maandag, april 15

Onside/offside: jongens van 17

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*De zoveelste blamage voor het Belgische voetbal: de Rode Duivels die moeten uitwijken naar Den Dreef in Leuven. Voor hetzelfde geld was dit een interland geweest in de EK-voorronde die dan zonder toeschouwers moest afgewerkt worden. Het had de Duivels de kwalificatie of de status van reekshoofd kunnen kosten.

*Tarik Tissoudali en Ismaël Kandouss droegen in de ‘topper’ tussen AA Gent en Anderlecht een armband met de Palestijnse vlag. Ze moesten die uitdoen van scheidsrechter Vergoote. Politiek geladen symbolen zijn niet toegelaten in de Jupiler Pro League. Vreemd dat er anders gereageerd werd op sympathie voor de Oekraïense zaak. Hoe dan ook, door de ingreep van Vergoote kregen de armbanden veel meer weerklank. Zonder was het bijna niemand opgevallen of hadden weinigen doorgehad waar het over ging.

*Hein Vanhaezebrouck is al aan het zeuren omdat hij na nieuwjaar heel wat spelers moet afstaan aan nationale teams. In Nederland is het Arne Slot van Feyenoord die in hetzelfde schuitje zit en in Duitsland Xabi Alonso van leider Bayer Leverküsen.

Ja, op de internationale kalender valt heel wat aan te merken. Maar mogen we verwachten dat de hele wereld zijn kalender afstemt op die van Europa? Je kan er als club ook rekening mee houden bij transfers. Trek voor dezelfde positie geen spelers aan van hetzelfde continent, want dan ben je hen mogelijk telkens samen kwijt.

*Equidem documenteerde heel uitvoerig hoe de Fifa faalde in het voorkomen dat de gastarbeiders van het WK 2022 in Qatar werden uitgebuit, maar ook stilzwijgend toestond dat wie opkwam voor zijn rechten vervolgd werd.

*Robert Lewandowski ligt onder vuur in Spanje, nadat hij de uitgestoken hand van een 16-jarige ploegmaat negeerde.

*Opvallende afwezigen op de begrafenis van Sir Bobby Charlton: de Amerikaanse broers Glazer, tot nader order de eigenaars van Manchester United. Geen greintje empathie, of angst voor negatieve reacties van de massa?

*’Cyprus Confidential’, nieuwe onthullingen over zwartgeld in het voetbal. Roman Abramovich zou tientallen miljoenen aan Chelsea gegeven hebben via geheime offshore-bankrekeningen. The Blues riskeren daardoor puntenaftrek. Kan je echter een club nu nog straffen als ze niets meer te maken heeft met de oude eigenaar? Logischer zou zijn hen de trofeeën uit die periode te ontnemen. Een vooral symbolische sanctie, maar je hebt geen recht op bekers die je behaald hebt door vals te spelen.

Overigens zou de makelaar van Eden Hazard (John Bico) één van de begunstigden zijn geweest van de geheime betalingen van de Russische ex-eigenaar. Zeven miljoen pond zou hij opgestreken hebben. Dat is ongeveer 8,5 miljoen euro.

*777, de Amerikaanse eigenaar van onder andere Standard, zou volgens semafor.com 1,5 miljard dollar van zijn verzekeringsklanten in zijn sportteams gestopt hebben.

*De actiegroep ‘Rouge direct’, die in 2016 begon met de strijd tegen de homofobie in het Franse voetbal, gooit het bijltje er bij neer, nadat de laatste actie uitdraaide op een farce. Zeer pijnlijk voor het Franse voetbal, dat er niet in slaagde om deze strijd te winnen. (overgenomen van Jurriaan van Wessem)

*Aramco, de Saudische oliegigant, wordt de recordsponsor van de Fifa: 100 miljoen euro per jaar!

ONSIDE

*Girona is de fiere leider in La Liga. Het moet meer dan 25 jaar geleden zijn dat in deze fase van de competitie een andere ploeg dan Barcelona of de twee uit Madrid, Real en Atletico, de ranglijst aanvoeren. De club heeft overigens geen oefenveld, maar huurt een stuk van een golfterrein om te trainen.

Heel mooi dus op papier, maar er is ook een keerzijde. Zou Girona volgend seizoen mogen deelnemen aan de Champions League als het bij de eerste vier eindigt? Pere Guardiola, de voorzitter van de club, maakt zich sterk van wel. Girona is een van de vele ploegen van de City Group, maar het regime in Abu Dhabi bezit ‘slechts’ 48 procent van de aandelen.

*Laat me nog eens pleiten voor effectieve speeltijd. In Barcelona-Alaves was de bal vorig weekeinde 65,5 % van de tijd (63’55’’) in het spel. Het op twee na hoogste cijfer dit seizoen. In Almeria-Real Sociedad werd echter slechts 39,5 % van de speeltijd (40’54’’) gevoetbald. Het laagste cijfer van het seizoen. Een verschil van 23 minuten echt voetbal! Niet normaal.

*Chelsea-Manchester City (4-4) moet één van dé wedstrijden van het seizoen zijn. Een schraal succesje voor The Blues nadat de nieuwe Amerikaanse eigenaar in minder dan anderhalf jaar meer dan een miljard aan transfers besteedde.

*Omdat Warren Zaïre-Emery pas 17 is, heeft de Franse bondscoach Didier Deschamps de toestemming van zijn vader moeten vragen om hem mee te nemen naar de interland in Griekenland.

*Bayern München heeft ‘de nieuwe Messi’ aangetrokken. Nestory Irankunda is ook pas 17 en speelde bij het Australische Adelaide United. Hij werd in een vluchtelingenkamp in Tanzania geboren, toen zijn ouders op de vlucht gingen voor de oorlog in Burundi.

*Op zoek naar een nieuw en geweldig boek voor de kerstdagen? ‘Watford forever’ van John Preston. Met in de hoofdrollen onder andere Elton John en Graham Taylor.

*Union Berlin is de eerste topclub met een vrouwelijke T2, genaamd Marie-Louise Eta. Overigens nam de club met pijn in het hart afscheid van T1 Urs Fischer, maar met zes punten uit elf wedstrijden moest er zelfs bij Union iets gebeuren.

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply