zaterdag, april 20

‘Ooh Kevin De Broijne! Ooh Kevin De Broijne!’– SVL

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Witte Duivel was in Manchester en zag hoe een Rode Duivel het beste team van de wereld versloeg.

Dinsdag 1 november, Allerheiligen in Manchester. Een dag in twee verschillende werelden: authenticiteit, geschiedenis en traditie op en rond Old Trafford, ‘bling bling’, en een moderne voetbalbeleving in een futuristische setting aan de andere kant van de stad op de Etihad Campus. Heel erg kort door de bocht klinkt dit als: United is geschiedenis, City is de toekomst.


Op het zitje van Mourinho

Het is behoorlijk rustig op de Sir Matt Busby Way aan Old Trafford waar een handvol gegadigden onder wie ondergetekende en zijn gezelschap zich melden voor de Stadium & Museumtour. Een eenzaat waagt het toch om aan de poorten van de grootste voetbaltempel uit de Premier league sjaals te verkopen voor de Champions leaguewedstrijd Man City-FC Barcelona van vanavond.

Het Europese succes van de buren is een dolk in het hart van het rood-wit gezinde deel van de stad en dat laten ze op Old Trafford ook merken. De gids wenst de aanwezige Barcelona fans tijdens de stadiumtour alle geluk toe voor vanavond.

Old Trafford ademt voetbal. We gaan binnen langs de Sir Alex Ferguson stand van waar we uitkijken op de Bobby Charlton stand. We nemen plaats in de wat achterhaalde maar mythische kleedkamer van de Red Devils en lopen door de catacomben en de spelerstunnel tegen de ‘Stretford End’ van de harde United -kern, het veld op. Luttele ogenblikken later zitten we op de plaats van José Mourinho , als hij tenminste niet naar de tribune is gestuurd. Ik houd niet van José maar troost mij met de gedachte dat ook Sir Matt Busby, Sir Alex Ferguson, en- waarom ook niet- ook Louis Van Gaal hier hebben gezeten.

Door de oude spelerstunnel lopen we naar het museum waar tal van foto’s , relikwieën en trofeeën het rijke verleden van de club weergeven.


Niet langer typisch Engels

Intussen kijkt Sir Matt Busby, vanop de drukbezochte megastore, in de richting van het Noorden waar het Etihad complex zich bevindt. Het Etihad, aanvankelijk het Commonwealth-stadium en later het ‘City of Manchester Stadium’ is niet zomaar een stadion maar een heel complex of, zoals de tramhalte aangeeft, een campus. Van aan de tramhalte bestijgen we het plateau waarin het stadion van de Citizens ingebed ligt. Dikke stalen kabels verbinden de indrukwekkende dakconstructie met palen die rondom de arena uit de grond steken. Op de grote schermen loopt de build-up show, een optreden van een piepjong plaatselijk popgroepje en de aankomst van de spelersbussen.

Vroeger op Maine Road zat het stadion rond deze tijd al helemaal vol en zorgden de fans met hun clubliederen voor animatie in het stadion. Nu worden ze geanimeerd buiten het stadion. Het zijn de nieuwe wetten en gewoontes van het moderne voetbal. Niet langer typisch Engels. De premier league en zeker Man City zijn (op wedstrijddagen) toeristische trekpleister geworden die heel de wereld aanzuigt. Je hoort er evenveel andere talen als Engels.


A real touch of genius

Ook veel Vlamingen hebben in deze herfstvakantie de weg naar het Etihad gevonden. En ze beleven de avond van hun leven. Na een aarzelende eerste helft waarin hij op de linkerflank moet spelen en zelfs niet helemaal vrijuit gaat bij de eerste tegengoal, is Kevin De Bruyne daarna in een centrale rol naast David Silva de bepalende factor van de spectaculaire ommekeer. Na zijn magistrale vrijschop die City 2-1 voorbrengt, blijft hij jagen op elke bal, de tegenstander in balbezit onder druk zetten en het spel dirigeren. Op zijn manier. Het spel versnellen als het kan en vertragen als het moet. Naast het veld is het Guardiola die bepaalt hoe er gespeeld wordt, op het veld Kevin De Bruyne. Met naast zich een al even onvolprezen balvirtuoos als David Silva. De pass van KDB die het derde en beslissende doelpunt inleidt is ‘a real touch of genius’.  De Bruyne – Silva is het spelbepalende duo bij City zoals De Bruyne-Hazard dat bij de Rode Duivels hoort te zijn. Met daarachter Radja Nainggolan in de rol van Ilkay Gündogan. Goed voor twee goals maar desondanks gisteravond toch in de schaduw van Koning Kevin, de opvolger van Vince the Prince. De Bruyne verdeelt en heerst, speelt, scoort en laat scoren en is bepalend voor de sfeer in de tribunes van het Etihad stadium. De hoogblonde middenvelder lijkt nu al invloedrijker dan zijn aanvoerder bij de Rode Duivels in het Etihad ooit is geweest. Vincent Kompany kijkt een hele wedstrijd toe. De troonsopvolging lijkt verzekerd.

De City fans kraaien van de pret. En de Belgen zingen mee: Ooh Kevin De Broijne!, Ooh Kevin De Broijne!

De Bruyne en Messi – waar zat die na zijn openingsgoal?-  hebben alvast even van tafel geruild.


Stefan Van Loock

Share.

About Author

2 reacties

  1. Pingback: ห้องพักรายวัน แฟชั่นไอส์แลนด์

  2. Pingback: mājas lapas izveide

Leave A Reply