woensdag, november 20

Ook kanker krijgt geen vat op het ego van Louis van Gaal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hij heeft al 25 bestralingen achter de rug en verliet daarvoor zelfs ’s avonds laat het hotel van Oranje in Zeist. Geen speler wist ervan, totdat Louis van Gaal zondagavond in de RTL-talkshow Humberto plotseling onthulde dat hij sinds eind 2020 wordt behandeld aan een ‘vrij agressieve vorm van prostaatkanker.’

Openhartig en ogenschijnlijk onbewogen, zonder de opsmuk die hem anders vaak eigen is, deed Van Gaal (70) zijn verhaal. Zijn werk richting WK in Qatar gaat door, hij vertelde het nu alleen omdat het volgens hem thuishoort in een film die volgende week in de Nederlandse bioscopen in première gaat.

,,Met deze prostaatkanker maak ik een heftig proces door, het is onderdeel van mijn leven. Omdat de film ook de mens achter de coach Van Gaal laat zien, hoort dit erin”, zei Van Gaal zondagavond tegen presentator Humberto Tan.

EGO-DOCUMENT

Het was een bijzondere onthulling, verpakt in een commerciële warming up voor een film, een ego-document van twee uur met als titel ‘Louis van Gaal, zoals je hem nooit eerder zag’. In de film trekt Van Gaal drie jaar lang op met een team rond Geertjan Lassche, een gereputeerd filmmaker die is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020 voor het bedenken en regisseren van het corona-vlog-programma ‘Frontberichten’ op de publieke omroep NPO.

Tal van (oud-)spelers uit binnen- en buitenland vertellen in de film over hun ervaringen met Van Gaal. Ook zijn vrouw Truus en zijn twee dochters werkten mee aan het project. Naast de aandacht voor zijn carrière komen ook zijn achtergrond, gezinsleven, interesse in (sport)psychologie en zijn grote inzet voor de stichting ‘Spieren voor Spieren’ aan de orde.

IMAGO

Louis van Gaal zegt dat in de film een ander beeld naar buiten komt dan doorgaans wordt geschetst. Van Gaal: ,,Mijn imago komt niet overeen met de persoon die ik ben. Helaas. Je moet me persoonlijk kennen om door dat imago heen te kijken. Daarom heb ik voor één keer een filmmaker toegelaten. Deze film geeft inzicht in de psyche van de mens Van Gaal. Of het een hommage is? De balans slaat door naar het positieve. Ik vind het een mooie waardering.”

Ook de spelers van het Nederlands Elftal krijgen nog onbekende kanten van hun coach te zien. Bewust hield hij ook voor hen geheim welk lot hem had getroffen. Niemand mocht merken dat hij tijdens alle vier stages met Oranje sinds vorig najaar , ’s avonds laat naar het ziekenhuis ging, soms ook in het gezelschap van de filmploeg. Van Gaal: ,,Zoiets vertel je niet aan mensen met wie je werkt. Dat kan hun daadkracht, en daarmee de prestatie beïnvloeden.”

SLECHT-NIEUWS-GESPREK

Filmmaker Geertjan Lassche werd al in een vroegtijdig stadium ingeseind over de ziekte, ruim voordat Van Gaal in augustus 2021 aan een derde periode als bondscoach begon. Truus van Gaal, zijn tweede echtgenote – zijn eerste vrouw overleed in 1984 aan alvliesklierkanker –  informeerde hem. Lassche: ,,Het gaat niet goed met Louis, fluisterde Truus mij in. Mag ik mee naar het slecht-nieuws-gesprek, vroeg ik haar. Daar kregen we toestemming voor.”

Zorgen maakt Louis van Gaal zich niet. ,,Aan prostaatkanker gaat 90 procent niét dood. Het zijn meestal andere onderliggende ziektes waaraan je overlijdt. Maar ik heb wel een hoop management te doen, om door het leven te blijven gaan.”

EXTRAVERT

De wijze waarop Van Gaal met zijn ziekte omgaat en daarover naar buiten treedt, geeft de film een bijzonder aspect. Niet alleen zijn openheid daarover, ook de bekendmaking van zijn ziekte, zal de aandacht een extra push geven en vragen oproepen. Het is Van Gaal eigen om ook hierin zelf zijn weg te gaan. ,,Ik ben een extravert persoon, ik ben tevreden met mezelf. De meeste mensen hebben een bepaalde gêne om naar zichzelf te kijken. Niemand laat zich zo in de ziel kijken als ik dat nu heb toegelaten. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik ben ook gewend altijd recht op mijn doel af te gaan. Zo heb ik dat ook in drie concrete vragen aan haar gedaan toen mijn relatie met Truus vaste vorm kreeg.”

De filmische tocht door het leven van Louis van Gaal voert vanuit de Amsterdamse Watergraafmeer langs Ajax, AZ, FC Barcelona, FC Bayern München, het Nederlands Elftal en Manchester United naar Portugal waar hij een tweede huis heeft. Als het verhaal bijna rond is, toont de film hoe deze trainer met pensioen gehoor geeft aan de oproep om toch voor de derde keer bondscoach van het Nederlands Elftal te worden.

LVG-PRESSIE

Ook nu weer klopt Louis van Gaal zich als coach graag op de borst. Vorige week deed hij dat door een bepaalde vorm van druk zetten op de tegenstander te betitelen als LVG-pressie, genoemd naar zichzelf. Zondagavond bij RTL kwam Van Gaal met de stelling dat Oranje op het WK van 2014 ‘een van de weinige teams’ was met een linie van vijf verdedigers. ,,Wij waren vrij nieuw daarmee. Toen speelden we met verdedigers die maximaal 15 meter uit elkaar stonden. Omdat het voetbal nu veel intensiever is, ben ik naar maximaal 10 meter gegaan. Dat voeren mijn spelers fantastisch uit. Daarom denk ik dat we ver kunnen komen in Qatar.”

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply