donderdag, juni 20

Onside/offside: voetbal in België, na de match altijd iets te beleven

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Everton gaat in de Premier League twaalf punten in mindering krijgen vanwege een overtreding van de regels van financiële fairplay. Manchester City wordt beschuldigd van 114 overtredingen. Volgens Jamie Carragher, de ex-aanvoerder van Liverpool en nu analist van The Telegraph, moeten de Citizens straks dan ook in de National League North uitkomen. Zoiets als twaalfde provinciale.

*De fans van Litouwen kregen na de jongste interland een boete van Uefa omdat ze ‘Poetin is een lul’ zongen. De spelers lieten weten dat de aanhang kan blijven zingen. Zij zullen de boete wel betalen.

*De laatste negen dagen drie keer naar het voetbal geweest en drie keer moeten nablijven. Eerst bij België-Zweden voor de helaas bekende reden, nadien bij Standard-Anderlecht omdat de fans van beide clubs elkaar te lijf gingen en na Antwerp-Porto, omdat de Antwerpse politie het waterkanon nog eens wilde uitproberen. Wie durft nog beweren dat het Belgische voetbal geen spektakel biedt? Voetbal in België: na de match altijd iets te beleven.

*De Italiaan Sandro Tonali van Newcastle werd voor tien maanden geschorst vanwege zijn gokgedrag.

*De voorbije 28 jaar werd er in Engeland niet gevoetbald op kerstavond. De televisie wil het echter, dus moeten Wolverhampton en Chelsea op 24 december het veld op. Tot ergernis van hun supporters, die liever rond de kerstboom zouden blijven zitten. Ook de politie en de hulpdiensten zijn niet blij met deze beslissing, maar het enige wat telt in het voetbal is geld.

*Het is vandaag (27 oktober) precies vijf jaar geleden dat de eigenaar van Leicester City en OH Leuven met zijn helikopter neerstortte.

ONSIDE

*Zaterdag is het exact 50 jaar geleden dat Johan Cruijff debuteerde voor FC Barcelona. De Catalanen wonnen met 4-0 van Granada. JC scoorde twee keer.

*De Belgische coëfficiënt maakte weer een goede beurt, hoewel het los daarvan een matige week was voor onze clubs. Landskampioen Antwerp werd weggespeeld door Porto (1-4). AA Gent speelde het IJslandse Breidablik zoek (5-0), maar dat is geen kunst. Club Brugge voetbalde in Zwitserland niet geweldig, maar haalde het terecht van Lugano (1-3). Union kon in wat zowat de laatste seconde van de partij was het Oostenrijkse Linz verslaan (2-1). De prestatie was ook al niet overtuigend en dat gold zeker ook voor Racing Genk, dat in eigen huis geen afstand kon nemen van het Hongaarse Ferencvaros (0-0).

*België zit nog steeds op koers om volgend seizoen twee rechtstreekse deelnemingsbewijzen voor de Champions League te krijgen. Er gaat een siddering door het Europese topvoetbal. En de coëfficiënt koopt best een parachute.

*De sensatie van deze Europese speelweek is de zege (3-0) van Klaksvik tegen Olimpija Ljubljana, de eerste overwinning van een team van de Faëroër in de groepsfase van een Europese beker.

*De Belgische voetbalbond heeft officieel zijn campagne gelanceerd om in 2027, samen met Duitsland en Nederland, het WK vrouwen te organiseren. Waar wordt er gespeeld? Tja, geen flauw vermoeden. Eigenlijk staat de KBVB offside, maar we maken er (als een soort VAR) onside van. Vanwege het ongebreidelde optimisme.

*Het Zwitserse CIES Football Observatory maakte een lijst op van de clubs die de meeste spelers opleidden die actief zijn in de 48 belangrijkste competities van de wereld. Op één staat, geen echte verrassing, Ajax met 86 spelers. Benfica is tweede met 85 en Sporting Lissabon derde met 83. Anderlecht is 38ste met 50 spelers, Standard 57ste met 44 spelers en Racing Genk 99ste met 32. Club Brugge komt niet voor in de top-100.

In de lijst met opgeleide spelers die actief zijn in de vijf belangrijkste (Europese) competities voert Real Madrid de ranglijst aan met 44 spelers, voor Barcelona met 40 en Olympique Lyon met 31. In de top-50 slechts één Belgische club: Anderlecht is 24ste met 16 spelers.

*Fortuna Düsseldorf tegen Kaiserslautern van vorige zaterdag in de tweede Bundesliga was een geweldig kijkstuk met maar liefst zeven goals: 4-3. De Merkur Spiel-Arena zat met 52.000 toeschouwers afgeladen vol. Fortuna zal voortaan altijd voor een vol huis voetballen. De club heeft immers beslist alle tickets gratis uit te delen.

*IFAB, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de spelregels, besprak deze week het wangedrag op de voetbalvelden. Het zou de bedoeling zijn dat alleen de aanvoerders nog opmerkingen mogen maken tegen de spelleiders.

*Vandaag exact 160 jaar geleden werd in Londen de Football Association, de eerste nationale voetbalbond, opgericht.

*FC Liverpool eerde voor de Europese partij tegen Toulouse Bil Kenwright, de voorzitter van Everton, en zaterdag Bobby Charlton, het icoon van Manchester United. De twee clubs die de grootste rivalen van de Reds zijn. Zo kan het dus ook.

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply