten Hag: ,,Hij had een tijd niet gespeeld voordat hij bij ons kwam, maar zijn basisniveau is heel hoog. Hij geeft veel rust aan de ploeg. Je weet: een keeper van Ajax krijgt niet veel te doen, maar op die paar momenten dat je nodig bent, kun je wel het verschil maken.”
VAN DER VAART
Maarten Stekelenburg is een van de vijf keepers in de 31-koppige selectie voor de eerste drie WK-kwalificatieduels met Turkije (24 maart), Letland (27 maart) en Gibraltar (30 maart). ,,Reken maar dat Stekelenburg nu ook gaat spelen. Je haalt hem niet terug om als reserve mee te gaan naar het EK”, weet NOS-analist Rafael van der Vaart al heel zeker. Van der Vaart (38) behoort tot dezelfde generatie. Ze speelden samen bij Ajax en in Oranje. Beiden hebben ook hun gemakzucht gemeen. Van der Vaart kon zich dat nogal eens permitteren, maar Stekelenburg overkwam dat zo vaak dat hij daarmee meestal tweede keus was.
Met het vertrouwen dat Frank de Boer, assistent-bondscoach op het WK van 2010, in Stekelenburg stelt, laat hij tegelijk zien hoe de huidige bondscoach van Oranje over de Nederlandse keepers in de Eredivisie oordeelt. Feyenoord-belofte Justin Bijlow (23) moet zich na veel blessure-misère eerst waar zien te maken bij Jong Oranje. AZ-doelman Marco Bizot zit er nog bij, nóg wel. De andere twee keepen in het buitenland. Jasper Cillessen is nog maar net zijn vorm aan het terugvinden bij Valencia, Tim Krul verdedigt het doel bij Norwich op het tweede niveau van Engeland.
NOG ZONDER NOA LANG EN IHATTAREN
Verdere verrassingen telt de eerste Oranje-groep van 2021 niet, of het moet de keuze zijn van spelers die meestal reserve zijn (Van de Beek, Bergwijn) dan wel de selectie van verdediger Jerry St. Juste (24), ex-Feyenoord, nu spelend bij de Duitse degradatiekandidaat FSV Mainz. Van de kandidaat-jongelingen is Ryan Gravenberch wel gekozen, maar moeten Noa Lang, Mohammed Ihattaren en Cody Gakpo eerst nog warm draaien bij Jong Oranje.
Mocht Maarten Stekelenburg verder komen dan de reservebank, dan wordt hij de op twee na oudste international in de geschiedenis van Oranje. In een oefenduel met Ghana loste Sander Boschker (FC Twente) kort voor het WK van 2010 Piet Kraak af. Boschker stond destijds als 39-jarige in het doel. Wil hij Boschker nog kunnen passeren, dan moet Stekelenburg ook in april 2022 nog goed genoeg zijn voor Oranje.
Piet Kraak was in 1959 38 jaar en negen maanden toen hij in het doel kwam. Hij werd opgeroepen omdat Frans de Munck niet speelde uit onenigheid over zijn contract bij DOS (Utrecht) en Eddy Pieters Graafland geblesseerd was. Een maand eerder stond Eddy PG wel in het doel toen Oranje in Rotterdam met 9-1 van de Rode Duivels won, een afdroogbeurt die de geschiedenis inging als de Feyemoord. Vervolgens ging Oranje met liefst 7-0 ten onder tegen West-Duitsland.
De keus viel daarna op Kraak omdat hij bij zijn club Elinkwijk (Utrecht) in tien Eredivisie-wedstrijden slechts zes keer was gepasseerd. Ook met Piet Kraak in het doel beleefde Oranje een monsterscore. tegen de amateurs van Noorwegen werd het liefst 7-1. Hij kreeg nauwelijks reddingen te verrichten, maar een 34ste interland zat er voor Piet Kraak niet meer in.